صیدی: نباید اجازهدهیم سهامداران از بازار خارج شوند
ساعت 24 - رئیس سازمان بورس با اشاره به انتشار اوراق تبعی گفت: از هفته آینده، صندوق تثبیت بازار شروع به انتشار اوراق تبعی میکند. این اوراق یکساله با نرخ ۲۰ درصد برای پرتفویهای زیر ۵۰۰ میلیون تومان عرضه میشود که ملاک بیمه پرتفوی افراد، سبد سهام در روز ۱۷ تیر
به گزارش تسنیم، حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به شرایط خاص حاکم بر کشور طی هفتههای گذشته، گفت: در این مقطع زمانی با وضعیت بیسابقه و کمنظیری مواجه شدیم. هرچند در گذشته نیز با بحرانهایی مانند جنگ یا برخی ناآرامیها روبهرو بودهایم، اما هیچ گاه شرایط به این شکل نبود. به ویژه اینکه در زمان جنگ عراق، بازار سرمایه چندان فعال نبود و به صورت محدود فعالیت میکرد.
او افزود: در این دوره، انتظارات عمومی به ویژه از سوی نسل جدید تغییر کرده و جنگ 12 روزه اخیر شرایطی خاص و پیشبینی نشده به وجود آورد که عملاً بسیاری از فعالان بازار را غافلگیر کرد. از همان روز نخست، یعنی جمعهای که اخبار در سطح وسیع منتشر شد، همه اعم از سهامداران، دارندگان دارایی، صاحبان کسبوکار و... به موقعیتها و مسئولیتهای خود فکر میکردند.
صیدی ادامه داد: ما نیز در سازمان با همکاران خود بررسی کردیم که در این شرایط چه اقداماتی باید صورت گیرد. نکته مهم این بود که در این بحران، بر خلاف موارد پیشین، دامنه رویدادها مشخص نبود و نمیشد پیشبینی کرد که بحران تا چه زمانی ادامه خواهد داشت یا چه ابعادی پیدا خواهد کرد.
رئیس سازمان بورس اعلام کرد: در بحرانهایی مانند حمله به پایگاه عینالاسد، شرایط به شکلی قابل پیشبینی بود و حتی برخی اقدامات با هماهنگی و برنامهریزی قبلی صورت میگرفت. اما در این دوره هیچکس نمیدانست که تحولات تا چه حد گسترش خواهد یافت و پایان آن کجاست.
او تاکید کرد: بر این اساس، تصمیم گرفتیم اقدامات خود را مرحلهای و با توجه به شرایط روز اتخاذ کنیم. ابتدا گفتیم تا صبح یکشنبه صبر کنیم و ببینیم اوضاع به چه سمتی میرود. سپس برای دوشنبه و سهشنبه تعطیلی اعلام شد، بعد این روند به چهارشنبه، شنبه، یکشنبه و نهایتاً سه روز پایانی گسترش یافت. پس از آن، تصمیم به بازگشایی بازار گرفته شد.
به گفته صیدی، طی این مدت جلسات متعددی در داخل و خارج از سازمان بورس برگزار شد و روزی نبود که چند جلسه در خصوص بازار سرمایه برگزار نشود.
او گفت: بسیاری از فعالان بازار را دعوت کردیم تا در این جلسات حضور یابند. برخی در تهران حضور نداشتند و برخی دیگر نیز به دلایل مختلف امکان دسترسی نداشتند.
او ادامه داد: در این جلسات، سعی کردیم تمام ابعاد موضوع را شناسایی کنیم، هم از مشورت افراد استفاده کردیم و هم بررسیهای پژوهشی و تحلیلی خود را انجام دادیم. در نهایت به یک برنامه زمانبندیشده و مشخص رسیدیم. در این مسیر، از تجربیات سایر کشورها در موقعیتهای مشابه، مانند تجربیات بورسهای مسکو و اوکراین و همچنین رخداد 11 سپتامبر بهره گرفتیم.
صیدی با تاکید بر اینکه تصمیم نهایی پیش از بازگشایی بازار بر اساس تحلیلهای متعدد و بررسی سناریوهای مختلف اتخاذ شده است، گفت: هر تصمیم اقتصادی، طبیعی است که نقدهایی به همراه داشته باشد و نمیتوان انتظار داشت که کاملاً بدون اشکال باشد. مهم آن است که مزایای آن بیش از معایبش باشد.
او تاکید کرد: برنامهریزی صورت گرفته باید منعطف باشد و بر اساس شرایط و اقتضائات روز قابل بازنگری و اصلاح باشد. این برنامهها مانند پروژههای ساختمانی نیستند که از ابتدا تا انتها بدون تغییر اجرا شوند، بلکه باید متناسب با تغییر شرایط، بهروزرسانی شوند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه اظهارات خود درباره تصمیمگیریها و اقدامات انجامشده برای بازگشایی بازار سرمایه پس از وقایع اخیر، گفت: روز چهارشنبهای که در حال نهاییکردن تصمیم بازگشایی بازار از روز شنبه بودیم، جمعبندی نهایی انجام شد. این تصمیم مبتنی بر بررسیهای متعدد و نظرات کارشناسان، فعالان بازار و اعضای شورایعالی بورس بود. تقریباً همه پیشبینیها حاکی از آن بود که بازار در چنین شرایطی با افت مواجه میشود و باید به تعادل جدیدی برسد. طبیعی است که سهامداران از افت بازار خوششان نمیآید، اما یکی از اصول حرفهایگری در بازار سرمایه، درک واقعیتهای بازار و احترام به آن است.
صیدی افزود: با این حال، یکی از نگرانیهای اصلی در آن زمان، موضوع نقدشوندگی بازار بود. برنامه ما این بود که ابتدا بازار را به وضعیت نقدشوندگی برسانیم، سپس فاز تثبیت آغاز شود. اکنون پس از عبور از مرحله نقدشوندگی، وارد فاز تثبیت شدهایم و تلاش داریم بازار را به تعادل برسانیم. البته تا زمانی که سایه ناآرامی و جنگ وجود دارد، نمیتوان از بازار انتظار ثبات کامل داشت، اما در بلندمدت با رفع تنشها، مسیر رونق مجدد آغاز خواهد شد.او تاکید کرد: آمادگی داریم با همراهی فعالان بازار و نهادهای مالی، مسیر تثبیت و بازگشت آرامش به بازار را ادامه دهیم و در این مسیر، انتظارات و پیشنهادهای فعالان را نیز مورد توجه قرار خواهیم داد.