کد خبر 658547

آیا اروپا توان مهارجنگ تهران و تل آویو را دارد؟

جنگ ۱۲ روزه نقطه عطفی در مناسبات خاورمیانه بود؛ زمانی که اسرائیل، ایران و ایالات متحده برای نخستین‌بار وارد درگیری مستقیم نظامی شدند. موسسه مطالعات امنیتی اتحادیه اروپا (EUISS) در گزارشی تحلیلی نوشت حمله گسترده اسرائیل به خاک ایران در ۱۳ ژوئن که تابوی رویارویی مستقیم را شکست، دو کشور را در وضعیت آماده‌باش برای درگیری‌های بعدی قرار داده است.

در بیش از دو دهه گذشته کشورهای اروپایی تلاش کرده‌اند از وقوع جنگ با ایران جلوگیری کنند؛ جنگی که می‌تواند منطقه‌ای بحران‌زده را بیش از پیش بی‌ثبات کند و پیامدهایی همچون افزایش موج مهاجرت، گسترش تروریسم و تهدید منابع انرژی را به همراه داشته باشد. این گزارش به بررسی پیامدهای جنگ ۱۲ روزه، چشم‌انداز آینده و نقش احتمالی اروپا در جلوگیری از گسترش درگیری‌ها می‌پردازد. چه عواملی باعث شد اسرائیل به ایران حمله کند؟ چند عامل اسرائیل را در مسیر جنگ مصمم‌تر کرد. حمایت ایران از گروه‌های مسلح ضداسرائیلی و لحن تهاجمی مقامات تهران باعث شد تل‌آویو برنامه هسته‌ای ایران را تهدیدی برای موجودیت خود بداند.  با این حال اسرائیل تا سال‌ها از حمله مستقیم خودداری کرده بود. اما پس از حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس، دولت نتانیاهو رویکردی تهاجمی‌تری پیش گرفت؛ استراتژی‌ که در عمل به نظامی‌تر شدن سیاست خارجی اسرائیل و تضعیف بازدارندگی ایران انجامید. بازگشت دونالد ترامپ به قدرت و تضعیف توازن قوا در واشنگتن نیز فرصتی کم‌سابقه برای اسرائیل فراهم کرد تا جنگی را آغاز کند که رئیس‌جمهوران پیشین آمریکا از آن پرهیز کرده بودند. ایران و اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه چطور عمل کردند؟ جنگنده‌های اسرائیلی با پشتیبانی آمریکا در طول جنگ اهدافی در سراسر ایران از جمله تاسیسات هسته‌ای، نظامی و انرژی را بمباران کردند. ایران نیز با شلیک موشک‌های گسترده پاسخ داد و توانست برخی از سامانه‌های دفاعی پیشرفته اسرائیل را دور بزند و به اهداف نظامی و پالایشگاه حیفا آسیب بزند. جنگ به رقابتی میان توان دو طرف تبدیل شد؛ کدام‌یک زودتر ذخایر موشکی و سامانه‌های پدافندی‌اش تمام می‌شود؟ پس از آتش‌بس مقامات ایرانی ادعا کردند که در برابر فشارهای ترامپ برای تسلیم شدن بی‌قید و شرط مقاومت کردند، به اسرائیل خسارت وارد کرده‌اند و در نهایت اسرائیل را وادار به توقف حملات کردند؛ چراکه واشنگتن مایل به ادامه جنگ نبود.  ایران همچنان تنها کشور منطقه است که مستقیما خاک اسرائیل را با شمار زیاد موشک هدف قرار داده است. در طول درگیری تهران با احتیاط عمل کرد و از درگیر کردن کامل حزب‌الله و حوثی‌ها خودداری کرد تا برای جنگی فرسایشی‌تر آماده بماند. به همین دلیل تعداد حملات موشکی را کاهش داد و بیشتر بر دقت هدف‌گیری تمرکز کرد.

