مردم ایران همین حالا چه میخواهند
ساعت 24 - ایرانیان در انتخابات ۸تیرماه سال گذشته با نیامدن پای صندوق رای برای انتخاب رییسجمهوری نشان دادند از مجموعه کارآمدی کشور رضایت ندارند و خواستار دگرگونی اساسیتر هستند. با تبلیغات شدیدی که به ویژه از سوی اصلاحطلبهای معتدل و نیز از سوی رسانههای حکومتی شد در انتخابات ۱۵تیرماه نیز باز هم شمار رایدهندگان قابلاعتنا نبود.
به همین دلیل بود که واژه مردم و تحسین آنها به مرور در رسانههای منتسب به نهادهای دولتی کمرنگ شده بود. با این همه اما ایرانیان در جریان جنگ ۱۲روزه از نظر بسیاری از تحلیلگران خوش درخشیدند و رفتاری برخلاف آرزوهای کشورهای مهاجم به ایران نشان دادند. این رخداد حالا دستمایه دورهای شده که آفرین گفتن به شهروندان از سوی مدیران کشور در سطوح مدیریتی بالا و پایین و میانه مورد توجه قرار گرفته است.
شهروندان ایران که در جریان جنگ و نیز در همین روزها رفتاری براساس مدارا و بردباری نشان دادهاند اما حالا انتظار دارند به خواستهای آنها توجه عملی شده و نهاد دولت و دیگر نهادها به این خواستها توجه کنند اما مهمتر از این باید برای نهادهای ادارهکننده کشور مشخص شود ایرانیان در حال حاضر چه میخواهند.
شاید برخی نهادهای ادارهکننده کشور به صورت عمدی یا سهوی بگویند ما خواستههای شهروندان را میدانیم و تصریح کنند نگهبانی و نگهداری از وضعیت فعلی مهمترین خواسته شهروندان است.
از سوی دیگر اما نهادهای مدنی و نیز گروههای اجتماعی بگویند تغییرات بنیادین در اداره کشور و بهویژه تغییر در اداره اقتصاد و نیز توزیع درآمد و امنیت کسبوکار و تامین معیشت خواسته اصلی شهروندان است.
با توجه به دور بودن ماهیت این دو ارزیابی از خواستههای شهروندان ایرانی و اینکه این روزها مردم ستاره درخشان بازیهای سیاسی به حساب میآیند و نیز با توجه به شرط انصاف و عقل و منطق باید بهترین راه را برای فهم خواسته مردم بیابیم.
تجربه و خرد حکم میکنند در این دوره حساس و با توجه به شرایط ناشناس پیشرو پرسش از خود مردم، کارآمدترین راه و ممکنترین روش و راهبرد است. جامعه ایرانی سرانجام باید مقوله نظرسنجی را به مثابه راهحل و نیز به مثابه ابزاری کارآمد برای درک و فهم خواسته شهروندان در هر زمینه قبول کند. نمیتوان تا ابد بر یک راه و روش پافشاری کرد. اگر از مردم بپرسید میخواهند با همه دنیا آشتی باشند یا فقط با بخشی از دنیا، مردم خود جواب خواهند داد.