کد خبر 656394

چین یا آمریکا؛ کدامیک اقتصاد جهان را تهدید می‌کند؟

ساعت 24 - ظرفیت مازاد صنعتی چین اکنون نه فقط منبع کاهش تورم جهانی، بلکه تهدید ژئوپلیتیکی رو به رشد تلقی می‌شود.

به گزارش ایسنا، داده‌های اخیر تورم آمریکا، نشان می‌دهد که تعرفه‌های دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ افزایش قیمت‌ها را آغاز کرده است و شرکت تحقیقاتی «کپیتال اکونومیکس» نیز پیش‌بینی کرده که تورم کالاهای اصلی تا پایان سال به ۴.۴ درصد می‌رسد اما تحلیلگران این شرکت اظهار کردند: اقدام واقعی در تورم کالاهای جهانی یا به طور دقیق‌تر، کاهش تورم، نه در آمریکا، بلکه در چین در حال وقوع است.

«کپیتال اکونومیکس»توضیح داد که قیمت کالاهای صادراتی چین از زمان اوج دوران همه‌گیری کرونا، بیش از ۲۰ درصد کاهش یافته و قیمت کالاها در اقتصادهای پیشرفته را حدود ۰.۴ درصد کاهش داده است. قیمت درب کارخانه برای کالاهای مصرفی بادوام، با سریع‌ترین سرعت خود از زمان بحران مالی ۲۰۰۹، در حال کاهش است که به دلیل افزایش بهره‌وری نیست بلکه جنگ‌های قیمتی شدیدی در سراسر صنایع چین در جریان است، زیرا شرکت‌ها برای حفظ سهم بازار و تخلیه ظرفیت اضافی، مبارزه می‌کنند.

پایگاه خبری اینوستینگ گزارش کرد، تحلیلگران بر این باورند که پکن در تلاش است تا به آنچه «رقابت بی‌نظم» می‌نامد، پایان دهد، اما گفته می‌شود که این مشکل ساختاری است.

آن‌ها می‌گویند: مدل رشد مبتنی بر سرمایه‌گذاری چین که در آن سرمایه‌گذاری هنوز تقریبا ۴۰ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد، به ظرفیت بیش از حد مزمن، حاشیه سود بسیار کم و بازده رو به کاهش منجر می‌شود.

طبق گزارش‌ها، با توجه به کاهش مصرف و کاهش املاک و مستغلات، ظرفیت اضافی در بازارهای جهانی در حال افزایش است. تخمین زده می‌شود که ۳۰ درصد از تولیدکنندگان چینی اکنون دارایی خود را از دست می‌دهند که فقط با حمایت دولت‌های محلی و وام‌های کم‌بهره تامین می‌شود و این امر نه فقط در واشنگتن، بلکه در بروکسل، توکیو و بازارهای نوظهور نیز زنگ خطر را به صدا درآورده است.

«کپیتال اکونومیکس» در پایان اعلام کرد: آنچه زمانی موتور رشد جهانی بود، به سرعت به منبع اصطکاک ژئوپلیتیکی تبدیل می‌شود و هشدار داد که مدل فعلی چین، اکنون ثبات و نظم اقتصادی جهانی را تهدید می‌کند.