پس از آنکه آمریکا برخی از تاسیسات هسته‌ای ایران را هدف قرار داد، تهران پایگاه العدید در قطر را هدف قرار داد تا نشان دهد که ادامه جنگ هزینه‌هایی را بر واشنگتن و متحدان عربش تحمیل خواهد کرد.    تا آن زمان، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس سعی کرده بودند از ورود به درگیری پرهیز کنند تا اقتصادشان آسیب نبیند اما حمله ایران به کشوری چون قطر، این پیام را داشت که ادامه تنش می‌تواند کل منطقه را درگیر کند. بسیاری در خاورمیانه نگران‌ هستند که دور بعدی درگیری‌ها، ترامپ را برخلاف میلش وارد جنگی ویرانگرتر کند. تغییر معادلات در خاورمیانه پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ رقابت اصلی منطقه‌ای میان ایران و اسرائیل شکل گرفت. سقوط صدام جایگاه ایران را به‌عنوان اصلی‌ترین رقیب نظامی اسرائیل تثبیت کرد؛ کشوری با سه ابزار کلیدی یعنی زرادخانه موشکی بزرگ، شبکه‌ای از گروه‌های مسلح هم‌پیمان مانند حزب‌الله و حماس و پیشرفت‌های هسته‌ای نزدیک به سطح تسلیحاتی.  در مقابل اسرائیل با حمایت تقریبا بی‌قید و شرط آمریکا، دسترسی به پیشرفته‌ترین سامانه‌های دفاعی و فناوری نظامی و توان اطلاعاتی بالا از برتری نظامی مطلق در منطقه برخوردار است. زنگ خطر برای کشورهای منطقه نفوذ اسرائیل در عمق خاک ایران نشانگر توان نظامی فراتر از انتظار بود. برای کشورهایی مانند عربستان، قطر و ترکیه این مسئله زنگ خطری جدی بود؛ اگر اسرائیل توان چنین حمله‌ای را دارد می‌تواند در نقاط دیگر نیز قدرت‌نمایی کند.

علاوه بر این نفوذ نتانیاهو بر ترامپ نیز رهبران منطقه را نگران کرده است. پیش از ماه ژوئن رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس و ترکیه موفق شده بودند حمایت آمریکا را برای لغو برخی تحریم‌ها علیه سوریه جلب کنند. اما توانایی نتانیاهو در واداشتن ترامپ به حمله به ایران، و ادامه بمباران‌های اسرائیل در سوریه، رهبران منطقه را غافلگیر کرد.

این نگرانی‌ها زمانی بیشتر شد که اسرائیل در سپتامبر به‌طور بی‌سابقه‌ای قطر را بمباران کرد؛ حمله‌ای که با هدف ترور مذاکره‌کنندگان حماس انجام شد، اما ناکام ماند.  این اقدام که از سوی یکی از متحدان آمریکا علیه متحد دیگرش انجام شد پایه‌های اعتماد پادشاهی‌های عرب خلیج فارس را لرزاند. اکنون بسیاری از این کشورها معتقدند دیگر نمی‌توانند برای محافظت از خود در برابر تهدیدهای اسرائیل یا ایران به چتر امنیتی آمریکا تکیه کنند.

مشخص نیست آمریکا قصد دارد با ایران مذاکره کند یا به دنبال تسلیم کامل تهران است. از سوی دیگر اهداف نهایی اسرائیل نیز مبهم است. تغییر تمرکز از برنامه هسته‌ای به بی‌ثبات‌سازی حکومت ایران نگرانی‌ها درباره امنیت منطقه را افزایش داده است. کشورهای خلیج فارس بیم آن را دارند که فروپاشی ایران طرح‌های اقتصادی و اتصال منطقه‌ای‌شان را برهم زند. ترکیه نیز که با ایران مرز مشترک دارد و نگران فعالیت کردهاست از تضعیف حکومت مرکزی ایران نگران است. یورونیوز