کد خبر 657970

تناقض روایت درباره توافق گروسی و عراقچی

ساعت 24 - شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیه‌ای توافق امضا شده میان عباس عراقچی و رافائل گروسی را مشروط به قانون داخلی و فاقد حق بازرسی مستقیم آژانس از تاسیسات بمباران‌شده ایران دانست. این موضع با روایت مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که آن را چارچوبی فنی و مثبت برای تداوم همکاری توصیف کرده، آشکارا در تضاد است.

به گفته شورای عالی امنیت ملی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی مستقیم از تاسیسات هسته‌ای بمباران شده ایران را ندارد و جمهوری اسلامی ایران گزارش خود را درباره این تاسیسات «پس از ایجاد شرایط لازم امنیتی و ایمنی... و کسب نظر شورای عالی امنیت ملی به آژانس ارایه می‌کند. "

بیانیه شورای عالی امنیت ملی سپس تصریح می‌کند که «در مرحله بعد، روش‌های اجرایی همکاری میان ایران و آژانس» باید به توافق دو طرف و همچنین «به تائید شورای عالی امنیت ملی ایران برسد. »

بیانیه در پایان تاکید می‌کند که «هرگونه اقدام خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران و تاسیسات هسته‌ای آن از جمله بازگرداندن قطعنامه‌های شورای امنیت" به توقف همکاری میان حکومت ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منجر خواهد شد.

بیانیه شورای عالی امنیت ملی ایران در تناقض با اظهارات رافائل گروسی است که این توافق را گامی مثبت در مسیر درست» و چارچوبی فنی و روشن برای تداوم همکاری و بازرسی‌ها معرفی کرده و گفته است: «سند فنی امضا شده، امکان بازگشت بازرسی‌ها را به‌صورت جامع فراهم می‌کند… ایران و آژانس اکنون همکاری خود را به‌صورت محترمانه و گسترده از سر خواهند گرفت.» گروسی همچنین تاکید کرده است که متن توافق شاملِ تمامی تاسیسات هسته‌ای ایران از جمله تاسیسات بمباران شده می‌شود، مضاف بر این که جمهوری اسلامی باید درباره سرنوشت چهارصد کیلوگرم ذخیره اورانیوم غنی شده خود با غلظت شصت درصد روشنگری کند.

با این حال، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه تهران، در پی امضا توافق اظهار داشت که این توافق دغدغه‌های ایران درباره امنیت تاسیسات و چارچوب داخلی را در نظر گرفته است. وی همچنین هشدار داد که در صورت بروز هرگونه اقدام خصمانه -به ویژه از جانب شورای امنیت سازمان ملل یا اعمال مجدد تحریم»‌های آن (اسنپ‌بک) همکاری خود را با آژانس لغو و متوقف خواهد کرد.  

عراقچی همچنین تاکید کرده که «در متن توافق… تصریح شده که تمامی اقدامات باید در چارچوب قانون مصوب ایران و با تصویب شورای عالی امنیت ملی انجام بگیرد. »

در توافق اخیر ایران و آژانس، اصل امضا و وجود سند همکاری مورد تایید هر دو طرف است. با این حال، درباره دامنه و اجرای آن دو روایت متناقض ارائه شده است: رافائل گروسی آن را «تفاهمی مثبت و فنی» معرفی می‌کند که امکان تداوم دسترسی و نظارت آژانس به ـدسیسات ایران را فراهم می‌آورد، اما تهران همان توافق را «مشروط و محدود» بازتاب می‌دهد و تاکید دارد که هیچ اقدامی بدون تصویب شورای عالی امنیت ملی ایران صورت نخواهد گرفت.

بر پایه تجربه توافق‌های پیشین میان ایران و آژانس، می‌توان گفت که گروسی کوشیده تصویری امیدوارکننده از همکاری با ایران بسازد، ولی در عمل این جمهوری اسلامی ایران است که ابزار اجرایی را در اختیار دارد.

بنابراین روایت تهران - با تاکید بر شروط امنیتی، نظارت داخلی و تهدید توقف همکاری در صورت فشارهای بین‌المللی - به واقعیت اجرایی نزدیک‌تر است، حتی اگر تصویر ارائه‌شده از سوی گروسی برای جامعه جهانی خوش‌بینانه‌تر به نظر برسد.

رادیو فرانسه