سفر خطرناک بلینکن به خاورمیانه
ساعت 24 - تحلیلهای متفاوتی از اهداف سفر بلینکن به خاورمیانه در این مقطع زمانی ارائه شده است. برخی تحلیلگران معتقدند که بلینکن به نمایندگی از دولت آمریکا به اسرائیل سفر کرد تا علاوه بر پیگیری شرایط منطقه و آنچه بهعنوان تلاش برای پایان دادن به جنگ از آن یاد میشود، به رایزنی با مقامات تلآویو در خصوص مسئله حمله به ایران نیز بپردازد.
این دسته از تحلیلگران معتقدند که دولت دموکرات آمریکا با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاستجمهوری این کشور در پنج نوامبر (۱۵ آبان) نگران تاثیر حمله احتمالی اسرائیل به ایران و رخ دادن یک جنگ گسترده بر نتایج انتخابات پیشرو است. در دل بحران جاری خاورمیانه، گمانهزنیها برای حمله اسرائیل به پاسخ پیشین ایران و در حالی که جنگ در لبنان و غزه ادامه دارد، وزیر خارجه آمریکا سفری چهارروزه به منطقه داشت. آنتونی بلینکن بعد از حضور در اسرائیل، عربستان، قطر و لغو سفر خود به اردن، منطقه را به مقصد بریتانیا ترک کرد تا به رایزنیهای خود با سران کشورهای عربی در لندن ادامه دهد. افزایش قیمت نفت و به تبع آن قیمت حاملهای انرژی در آمریکا، از دست دادن حمایت آمریکاییهای عربتبار، کم شدن شانس کامالا هریس در ایالتهای شناور و استفاده از شکست سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه بهعنوان اهرم فشار از سوی جمهوریخواهان از جمله نگرانیهایی است که تحلیلگران و رسانهها معتقدند که در دولت آمریکا وجود دارد. براساس تحلیلها و نه اخبار رسمی تائیدشده، بلینکن در جریان سفر خود به اسرائیل از بنیامین نتانیاهو نخستوزیر و اسحاق هرتزوگ رئیس این رژیم خواسته است که حمله خود به ایران را تا پس از انتخابات آمریکا به تعویق بیاندازند. واهمه از پاسخ ایران نگرانی آمریکاییها از حمله اسرائیل، به این دلیل است که معتقدند ایران پاسخ خواهد داد. مقامات ایران از سطح عالیترین مقام کشور، تا رئیسجمهور، وزیر امور خارجه و فرماندهان نظامی به طور رسمی و صریح اعلام کردند که پاسخ حمله احتمالی اسرائیل را خواهند داد. علت استقرار سامانه فوقپیشرفته تاد در اسرائیل نیز بر همین اساس ارزیابی میشود.
ایران در وعده صادق ۱، از راهبردی نظامی – تبلیغاتی استفاده کرد که به خاطر پرتاب ابتدایی پهپادها به سمت اسرائیل عنصر غافلگیری در آن وجود نداشت اما در عملیات اخیر، صرفاً از موشکهایی استفاده شد که طی ۱۲ دقیقه به خاک اسرائیل رسیدند. بسیاری از آنان توانستند از لایههای پدافندی عبور کنند و به اهداف برخورد کنند. نگرانی در برخی کشورهای منطقه وجود دارد. در همین راستا، خبرگزاری بلومبرگ مدعی ارسال این پیام از سوی آمریکا به عربستان شد: در صورت حمله ایران و متحدانش از عربستان محافظت میکنیم. سایت اسرائیلی ynet در مطلبی به نقل از یک نویسنده روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت: زمانبندی حمله اسرائیل به ایران موضوع اصلی در این دیدار بود. دولت بایدن تلاش دارد حمله را به ابعاد نمادین محدود کند یا آن را تا بعد از انتخابات آمریکا به تاخیر بیاندازد. انگیزهی آنها سیاسی است: یک حمله گسترده اسرائیلی و اقدام تلافیجویانه مورد انتظار ایران میتواند به شانسهای کامالا هریس در ایالتهای نوسانی لطمه بزند. با توجه به اینکه همه نظرسنجیها نشان میدهند انتخابات به شدت نزدیک است، هر اقدام جنگی بر اقتصاد، برنامه روزانه، و صندوقهای رای تاثیر دارد. دولت آمریکا در ازای این تاخیر، حمایت نظامی و تسلیحاتی را به اسرائیل پیشنهاد میدهد. این معضل بزرگی است: از جمله اینکه میتواند ترامپ، نامزدی که نتانیاهو روی پیروزی او در انتخابات شرط بسته را خشمگین کند. بیانیهای که نتانیاهو پس از دیدار منتشر کرد، نشاندهنده چیزی است که نشان میدهد او مصمم به حمله به ایران در همین روزهاست. مهدی ذاکریان، استاد روابط بینالملل درباره ارتباط این سفر با انتخابات آمریکا و حمله احتمالی اسرائیل به ایران، به هممیهن گفت: «اگر انتخابات در پیش نبود، باز هم آقای بلینکن سفر منطقهای خود را انجام میداد. چراکه منافع ملی آمریکا و نظم بینالمللی در حال حاضر با منطقه خاورمیانه گره خورده است. البته چنین سفری بیتاثیر و بیارتباط به انتخابات هم نیست اما علت اصلی را نمیتوان در آن جستوجو کرد. چراکه تعریف تازهای از نظم بینالمللی در امروز در حال شکلگیری است که قرائتی آمریکایی – اسرائیلی است.» ذاکریان تاکید کرد: «این وضعیت تهدیدی برای منافع ملی ایران است که تمام سرمایهگذاریهای خودش در منطقه را روی گروههای نیابتی انجام داد. نتیجه این سیاست و سرمایهگذاری نوعی از تخاصم با برخی از کشورهای منطقه مثل عربستان، امارات و بحرین بود.
انتقادی که رئیسجمهور مصر در دیدار با پزشکیان در حاشیه اجلاس بریکس مطرح کرد، بر همین اساس است. مقامات لبنانی هم نسبت به ایران و سیاست حمایت از گروههای نیابتی انتقاد کردند و یک موج انتقاد در درون لبنان را نیز شاهد هستیم. حتی عراق در قبال این مسئله سکوت کرده است. ما با عراق همسایه هستیم و تحولاتی که به ایران مربوط شود، بر آنها نیز تاثیر میگذارد. ما با کشورهایی مواجه نیستیم که درباره آسیب دیدن ایران نگران باشند بلکه با انتقاد از ایران مواجهیم.»