نگاه روسیه وچین به حمله اسراییل به ایران
ساعت 24 - حمله بامداد شنبه اسرائیل به ایران علاوه بر تبعات میدانی، نظامی، امنیتی و دفاعی آثار جدی هم در حوزه سیاست خارجی و دیپلماتیک داشته است، کمااینکه در جلسه شامگاه دوشنبه شورای امنیت سازمان ملل (به وقت تهران) شاهد یک تقابل تمامعیار حاضران در نشست بودیم.
این نشست شورای امنیت به درخواست عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران از رئیس دورهای شورای امنیت و متعاقب درخواست و حمایت کشورهای الجزایر، روسیه و چین از این شورا برگزار شد. عراقچی، ذیل نامهای به دبیر کل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت در پی حمله شنبه اسرائیل در همان روز نوشت :
«در ساعات اولیه صبح شنبه ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ (۵ آبان ۱۴۰۳) رژیم تروریستی اسرائیل مجموعهای از حملات هوایی نظامی را به چندین سایت در استانهای خوزستان، ایلام و اطراف تهران انجام داد. با وجود آنکه سامانه دفاع هوایی ایران اکثر موشکها را رهگیری کرد، چهار تن از افسران نظامی ایرانی به نامهای حمزه جهاندیده، محمدمهدی شاهرخی، سجاد منصوری و مهدی نقوی، در حالی به مقام شهادت نائل آمدند که با شجاعت جان خود را فدای دفاع و حفظ امنیت ملی کشورشان کردند. اگر عملکرد موفقیتآمیز سامانه دفاع هوایی ایران نبود، این تهاجم رژیم صهیونیستی میتوانست تلفات سنگینی به بار آورد». نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل عصر دوشنبه به وقت محلی نیویورک در پی حمله تروریستی اسرائیل به ایران در حالی برگزار شد که به نوشته ایرنا، «بار دیگر این شورا، عرصه جدال لفظی دیپلماتهای آمریکا و حامیانش -که همسو با اقدامات تروریستی رژیم اشغالگر قدس هستند - با دیگر اعضای شورای امنیت بود». اما نشست مذکور با ارائه گزارش خالد الخیاری، دستیار دبیرکل سازمان ملل شروع شد که عنوان کرده بود: «آخرین تبادل حملات بین اسرائیل و ایران با خطر فروبردن منطقه به شرایطی ناشناخته همراه است. این شرایط در زمانی است که ما به شدت نیاز به تنشزدایی در همه جبههها داریم». فو کونگ، سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد هم طی سخنانی نسبت به رفتارهای اسرائیل ابراز نگرانی کرد و همه را به خویشتنداری دعوت کرد. به باور سفیر چین در سازمان ملل، «اوضاع خاورمیانه شکننده است. لذا با هرگونه اقدام تهاجمی که صلح و امنیت منطقه را تهدید کند، مخالف هستیم». کونگ تاکید کرد «همه طرفها باید برای تبادل آتش حد بگذارند و آرامش به خاورمیانه بازگردانده شود». نماینده چین در سازمان ملل ادامه داد: آتشبس در غزه هنوز دور از است بوده و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل نیز نادیده گرفته شدهاند. واسیلی نبنزیا، سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز در این نشست اضطراری شورای امنیت، نسبت به «مارپیچ کنترلنشده» خشونت در خاورمیانه به دنبال حملات اسرائیل به ایران هشدار داد و عنوان کرد «منطقه در حال حاضر به دلیل تشدید خشونتها در اطراف نوار غزه برای بیش از یک سال بیثبات شده است».
سفیر روسیه در سازمان ملل تاکید کرد «این اولین حمله هوایی اسرائیل نیست» و از اعضای شورای امنیت سازمان ملل خواست «حداقل تلاش خود را انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که منطقه وارد جنگ نمیشود».
دیپلمات ارشد روسیه در سازمان ملل افزود «اسرائیل طی هفتههای گذشته نیت خود برای حمله به ایران را پنهان نکرده است. ما به شدت از افزایش تنشها بین اسرائیل و ایران نگرانیم و خواستار خویشتنداری هستیم». نبنزیا با بیان اینکه «درباره بیاعتنایی اسرائیل به جامعه بینالملل نگران هستیم»، از تلآویو خواست اقدامات تحریکآمیز در خاورمیانه را متوقف کند. سفیر روسیه در سازمان ملل ادامه داد «آمریکا دادههای اطلاعاتی را برای حمله به ایران در اختیار اسرائیل قرار داده است که این اقدام، ناقض قوانین بینالمللی است».
روزنامه شرق