آیا حمله دوباره در راه است؟
ساعت 24 - پرسشی که اکنون بهطور جدی در محافل استراتژیک مطرح است این است که آیا اسرائیل مجدداً به ایران حمله خواهد کرد؟ پاسخ به این سوال در گرو تحلیل گزارههایی چندگانه است.
نخست، اگر تلآویو و واشنگتن قادر بودند از ادامه جنگ بهرهبرداری لازم را در جهت اهداف خود ببرند، چرا در شرایطی که هزینه آغاز جنگ را پرداخته بودند، عملیات را متوقف کردند؟ پاسخ روشن است: تداوم جنگ نهتنها دستاوردی نداشت، بلکه هزینههای جبرانناپذیری ایجاد کرد.
دوم، اگر این فرض را بپذیریم که اسراییل برای حمله مجدد بدنبال تجدید قوا است، این فرصت در اختیار ایران نیز قرار میگیرد. ضمن آن که در عملیات اول اسرائیل از اصل غافلگیری استفاده کرد اما ایران اکنون دیگر غافلگیر نخواهد شد، بلکه با آمادگی کامل وارد میدان خواهد شد و این موضوع معادله را برای اسرائیل بهشدت سختتر میکند.
سوم، نکته مهم دیگر این است که آیا آمریکا اجازه حمله مجدد به اسرائیل خواهد داد؟ به طور قطع نمی توان پذیرفت که اسرائیل بدون اخذ اجازه از آمریکا میتواند نسبت به حمله مجدد به ایران اقدام کند. در این میان آمریکا بر خلاف اسرائیل که صرفا درصدد وارد کردن ضربه نظامی به ایران است، همواره بسیاری از سازوکارهای سیاسی را نیز برای پیشبرد کم هزینه اهدافش به کار میگیرد.
بررسی تحولات سیاسی در سطح منطقه و در عرصه بین المللی نشانههای متعددی از تلاش آمریکا برای بکارگیری ابزارهای سیاسی در پیشبرد پروندهای که اکنون پیچیدگیهای بسیار زیادی پیدا کرده حکایت میکند. جنگ ۱۲ روزه نشان داد که بهره گیری از ابزار نظامی در منطقهای که بحرانها به سرعت ظرفیت جهانی شدن دارد نه تنها کمکی به حل منازعات نخواهد کرد بلکه میتواند شرایط پیشبینی نشدهای را در برابر طرفین قرار دهد که نتیجه قهری آن اتخاذ تصمیماتی باشد که نفعی برای هیچکس بدنبال نداشته باشد.
چهارم، آیا اسرائیل توان تحمل ضربه دوم را دارد؟ اینبار نهتنها تهران، بلکه متحدان آن نیز با فهم دقیقتری از الگوی جنگ، برای پاسخگویی آمادهتر هستند و تکرار اشتباه در چنین شرایطی، میتواند به فروپاشی اقتدار اسرائیل در سطح داخلی و منطقهای منجر شود.