کد خبر 662176

جنگ از کاراکاس تا تهران

ساعت 24 - به نوشته رویترز حملات واشنگتن و تل‌آویو، به سرعت در حال تبدیل جنگ کنونی به یک درگیری منطقه‌ای است که خطر یک جنگ طولانی با پیامدهایی فراتر از کنترل ترامپ را به همراه دارد؛ سناریویی که ترامپ سعی داشته در هر دو دولت خود از آن پرهیز کند و به همین دلیل تلاش کرد از الگوی بازداشت نیکلاس مادورو رییس‌جمهور نزوئلا پس از حمله به این کشور آمریکای جنوبی در ایران نیز پیروی کند اما به عقیده ناظران وضعیت جنگ در ایران متفاوت است.

لورا بلومنفلد از دانشکده مطالعات پیشرفته بین‌المللی دانشگاه جان‌هاپکینز تشریح کرد: جنگ علیه ایران یک کارزار نظامی آشفته و احتمالا طولانی است. ترامپ با این جنگ اقتصاد جهانی، ثبات منطقه‌ای و عملکرد حزب جمهوریخواه را در انتخابات میان‌دوره‌ای ایالات‌متحده به خطر می‌اندازد. »

رویترز با اشاره به وعده‌های انتخاباتی ترامپ مبنی بر دور نگه داشتن ایالات‌متحده از «جنگ‌های احمقانه» که زیربنای پیروزی وی در دو انتخابات بوده است، می‌افزاید: او اکنون چیزی را دنبال می‌کند که بسیاری از کارشناسان آن را یک جنگ با پایان باز می‌دانند آن‌هم در شرایطی که باوجود ادعاهای رییس‌جمهوری آمریکا و دستیارانش هیچ تهدید قریب‌الوقوعی از سوی ایران وجود نداشت.

تحلیلگران معتقدند ترامپ در انجام این کار برای بیان مجموعه‌ای دقیق از اهداف یا یک پایان روشن برای «عملیات خشم حماسی»، با مشکل مواجه بوده است و دلایل متغیری برای راه‌اندازی این درگیری ارائه می‌دهد. افزایش تلفات آمریکایی‌ها در صورت تداوم جنگ

در بخشی از این گزارش آمده است: در صورت طولانی شدن جنگ، تلفات آمریکایی‌ها افزایش می‌یابد و هزینه‌های اقتصادی قطع جریان نفت خلیج‌فارس چند برابر می‌شود که به‌عنوان بزرگ‌ترین قمار سیاست خارجی ترامپ می‌تواند از نظر سیاسی به حزب جمهوریخواه نیز آسیب برساند. جنگی که نتیجه انتخابات میان‌دوره‌ای را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد

براساس این گزارش، هرگونه کاهش حمایت جنبش ماگا (MAGA) می‌تواند کنترل جمهوریخواهان بر کنگره را در انتخابات میان‌دوره‌ای نوامبر (آبان ۱۴۰۵) به خطر بیندازد.

کمااینکه نتایج نظرسنجی‌های کنونی نیز حاکی از مخالفت گسترده حزب مستقل با جنگ آمریکا در ایران است. ضدچروک جلبک، جوانسازی طبیعی پوست شما تبلیغ ضدچروک جلبک، جوانسازی طبیعی پوست شما درخواست خرید yn-ad

برایان دارلینگ، استراتژیست جمهوریخواه در همین خصوص هشدار داد: «مردم آمریکا علاقه‌ای به تکرار اشتباهات عراق و افغانستان ندارند. پایگاه ماگا بین کسانی که به وعده‌های عدم جنگ جدید تکیه کردند و کسانی که به ترامپ وفادار هستند، تقسیم شده است.» نگرانی تحلیلگران از پیام‌های متناقض ترامپ

به نوشته رویترز نگرانی اصلی تحلیلگران از پیام‌های متناقض ترامپ در خصوص هدف اصلی وی از حمله به ایران است. به باور آن‌ها مشخص نیست هدف اصلی رییس‌جمهور آمریکا و دستیارانش تغییر نظام در ایران است یا خیر. او در روز نخست جنگ سقوط جمهوری اسلامی را یکی از اهداف دانست اما دو روز بعد از ذکر این موضوع به‌عنوان یکی از اولویت‌ها خودداری کرد.

ترامپ اما روز پنجشنبه در چرخشی دوباره به رویترز گفت که در انتخاب رهبر بعدی ایران نقش خواهد داشت و حتی شورشیان کرد ایرانی را به حملات تشویق کرد. روز جمعه هم خواستار تسلیم بی‌قید و شرط ایران شد. حملات تلافی‌جویانه ایران ادامه دارد

این خبرگزاری در ادامه با اشاره به توان نظامی ایران در حمله به پایگاه‌های آمریکا در منطقه و سرزمین‌های اشغالی آورده است: تهران تلاش می‌کند هزینه تجاوز واشنگتن و تل‌آویو را بالا ببرد. ترامپ احتمال افزایش تلفات آمریکایی را جدی نگرفته است

