رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 443997

جدل روحانی و کیهان بر سر اصل ۵۹ ادامه دارد

ساعت24 - روحانی دائما از اختیارات کم خود گلایه می‌کند در حالی مخالفان ضمن کافی دانستن اختیارات رئیس جمهور، وضعیت را موجود حاصل ناکارآمدی و سوء مدیریت دولت می‌دانند.

حسن روحانی
style="text-align:right">روحانی دائما از اختیارات کم خود گلایه می‌کند در حالی مخالفان ضمن کافی دانستن اختیارات رئیس جمهور، وضعیت را موجود حاصل ناکارآمدی و سوء مدیریت دولت می‌دانند.

شب گذشته باز هم رئیس جمهور در نشستی با جمعی از اصحاب رسانه از ظرفیت‎های قانون اساسی و اصل 59 سخن گفت و تصریح کرد: در یک مسئله مهم فرهنگی، اجتماعی و سیاست خارجی که اختلاف‌نظر وجود دارد، می‎توانیم پای صندوق‎های رأی برویم تا مردم نظر بدهند. تکرار مواضع روحانی درباره حوزه اختیارات رئیس جمهور با واکنش تند روزنامه کیهان مواجه شد.

روحانی گفت: اصل ۵۹ قانون اساسی، اصلی بن‌بست شکن است و می‌گوید در هر زمان لازم دریچه به روی مردم باز است، حالا چه موقع باید از این اصل استفاده کرد یا آیا باید قبلاً استفاده می‌کردیم، موضوعی دیگر است.

روحانی

اصل ۵۹ قانون اساسی چه می‌گوید؟

اصل پنجاه و نهم (۵۹) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مربوط به همه پرسی و مراجعه مستقیم به آرا مردم است.

این اصل از قانون اساسی بدین شرح است: در مسایل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همه ‏پرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد. در خواست مراجعه به آراء عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.

روزنامه کیهان هم در صفحه نخست شماره امروز خود در انتقاد از سخنان روحانی نوشت: «مشکل کشور نه جنگ است نه مذاکره مسئولیت‌های بر زمین مانده دولت است. این روزها و پس از تجربه خسارت‌بار برجام و اثبات غیر قابل اعتماد بودن آمریکا در مذاکره متأسفانه باز هم عده‌ای به دوگانه‌انگاری و دوگانه‌سازی جنگ – مذاکره روی آورده‌اند. طراحان این دوگانه درصددند بار دیگر به جامعه القا کنند که اگر گزینه مذاکره مجدد با آمریکا را نپذیریم، گزینه بعدی جنگ است؛ یا باید مذاکره را با همین شرایط بپذیریم و هرچه دشمن گفت قبول کنیم، یا برای جنگ آماده شویم!»

نگاهی به مواضع و عملکرد طراحان و بازیگران این سناریوی تبلیغاتی نشان می‌دهد که این مدعیان طی 6 سال گذشته با حداکثر اختیارات و امکاناتی که در اختیار داشته‌اند، ، کمترین اقدامی در راستای بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی مردم انجام نداده‌اند.

روحانی

همچنین سخنان رئیس دولت تدبیر و امید درباره اصل 59 قانون اساسی با واکنش برخی چهره‌های سیاسی مواجه شده است که در ادامه می خوانید:

روحانی

امیر محبیان، فعال سیاسی اصولگرا و استاد دانشگاه ضمن اظهارنظر درباره سخنان روحانی معتقد است:

* شرایط موجود کشور، شرایطی نیست که نظام برای آن برنامه‎‎ای نداشته باشد. به گمان من ابتدا باید مطرح کرد که آیا اساساً ما دچار بن‌بست شده‌ایم؟ همه سیاست‎های ما به شکست انجامیده و لازم است مردم در این زمینه به‌صورت مستقیم نظر بدهند یا خیر؟ در این شرایط نظام به رویکرد همه‎پرسی روی می‎آورد. اما شرایط فعلی، قابل‌حل است. به‌ویژه دست دولت برای مشکلات فعلی جامعه که مشکلات اقتصادی است، باز است.

* اگر باب همه‎پرسی را باز کنیم، ممکن است تقاضا برای همه‎پرسی در بسیاری از موضوعات مطرح شود و در این صورت شیرازه امور از دست دولت خارج می‎شود. همه پرسی یک رویکرد خاص و در شرایط خاص است.

* بحث همه‎پرسی موقعیت خاص خود را دارد، یعنی زمانی باید اتفاق بیفتد که روند‌های عادی برای رسیدن به یک تصمیم قفل ‎باشد و به عبارتی، نظام تصمیم بگیرد به‎دلیل حساسیت بیش از حد یک موضوع، مسئولیت آن را به دوش مردم بیندازد.

روحانی

رسول منتجب‌نیا، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در واکنش به درخواست روحاتی درباره اصل 59:

* رئیس‌جمهوری برای برگزاری رفراندوم انگیزه دارد و بر این مبنا از دولت و مجلس می‌خواهد قانونی برای برگزاری رفراندوم تدوین و تصویب کنند تا این ظرفیت نهفته قانون اساسی بالفعل شود.

* قانون بحث رفراندوم را برای حل اختلافات بیان می‌کند. وقتی مبنای کار ما قانون اساسی باشد، که باید هم باشد، می‌توان مثلا در موضوع مذاکره هم به آرای عمومی یا همان همه‌پرسی رجوع کرد. در مسائل مهم دیگر هم می‌توان از راهکار همه‌پرسی استفاده کرد.

* به‌جز بحث سیاست خارجی، ما در مسائل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی هم اختلاف‌نظر زیادی داریم. دو نظر در مقابل هم هستند که هیچ‌گاه هم حل نشده‌اند و هر دو نظر هم معتقدند که مردم با آن‌ها هستند. در این شرایط می‌توان این موارد اختلافی را پیدا کرد و به رأی مردم گذاشت.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها