رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 484011

یک جناح سیاسی اصراردارد

نپیوستن به ATF به قیمت بریدن نان مردم

ساعت 24 -درحالی که دولت یک سال پیش دولایحه برای پیوستن ایران به اف ای تی اف را به مجلس لایحه کرد و مجلس نیز آنها را تصویب کرداما درایستگاههای بعدی به بنبست ذسید و ایران وارد لیست سیاه شد و ممکن است این اتفاق منجر به بریدن نان مردم شود.

نانوایی
dir="RTL">دو لایحه مربوط به گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، پس از تصویب در مجلس و ارجاع آن توسط شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام، بیش از یک سال در انتظار تایید این مجمع بوده اند. با سپری شدن آخرین مهلت چهارماهه ارائه شده از جانب FATF، گروه مذکور طی آخرین نشست دوره ای خود که طی روزهای 27 بهمن لغایت 2 اسفند برگزار شد، ایران را دوباره به لیست سیاه FATF بازگرداند. ایران پیشتر در لیست سیاه قرار داشت که در خرداد 1395 بواسطه تعهد سیاسی دولت جمهوری اسلامی ایران به اجرای برنامه اقدام ارائه شده از طرف آن گروه، به طور موقت از لیست خارج شد.

هر چند تمامی تمهیدات لازم و زیرساخت های مناسب در ایران برای تحقق اهداف لایح های دولت فراهم شده وحتی مجلس نیز ان را تصویب کرد ، اما یک جناح سیاسی با دیده تردید به موازین «اف ای تی اف» می نگرد، به شکلی که برخی از افراد این جناح، موازین این گروه را در چارچوب فشار حداکثری آمریکا علیه کشورمان و ابزاری تکمیلی در دست خزانه داری آمریکا برای فشار بیشتر بر ایران و ممانعت از دور زدن تحریم ها تفسیر می‌کنند. آنان می‌گویند در شرایط جنگ تمام عیار اقتصادی آمریکا علیه ایران، تصویب این لوایح حلقه محاصره را علیه نظام تنگ تر می کند. اما گویا این جناح مخالف، غافل از این است که 190 کشور دنیا، از جمله سوریه، لبنان و عراق این کنوانسیون ها را به اجرا گذاشته‌اند. برخلاف ادعای جناح مخالف که می گوید بر اثر تصویب لوایح اف ای تی اف دسترسی به اطلاعات محرمانه مالی ایران محقق می شود، متخصصان امر بر این باورند که «اینگونه نیست که با پیوستن به یک کنوانسیون، یک‌دفعه یک سیم به سیستم کامپیوتری‌ وصل شود و همه به اطلاعات مالی‌ کشور دسترسی داشته باشند.» از سوی دیگر در صورت پیوستن به این کنوانسیون‌ها، کشورهای دیگر تنها در شرایطی می‌توانند اطلاعات بیشتری درباره تراکنش‌های بین‌المللی از ایران بخواهند که شرایطی مشکوک حاکم شود و پای اختلاس یا ارتشا در میان باشد. بنابراین فروش نفت یا خرید ملزومات کشور شرایط مشکوکی به وجود نمی آورند.

بسیاری از صاحبنظران آگاه خواستار تصویب مفاد «اف ای تی اف» بوده و هشدار می‌دهند در صورت عدم پذیرش شروط «اف ای تی اف»، اقتصاد ایران در سطح ملی و بین المللی از نظر مالی، بانکی و اقتصادی منزوی خواهد شد. با عدم تصویب این لوایح بانک های روسیه و چین نیز به سختی قادر خواهند بود در برابر فشارهای مرتبط با لزوم قطع روابط مالی و بانکی با ایران مقاومت کنند. پس از فرمان دونالد ترامپ در خصوص خروج از برجام و اعمال تحریم‌های ثانویه آمریکا، دسترسی ایران به سیستم بانکی غرب از قبل هم محدودتر شد و بانک‌های کشورهایی نظیر چین جای آن را گرفتند. خطر اصلی بازگشت به لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف نه در غرب، بلکه در شرق است. «ترس از تحریم‌های ثانویه آمریکا و فروپاشی برجام باعث شده بانک‌های لندن و فرانکفورت و پاریس با ایران کار نکنند، در نتیجه تأثیر رفتن به لیست سیاه، بیشتر در شرق است چون بانکها و موسسات مالی شرق بیشتر از تحریم‌های آمریکا، نگران تأثیر بین‌المللی اف‌ای‌تی‌اف هستند. بانک‌های چین و روسیه پیش از این به ایران درباره بازگشت به لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف، هشدار داده بودند. آنها هم گفته بودند که قرار گرفتن ایران در لیست سیاه، تحریم‌های ثانویه آمریکا در ۲۰۰ کشور را مشروعیت ‌بخشیده و آنها را ملزم به رعایت این تحریم ها می کند.علاوه بر این نگرانی‌ها، وارد شدن به لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف باعث می‌شود بانک‌های کشورهای دیگر موظف باشند در زمینه نقل و انتقالات مالی با ایران، با دقت بیشتری عمل کنند و اطلاعاتی درباره منبع پول و گیرنده و فرستنده اصلی بخواهند. قرار گرفتن در لیست سیاه اف ای تی اف همچنین می تواند تاثیر منفی زیادی در صادرات داشته باشد، چرا که به صورت عادی هزینه صادرات و واردات از حساب بانکی‌کسر نمی شود؛ بلکه از یک بانک، خط اعتباری گرفته می شود. اما با قرار گرفتن ایران در لیست سیاه، تراکنش‌ها از این به بعد به دقت بررسی می‌شوند و معاملات بین‌المللی اگر غیر ممکن نشوند، دست کم به میزان قابل توجهی به تأخیر می‌افتند. به معنای عام کلمه، عدم همکاری ایران با گروه ویژه اقدام مالی و بازگشت به فهرست سیاه و تحریم‌های آن به منزله بسته شدن تمامی درها و روزنه‌ها به دست خود ایران (خودتحریمی) برای تعامل مالی و بانکی با جهان است.

تصمیم این هفته اف‌ای‌تی‌اف و نیز تصمیم‌ برخی مسئولان درباره پیوستن یا ن‍پیوستن به دو کنوانسیون پالرمو و سی‌اف‌تی، ممکن است تصمیم‌هایی حقوقی باشند، ولی هر دوی آنها پیام‌های اقتصادی و سیاسی خواهند داشت که به قیمت بریدن نان مردم و رساندن جان به لبشان تمام می شود. با توجه به این مسائل مسئولان امر در این لحظه تاریخی باید بدانند که همه مردم ایران روی یک قایق نشسته اند و نباید بازی‌های سیاسی را در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور وارد کنند، چرا که سرنوشت میلیون ها ایرانی به این مسئله گره خورده است. بنابراین اتخاذ تصمیماتی با چنین سطح وسیعی از پیامدهای منفی گسترده برای مردم و زندگی آنها، مصداق بارز گناهی نابخشودنی خواهد بود.

نویسنده: فاطمه شریفی، کارشناس روابط بین الملل. منبع : سایت دیپلماسی ایرانی

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها