کد خبر 655844

یارانه وحشتناک به سوداگران بازار سرمایه

ساعت 24 - در اقتصاد شاخصی تحت عنوان «رابطه مبادله»داریم که این شاخص توان رقابت اقتصاد ملی را می‌سنجد، این شاخص در سال ۱۳۶۷ اگر ۱۰۰ بود در سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۹ به ۶۶ رسید یعنی ۳۴ درصد سقوط در بنیه تولید ملی رخ داد و از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ دوباره این شاخص ۳۱ درصد سقوط کرد. چگونه در سال‌های جنگ با درآمد ارزی حدود ۱۵ میلیارد دلار توانسته بودیم اقتصاد کشور را آبرومند اداره کنیم اما الان با اندازه بیش از ۴ برابر آن رقم عایدی درآمد ارزی بحران‌ها، ده‌ها برابر نسبت به آن دوره افزایش پیدا کرده‌است.

فرشاد مومنی اقتصاددان علاوه بر مطالب بالا گفته است: اینکه می‌گویم آقای عالی نسب مانند یک دیده بان توسعه اقتصاد ملی بوده، واقعا طول و عرض این موضوع بسیار گسترده است. اما وقتی کوتوله‌ها جایگزین افرادی امثال آقای موسوی و مرحوم عالی نسب شده‌اند، ببینید چه اتفاقاتی در کشور رخ داده است.  ایران یکی از ذلیل‌ترین اقتصادهای متکی به خام فروشی را تجربه کرده و سهم اقتصاد ایران از صادرات جهانی که تا پایان جنگ همواره بیش از جمعیت ایران بود در سال ۲۰۲۴ به ۲۳ دهم درصد رسیده‌است یعنی کمتر از یک چهارم یک درصد! از سوی دیگر وقتی مافیای واردات را متحده استراتژیک قرار می‌دهند و مردم و تولیدکنندگان را کنار می‌گذارند یعنی دیگر نمی‌توان برای مردم شغل شرافتمندانه ایجاد کرد.  

وی ادامه داد: سال گذشته این موضوع را مطرح کردم، بلایی بر سر تولید و صنعت آمده است که شاغلان صنعت مسافرکشی را به کار در صنعت ترجیح می‌دهند و جالب اینکه یک ماه گذشته مرکز پژوهش‌های مجلس با استناد به آمارهای مرکز آمار توضیح داده ‌است که من سال گذشته چقدر محتاطانه در این باره صحبت کرده‌بودم. این گزارش می‌گوید روند خروج از مشاغل کشاورزی به سمت مسافرکشی از وضعیت صنعت هم بدتر است. 

مومنی با بیان اینکه گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد که ۵۸ درصد اشتغال ایران مشاغل غیررسمی هستند، گفت: اشتغال غیر رسمی یعنی اینکه قاعده گذاری‌هایی حکومتی در آن لحاظ نشده و گزارش رسمی می‌گوید که دو سوم بازار کار ما تحت کنترل حکومت نیست و مافیا و شبه مافیایی بر آن حاکم است. بررسی‌هایم حاکی از آن بوده که اوضاع در بازار پول، سرمایه، ارز و تجارت خارجی و کالا از بازار کار هم بدتر است. 

وی گفت: در سال ۱۴۰۰ کمیسیون اقتصادی مجلس گزارشی را منتشر کرده مبنی بر اینکه از روزی که بانک‌های خصوصی فعال شدند بی‌سابقه‌ترین سطوح فقر و فلاکت و وابستگی ذلت‌آور در اقتصاد ایران پدیدار شدند و باید توجه داشت این گزارش کمیسیون اقتصادی است نه اینکه یک حزب رادیکال آن را نوشته باشد.  موضوع این است که بزرگترین رانت بانک‌های خصوصی خلق پول از هیچ است و به ازای هر واحد خلق پول از سوی بانک مرکزی، بانک‌های خصوصی بیش از ۶ برابر خلق پول می‌کنند اما وقتی از رشد نقدینگی حرف می‌زنیم می‌گویند هر چه فریاد دارید بر سر بانک مرکزی بزنید و الان در این اقتصاد مشخص نیست چه کسی سلطان بانو است. 

مومنی با بیان اینکه از نقطه عطف سال ۱۳۸۴ گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد که سرعت انحطاط به سمت خام فروشی در ایران رخ داده، اظهار داشت: در سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ اندازه صادرات محصول سنگ آهن ۶۷۰ درصد رشد کرده است و پشت این صادرات این فریب وجود داشت که مدعی بودند خام فروشی اگر نفتی باشد اشکال دارد و در همین دوره نام صادرات میعانات گازی را صادرات غیرنفتی می‌گذارند یعنی از مرحله عوام فریبی به م حله خود فریبی رسیدند.  

وی تاکید کرد: اگر میزان صادرات خام فروشی کشور را با میانگین جهانی مورد مقایسه قرار دهیم اعداد و رتبه شرم آور است. در تاریخ ۷۰ ساله گذشته ایران برای اولین در نیمه دوم دهه ۹۰، اندازه جمعیت فقیر در کمتر از سه سال دو برابر می‌شود. اندازه جمعیت با فقر شدید -به این معنا که اگر کل درآمد خود را فقط صرف خورد و خوراک کند آن حداقل‌ها را برای سالم زنده ماندن را نمی‌تواند تامین کند- از ۷ میلیون نفر بیشتر شده‌است.  حال اینکه در همین شرایط که می‌گویند دَم مردم برای ایستادگی در جنگ با رژیم صهیونسیتی گرم، می‌بینیم به سوداگران بازار سرمایه یارانه وحشتناک می‌دهند اما قیمت نان را برای مردم گران می‌کنند. در شرایطی که کشور در تهدید امنیتی قرار دارد به تولید کنندگان رسیدگی کنند هر وزیری که صحبت می‌کند درباره نقش خود در تسهیلگری در واردات حرف می‌زند و گزارش ارایه می‌دهند و به آن افتخار می‌کند.