رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 419436

ماجرای حضور سرزده اروپاییها در دفتر عراقچی و جلسه پر تنش چه بود؟

ساعت24-اگرچه مقام‌های ایران طی ماه گذشته در پی اعلام اروپایی‌ها برای نهایی‌کردن ساز و کار اجرایی برجام و تامین منافع اقتصادی کشورمان صبر پیشه کردند اما ماجرا با حضور نابهنگام ۶ دیپلمات اروپایی در وزارت خارجه شکل دیگری پیدا کرد.

عراقچی
۱۰ روز پیش بود که اتحادیه اروپا اعلام کرد بخشی از وزارت اطلاعات ایران و دو ایرانی به ‌نام‌های سعید ‌هاشمی‌مقدم به ‌همراه اسدالله اسدی در فهرست تروریسم‌ اتحادیه اروپا قرار گرفته‌اند؛ تصمیمی که برپایه ادعای چند کشور عضو این اتحادیه از جمله دانمارک، هلند و فرانسه گرفته شده بود که مدعی بودند ایران در عملیات ترور یا برنامه‌ریزی برای ترور مخالفانش در این کشورها نقش داشته است.

این رویداد در حالی رخ داد که منابع آگاه ایرانی همان موقع از برگزاری یک نشست محرمانه میان دیپلمات‌های اروپایی و ایرانی در وزارت خارجه ایران یک روز پیش از این تحریم‌ها خبر داده بودند. حالا منابع دیپلماتیک ایرانی و غربی از جمله خبرگزاری رویترز اطلاعات تازه‌ای را از جزئیات آن منتشر کرده‌اند؛ جزئیاتی که موضوع تنش را برخلاف انتظارات نه به برجام که به موضوع فعالیت‌های موشکی ایران مرتبط می‌کند.

خبرگزاری رویترز به نقل از چهار دیپلمات ادعا کرده که در این دیدار که در ساختمان وزارت خارجه ایران، میان طرف ایرانی با دیپلمات‌های فرانسه، انگلیس، آلمان، دانمارک، هلند و بلژیک انجام شد، اروپایی‌ها بدون بیان جزئیاتی از این نشست، گفته‌اند که دیگر نمی‌توانند آزمایش‌های موشکی ایران و اقدامات این کشور برای ترور برخی افراد در خاک اروپا را تحمل کنند. یکی از این دیپلمات‌ها در این‌باره گفت: «هیجان زیادی در جلسه وجود داشت و آنها دیدگاه ما را دوست نداشتند اما احساس کردیم باید نگرانی‌های جدی خود را ابراز کنیم.»

اما همزمان با گزارش رویترز، منابع دیپلماتیک کشورمان جزئیات دقیق‌تری از این نشست را اعلام کردند. یک منبع آگاه گفت که دیپلمات‌های چند کشور اروپایی بدون اعلام قبلی در دفتر عراقچی حضور پیدا کردند و برخلاف انتظارات که گمان می‌رفت دلیل حضور سرزده آنها توضیحاتی پیرامون دلایل تأخیر اروپا برای تأمین خواسته‌های ایران در چارچوب برجام باشد، از فعالیت‌های موشکی ایران انتقاد می‌کنند. چنانکه یکی از دیپلمات‌های اروپایی حاضر در این نشست قصد داشته بیانیه‌ای را که پیش‌تر با هدف محکوم‌کردن فعالیت‌های موشکی ایران نوشته شده بود، قرائت کند که عراقچی فرصت این کار را از او می‌گیرد.

طبق شنیده‌ها، معاون سیاسی وزیر امور خارجه اجازه نمی‌دهد ادعاهای طرف مقابل ادامه پیدا کند و می‌گوید: «فکر می‌کردیم آمده‌اید تا از کم‌کاری‌های خود درباره برجام بگویید یا درباره تروریست‌هایی که در اروپا پناه داده‌اید، توضیح دهید و عذرخواهی کنید.»

عراقچی بعد از این اظهارات، ختم جلسه را با گفتن اینکه «دیدار تمام است»، اعلام می‌کند. او سپس از جلسه خارج شده و در را محکم می‌بندد و می‌رود. در حالی که دیپلمات‌های اروپایی تلاش کردند یادداشت خود را تحویل مقام‌های ایرانی دهند اما از طرف ایران، هیچ کس آن را تحویل نگرفت و سرانجام اروپایی‌ها دست خالی بازگشتند.

یک روز بعد از این جلسه بود که اتحادیه اروپا نام دو ایرانی را در فهرست تحریمی خود قرار داد.

ناامیدی اروپایی‌ها برای گفت‌وگوی موشکی با ایران

حالا رویترز در پی این نشست ناتمام از ناامیدی دیپلمات‌های اروپایی برای گفت‌وگو با ایران در حوزه‌هایی فراتر از مسأله هسته‌ای خبر داده است. چهار دیپلمات اروپایی در این باره گفته‌اند که «فدریکا موگرینی» که از بانیان اصلی برجام است، نگران این مسأله است که پیگیری فوری این تدابیر به فروپاشی کامل توافق هسته‌ای بینجامد.

در حالی که گفته شده وزرای خارجه اتحادیه اروپا در اقدامی کم‌سابقه قصد دارند روز ۲۱ ژانویه (یک بهمن) درباره نقش منطقه‌ای ایران و درخواست برای پایان دادن به آزمایش‌های موشکی، بیانیه مشترک صادر و حتی تحریم‌های جدیدی را علیه شماری از مقام‌های نظامی ایران تصویب کنند اما موگرینی می‌کوشد صدور چنین اقداماتی پس از نهایی‌کردن سازوکار مالی ویژه برای حفظ برجام صورت گیرد. این تحولات همزمان با آن صورت می‌گیرد که امریکا قصد دارد ماه آینده در لهستان کشورهای متحدش را با هدف محکوم کردن ایران گرد هم جمع آورد؛ نشستی که رویترز در اشاره به آن و به نقل از دیپلمات‌های اروپایی می‌گوید: «برگزاری نشست ضد ایرانی به میزبانی لهستان می‌تواند منجر به شکاف بین کشورهای اروپای غربی و اروپای شرقی شود.» چنانکه فدریکا موگرینی در این نشست حضور نخواهد یافت و هنوز مشخص نیست که فرانسه، انگلیس و آلمان در چه سطحی در این نشست شرکت کنند.

یک دیپلمات اروپایی ضمن تأکید بر اینکه گمان نمی‌کنیم ایران از برجام خارج شود، گفت: «اما نیازی هم نمی‌بینیم که با تحریک ایرانی‌ها از طریق حضور در چنین نشست‌هایی آنها را به سمت عمیق‌تر شدن یک مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه هل دهیم.»

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها