کد خبر 656340

مذاکره به شرط تضمین آمریکا

ساعت 24 - وزیر خارجه ایران با بیان اینکه پیام‌هایی بین ایران و آمریکا از طریق میانجی‌ها در حال انتقال است، گفت که قبل از شروع دور جدید مذاکرات، «باید تضمینی دریافت کنیم که دیگر با حملات مشابه مواجه نخواهیم شد. »

به گزارش ایسنا، «مجید تخت‌روانچی» معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه در گفت‌وگو با رسانه ترکیه‌ای، به مذاکرات اخیر ایران و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، موسوم به تروئیکای اروپایی پرداخت.او در گفت‌وگو با رسانه «خبر ترک» (Haberturk) گفت: «ترکیه یک مرکز دیپلماتیک ترجیحی برای ایران و کشورهای اروپایی است».

تخت‌روانچی همچنین گفت: «قبل از شروع دور جدید مذاکرات با ایالات متحده، باید تضمینی دریافت کنیم که دیگر با حملات مشابه مواجه نخواهیم شد. »

معاون وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره محتوای مذاکرات روز جمعه بین ایران و تروئیکای اروپایی تصریح کرد: «همانطور که می‌دانید، دور دیگری از مذاکرات با تروئیکای اروپایی در سطح معاونان وزیر برگزار شده است. این روندی است که مدتی است ادامه دارد. ما در حال بحث در مورد ابعاد مختلف پرونده هسته‌ای هستیم. در جلسه روز جمعه، ما در مورد ابعاد فنی موضوع هسته‌ای و میزان لغو تحریم‌ها بحث کردیم.»

او افزود: «در مورد مذاکرات هسته‌ای، تاکید کردیم که غنی‌سازی باید بخش جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد. این عنصر کلیدی مذاکرات ماست. مسائل دیگری نیز در مورد مسئله هسته‌ای مطرح شده است.»

کنسولگری ایران در استانبول، محل گفت‌وگوهای ایران و اروپا

لغو تحریم‌ها؛ یکی از شروط اساسی ایران

تخت روانچی تصریح کرد: «در مورد لغو تحریم‌ها، ما همیشه تاکید کرده‌ایم که هر توافقی باید شامل لغو تحریم‌ها باشد. این یک عنصر اساسی و ضروری توافق است. لغو تحریم‌ها توسط آمریکا و اروپا موضوع مهمی برای ماست. در جلسه روز جمعه، ما همچنین در مورد رژیم اسرائیل و تجاوز غیرقانونی آمریکا علیه ایران بحث کردیم.»

او افزود: «ما به سه کشور اروپایی گفتیم که این یک تجاوز آشکار و آشکار علیه مردم ایران است. در این حملات، بیش از هزار نفر، عمدتاً غیرنظامی، شهید و حدود ۶ هزار نفر زخمی شدند. این تجاوز آشکار هیچ چیزی را توجیه نمی‌کند؛ این تجاوز مغایر با قوانین بین‌المللی و کنوانسیون سازمان ملل متحد است و باید توسط کل جامعه بین‌المللی محکوم شود. بسیاری از کشورها قبلاً این تجاوز را محکوم کرده‌اند. ما باید تمام تلاش خود را بکنیم تا مطمئن شویم که چنین رویدادهایی دیگر هرگز اتفاق نمی‌افتد. ما این موضوع را مطرح کردیم.»

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات آتی بین ایران و تروئیکای اروپایی گفت: «ما توافق کردیم که مذاکرات را با تروئیکای اروپایی ادامه دهیم. با این حال، هنوز تاریخی تعیین نشده و مشخص نیست که دور بعدی کجا برگزار خواهد شد. ما همیشه از اینکه ترکیه تاکنون میزبان ما بوده است، خوشحالیم. ما جلسه خود را در کنسولگری خود برگزار کردیم، اما در نهایت، این ساختمان در مرزهای ترکیه است. ما از نقش سازنده ترکیه در چنین مذاکراتی برای ممکن ساختن آن قدردانی می‌کنیم.»

او تاکید کرد: «در گذشته، به پیشنهاد ایران، به استانبول سفر کردیم. در ترکیه، احساس راحتی می‌کنیم. ما نمی‌دانیم دور بعدی چه زمانی و کجا خواهد بود، اما ترکیه مکانی ترجیحی برای ایران و کشورهای اروپایی است.»

تخت روانچی در پاسخ به سوالی درباره احتمال از سرگیری مذاکرات بین ایران و آمریکا تصریح کرد: «پیام‌هایی بین ایران و ایالات متحده از طریق برخی کشورهای میانجی در حال انتقال است. برخی کشورها هستند که بین ایران و ایالات متحده ارتباط برقرار می‌کنند. همانطور که می‌دانید، ما در حال مذاکره با میانجیگری عمان بودیم. با این حال، ابتدا با حمله اسرائیل و سپس با حمله ایالات متحده مواجه شدیم. بنابراین این حملات در میانه روند مذاکره رخ داد. این خیانت به دیپلماسی بود. این حمله‌ای به دیپلماسی بود».

او افزود: «بنابراین قبل از شروع دور جدید مذاکرات با ایالات متحده، باید تضمینی دریافت کنیم که دیگر با حملات مشابه مواجه نخواهیم شد. برای ما ضروری است که دوباره به دیپلماسی خیانت نکنند. اسرائیل و ایالات متحده با این حملات ما را شگفت‌زده کرده‌اند. ما نمی‌خواهیم همان نمایش دوباره اجرا شود. ایالات متحده باید ما را متقاعد کند که این بار چنین کاری نخواهد کرد. »

دیپلمات ارشد ایرانی تصریح کرد: «علاوه بر این، نتیجه مذاکرات باید بر اساس اصل برد-برد باشد. هر ۲ طرف باید احساس کنند که چیزی به دست آورده‌اند. ما نمی‌توانیم هیچ گونه تحمیلی از سوی ایالات متحده را بپذیریم. بنابراین، نمی‌توانیم بدون اطمینان از اینکه ایالات متحده اراده خود را تحمیل نخواهد کرد، گفت‌وگوی واقعی را آغاز کنیم، مگر اینکه مطمئن باشیم مذاکرات ادامه خواهد یافت.»

او افزود: «ما نمی‌خواهیم گفت‌وگو فقط برای "انجام گفت‌وگو" باشد. گفت‌وگو باید نتیجه‌ای داشته باشد که هر دو طرف را راضی کند. ما در حال حاضر به طور جدی در حال ارزیابی این موضوع هستیم. یک فرآیند مذاکره جدید با ایالات متحده تنها در صورتی امکان‌پذیر است که بر اساس برد-برد باشد و همانطور که گفتم، نباید دوباره از حملات نظامی در حالی که مذاکرات در جریان است، غافلگیر شویم.»

او در پاسخ به سوال دیگری درباره سرنوشت ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران افزود: «همانطور که قبلاً گفتم، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) اطلاعاتی در مورد محل نگهداری مواد هسته‌ای داشتند. پس از تشخیص خسارت در این زمینه، سازمان انرژی اتمی ما توضیحات لازم را ارائه خواهد داد. »