رویترز در این گزارش با اشاره به این نکته که ترامپ تا حد زیادی احتمال افزایش این تلفات را چندان جدی نگرفته، در حال بررسی استقرار نیروهای زمینی ارتش ایالات‌متحده است آن‌هم در شرایطی که در مصاحبه با نشریه «تایم» در پاسخ به این سوال که آیا «آمریکایی‌ها باید نگران حملات الهام‌گرفته از ایران در داخل خاک خود باشند، یا نه گفت: «فکر می‌کنم، همان‌طور که گفتم، بعضی‌ها خواهند مرد. »

جاناتان پانیکوف، معاون پیشین افسر اطلاعات ملی آمریکا برای خاورمیانه گفت: «هیچ چیزی به‌اندازه کشته شدن نیروهای آمریکایی نمی‌تواند پایان زودهنگام جنگ را تسریع کند و این دقیقا همان چیزی است که ایران روی آن حساب می‌کند. » ایران سرسخت‌تر از ونزوئلاست

بسیاری از تحلیلگران معتقدند ترامپ که در دولت دوم خود تمایل بیشتری به اقدام نظامی نشان داده، به اشتباه تصور می‌کند این خطای محاسباتی را مرتکب شده که که کارزار علیه ایران مانند عملیات ونزوئلا در اوایل امسال پیش خواهد رفت حال آنکه ایران برخلاف ونزوئلا با داشتن یک حاکمیت روحانی و امنیتی مستقر، دشمنی بسیار سرسخت‌تر و مسلح‌تر از ونزوئلاست.

به اعتقاد نویسنده این گزارش، حتی ترور رهبر عالی ایران هم تاکنون نتوانسته مانع از واکنش نظامی ایران شود اما پرسش مهمی که بر جنگ علیه ایران سایه افکنده آن است که «آیا تلاش برای سقوط جمهوری اسلامی سبب هرج‌و مرج می‌شود و خاورمیانه را بیشتر بی‌ثبات می‌کند؟»

مارک دوبوویتز، مدیرعامل «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» به‌عنوان یک اندیشکده تحت لابی صهیونیستی‌ها و حامی اقدام نظامی ترامپ گفت ترامپ باید علنا روشن کند که نمی‌خواهد شاهد فروپاشی کشور باشد. گلوگاه نفتی پایان سفیدی مو با شامپوی گیاهی! تبلیغ پایان سفیدی مو با شامپوی گیاهی! ارسال فرم yn-ad

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها تنگه هرمز است؛ گذرگاهی باریک که یک پنجم نفت جهان از آن عبور می‌کند و پس از حمله نظامی اخیر، ترافیک سنگینی برای نفتکش‌های حاضر در خلیج‌فارس به وجود آمده است و چنانچه ادامه یابد، می‌تواند عواقب اقتصادی وخیمی داشته باشد. در این میان ترامپ اگرچر هرگونه گرانی در مورد افزایش بهای نفت را رد کرده اما عملا همراه با دستیارانش به دنبال راه‌هایی برای کاهش تاثیر جنگ بر تامین انرژی هستند. جاش لیپسکی در اندیشکده شورای آتلانتیک در واشنگتن گفت: «این یک نقطه درد اقتصادی برای اقتصاد ایالات‌متحده است که به نظر می‌رسد به طور کامل پیش‌بینی نشده بود. »

یکی از مقامات نظامی سابق ایالات‌متحده نزدیک به دولت ایالات‌متحده گفت که گسترش تاثیر اقتصادی جنگ تیم ترامپ را غافلگیر کرده است زیرا قبل از حمله به ایران با کارشناسان و کسانی که از بازار نفت آگاه بودند، مشورت نکرده بودند. به گفته دو مقام کاخ سفید و یک جمهوریخواه نزدیک به دولت ترامپ تصمیم خود را برای پیشبرد این حملات باوجود هشدارهای برخی دستیاران ارشد مبنی بر دشوار بودن مهار تشدید تنش اتخاذ کرد.   

گفته می‌شود حتی برخی متحدان دیرینه واشنگتن نیز از تصمیم ایالات‌متحده غافلگیر شدند. یک دیپلمات غربی گفت: «این یک حلقه تصمیم‌گیری تک‌نفره است.»

بن ‌هاجز، سرتیپ بازنشسته ارتش ایالات‌متحده که در عراق و افغانستان خدمت کرده و پیش از این فرماندهی ارتش ایالات‌متحده در اروپا را بر عهده داشته است، به رویترز گفت: «از دیدگاه سیاسی، استراتژیک و دیپلماتیک به نظر می‌رسد که کاملا در مورد آن (حمله به ایران) فکر نشده است.» مخالفت کشورهای حاشیه خلیج‌فارس با جنگ ترامپ

رویترز در پایان با ذکر این نکته که ترامپ از کمک به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در عبور از بحران کنونی سود زیادی می‌برد، خاطرنشان کرده است: در حال حاضر صفی از این کشورها برای دریافت حمایت از آمریکا تشکیل شده اما بسیاری از آن‌ها با این درگیری موافق نیستند. خلف الحبتور، میلیاردر اماراتی و از مهمانان همیشگی مارالاگو(اقامتگاه ترامپ در فلوریدا) در نامه‌ای سرگشاده به ترامپ که روز پنجشنبه منتشر شد، پرسید: «چه کسی به شما حق داده منطقه ما را به میدان جنگ تبدیل کنید؟»