رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 467797

صادرات گاز ایران به ترکیه تا یک سوم کاهش یافت

روسیه به ایران در بازار گاز رحم نمی کند

ساعت 24 - روسیه به مثابه رقیب اصلی ایران در بازار جهانی گاز به دلایل گوناگون نسبت به ایران دست بالا رادارد و توانسته است در غیاب عرضه گاز ایران که در چنگ تحریم امریکا گرفتار شده است بازار گاز اروپا را به تسخیر خود درآورد کارشناسان باور دارند روسیه در رقابت با ایران در توسعه صادرات گاز هرگز به ایران رحم نمی کند.

'HCC
dir="RTL">درحالی که ایران با امریکا درمیدان سیاست نبرد می کند تولید کنندگان نفت و گاز آمریکا نیز بازار ایران در هند، کره جنوبی و ژاپن را تسخیر کرده و در حال تثبیت پایه های صادرات نفت و گاز خود است. کار ایران برای برگشت به بازار نفت و توسعه صادرات گاز حالا چندان آسان نیست. این روزها خبرهایی از بازار گاز ترکیه منتشر شده که نشان می دهد روسیه می خواهد سهم ایران از بازارگاز ترکیه را نیز به دست آورد. درحال حاضر ترکیه تمایل دارد با واردات گاز از آذربایجان و حتی آمریکا از انحصار صادرات گاز ایران بکاهد. به همین دلیل است که صادرات ایران به ترکیه نزدیک به 66درصد کاهش نشان می دهد. به گزارش دویچه وله آمار منتشرشده اداره تنظیم بازار انرژی ترکیه روز جمعه ۱۰ آبان (اول نوامبر) نشان می‌دهد میزان گاز وارداتی ترکیه از ایران در ماه اوت امسال در قیاس با مدت مشابه در سال قبل تا یک سوم کاهش پیدا کرده است. این آمار نشان می‌دهد در ماه اوت ایران فقط روزانه ۱۶۰ میلیون مترمکعب گاز صادر کرده است در حالی که طبق قراردادی که با ترکیه بسته باید بطور متوسط ماهیانه ۸۳۳ میلیون متر مکعب گاز صادر می‌کرد.

یک کارشناس انرژی به دویچه وله گفته است : بررسی آمار اداره تنظیم بازار انرژی ترکیه نشان می‌دهد که این کشور در راستای امنیت انرژی خود با افزایش واردات گاز از روسیه و هم چنین افزایش واردات ال ان جی (گاز طبیعی مایع) از آمریکا می‌تواند جایگزینی برای گاز ایران در بازار انرژی خود بیابد.ترکیه در تنش بین ایران و آمریکا به فکر امنیت انرژی‌ و اقتصاد رو به رشد خویش است. در این بین افزایش تعداد صادرکنندگان گاز به ترکیه این امکان را برای ترکیه فراهم می‌کند با قراردادهای کوتاه مدت و قیمت مناسب ‌تر گاز وارد کند و هم چنین از حق ترانزیت گاز پروژه‌های "تاناپ" و "ترک استریم" بهره گیرد و در امنیت انرژی اروپا نیز نقش مهمی را برعهده بگیرد.اصل اساسی سیاست ملی انرژی ترکیه تنوع‌بخشی به منابع انرژی است. این کشور بیش از ۹۰ درصد نفت و گاز مورد نیاز خود را وارد می‌کند.روسیه بزرگ‌ترین تامین‌کننده گاز طبیعی ترکیه است و در حدود ۵۰ درصد گاز این کشور را تامین می‌کند. ایران و آذربایجان دیگر کشورهای تامین کننده گاز ترکیه هستند و در بخش "ال ان جی" نیز قطر، الجزایر و آمریکا نقش عمده‌ای در بازار گاز طبیعی ترکیه بازی می‌کنند.ایران در تامین گاز ترکیه دومین جایگاه را دارد. طبق آمار اداره تنظیم بازار انرژی، ترکیه در سال ۲۰۱۸ بیش از ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز وارد کرد که سهم روسیه بیش از ۲۳ میلیارد متر مکعب بود و سهم ایران حدود ۷/۸ میلیارد متر مکعب و سهم آذربایجان نیز هفت و نیم میلیارد متر مکعب بوده است. در طول سال‌های گذشته تحولات مهمی در عرصه تامین گاز و امنیت انرژی ترکیه بوجود آمده است. ترکیه در راستای "سیاست تنوع بخشی به منابع انرژی" اقدام به انعقاد قراردادهای متعددی برای واردات نفت و گاز از منابع مختلف کرده است .به گفته این کارشناس سال قبل پروژه تاناپ افتتاح شد که گاز میدان شاه دنیز آذربایجان را به ترکیه می‌رساند. انتطار می‌رود پروژه "ترک استریم" که گاز روسیه را به ترکیه و اروپا خواهد رساند نیز تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد. افزایش واردات گاز از این دو کشور در کنار افزایش واردات ال ان جی از آمریکا به معنای افزایش رقابت بین کشورهای عمده تولیدکننده گاز در بازار ترکیه است .

آمریکا از سال ۲۰۱۶ به ترکیه ال ان جی صادر می‌کند. طبق آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا این کشور در سال ۲۰۱۶ حدود ۳/۵۳ میلیارد متر مکعب ال ان جی به ترکیه صادر کرد. این میزان در سال ۲۰۱۸ به ۵/۳۸ میلیارد متر مکعب رسید. این ارقام نشان می‌دهد که همه ساله صادرات ال ان جی آمریکا به ترکیه در حال افزایش است و با توجه به سرمایه‌گذاری عظیم ترکیه برای افزایش سهم ال ان جی در سبد انرژی خود باید شاهد افزایش واردات ال ان جی بویژه از آمریکا بود.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها