رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 300666

اتاق بازرگانی آلمان در بیم بازگشت به نقطه پیش از برجام درتجارت با ایران

نخستین نشانه های ترس در بازرگانان آلمانی آشکارشد

ساعت24-در هنگامه مذاکرات ایران و گروه کشورهای 5+1 برای رسیدن به نقطه امن در پرونده هسته ای بود که بازرگانان و صاحبان صنایع آلمان کوس رقابت از همتاها ی اروپایی خود ربوده و باشتاب به سوی بازار ایران سرازیر شدند. دویچه وله درهمین باره به سفر زیگمار گابریل که آن روزها معاون صدراعظم آلمان بود اشاره و با طرح این پرسش که چرا مقامهای آلمانی با شتاب به سوی ایران رفته اند با دانیل برن بک  رییس اتاق بازرگانی وقت این کشور گفت و کرده بود .

545654
در مقدمه این مصاحبه آمده بود که آلمان بنا را بر این می‌گذارد که می‌تواند پس از توافقنامه وین حجم صادرات خود به ایران را در عرض چهار سال چهار برابر کند. برن‌بک در باره این شتاب توضیح داده بود چیزی که هم‌اکنون دارد روی می‌دهد، یک "مراجعه" نیست. شرکت‌های آلمانی اکیدا ضوابط سیاست خارجی اتحادیه اروپا را مراعات کرده‌ و به هیچ وجه از خط مشی مذاکرات تخطی نکرده‌اند. مادامی که مذاکرات در وین و لوزان یا جایی دیگر در جریان بود،

هیچ هیأت اقتصادی یا دولتی آلمان در ایران نبود و حداکثر دیدارهایی توسط اتاق صنایع و بازرگانی انجام می‌گرفت. باید این را بگویم که کشورهای دیگری بودند که فعال‌تر بودند و مذاکرات خود را "پیشرفته‌تر" تعبیر می‌کردند.در مقایسه با آنها آلمانی‌ها خیلی خویشتندار بودند و اولویت امر سیاسی را فراتر از تعهدات اکیدا رعایت کردند. از این رو کاملا درست است که وقتی پرده فرو می‌افتد و توافقنامه امضا می‌شود، نباید بیشتر منتظر شد، بلکه باید سریعا وارد عمل شد و میدان را به دیگران واگذار نکرد." اما حالا یک عضو بلند پایه اتاق بازرگانی آلمان نشانه های ترس را بازگو می کند . اوبه دویچه وله گفته است :زمانی که توافق اتمی با ایران امضا شد، اقتصاد آلمان در این رویا بود که طی ۵ سال، حجم مبادلات بازرگانی با تهران را ۴ برابر کند. اکنون اما خطر این هست که نرخ مبادلات به عقب برگردد یا درجا بزند.متولیان اقتصاد آلمان، نگران عقب‌گرد چشمگیر حجم مبادلات تجاری و صادرات به ایران هستند. فولکر تری‌یر، رئیس کمیسیون خارجی اتاق صنایع و بازرگانی آلمان می‌گوید در صورتی که تحریم‌های ایران دوباره به جریان بیفتند، ضربه سنگینی به صاحبان سرمایه و تولید کنندگان آلمانی وارد می‌شود.همانطور که انتظار می‌رفت، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه به شدت به توافق هسته‌ای تاخت و آن را از بدترین قراردادها در تاریخ کشورش توصیف کرد.قرار شده که ترامپ تا ۱۵ اکتبر به کنگره اطلاع دهد که برجام را تایید می‌کند یا نه. چنانچه ترامپ از تایید برجام عدول کند،

کنگره باید ظرف دو ماه تصمیم بگیرد که تحریم‌ها علیه ایران دوباره به جریان بیفتند یا نه. چنین گامی در عمل، مشابه لغو برجام است، البته سنا اکثریتی شکننده برای وضع تحریم علیه ایران دارد.رئیس اتاق صنایع و بازرگانی آلمان می‌گوید به جریان افتادن دوباره تحریم‌های ایران، یک نومیدی محض برای ماست: «اقتصاد آلمان باید به امیدواری‌های ناشی از تسهیلات توافق اتمی بدرود بگوید.»اتاق صنایع و بازرگانی آلمان روی تعلیق تحریم‌های ایران حسابی جدی باز کرده و انتظار داشت در سال نخست توافق اتمی، حجم مبادلات تجاری با تهران دو برابر شود و از ۲/۴ میلیارد یورو به ۵ میلیارد یورو برسد. این نهاد هم‌چنین پیش‌بینی می‌کرد که ظرف ۵ سال، این میزان به ۱۰ میلیارد یورو بالغ شود. اما برآوردها با واقعیت فاصله زیادی دارند.البته در هفت ماهه اول سال ۲۰۱۷، حجم صادرات آلمان به ایران ۲۳درصد رشد کرد و به ۶/۱ میلیارد یورو رسید.

گفته می‌شود که تا پایان سال، رقم صادرات به ایران برای اولین مرتبه در ده سال گذشته به ۳میلیارد یورو برسد. در مقابل، ایران سالانه تنها ۳۰۰میلیون یورو صادرات به آلمان دارد. تری‌یر می‌گوید علت اصلی محقق نشدن امیدواری‌ها، مشکلات سیستم بانکی بوده‌اند: «با این همه و با وجود دشواری‌ها، صادرات آلمان پیوسته در مسیر رشد بود ولی بازگشت به تحریم‌ها به معنای عقب‌گرد به گذشته و نقطه صفر است؛ نقطه‌ای که ما در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ در آن قرار داشتیم.»فولکر تری‌یر یادآوری می‌کند که سیاست تحریم ایران با دومین ذخایر گاز و چهارمین ذخایر نفتی دنیا، بحث سرمایه‌گذاری در این کشور را مختوم خواهد کرد. پیش‌بینی شده بود که تا سال ۲۰۲۳ میزان ۹۰۰ میلیارد یورو در ایران سرمایه‌گذاری صورت گیرد و صدها پروژه کلنگ بخورند.فولکر تری‌یر با ابراز نگرانی از عدم تایید برجام از سوی ترامپ، خاطر نشان می‌سازد که شرکت‌های بزرگ آلمانی برای حفظ امنیت خودشان و برای دور ماندن از ریسک تهدیدهای بانکی و قانونی، مجبور خواهند شد تا از بازار ایران فاصله بگیرند.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها