رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 521643

هدر روی سالانه 4 میلیارد دلار از خام فروشی ال پی جی

ساعت 24 -عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: سرمایه‌ لازم برای ساخت مجتمع‌های پتروشیمی با ظرفیت 5 میلیون تن LPG بین 6 تا 8 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم می‌تواند ارزش فروش 6 میلیارد دلاری و ارزش افزوده 2 تا 4 میلیارد دلاری داشته باشد.

dir="RTL">مجتبی توانگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با فارس با اشاره به روش‌های استفاده از (Liquefied Petroleum Gas)LPG گاز مایع در کشور گفت: ال.پی.جی در ایران به دو روش قابل دسترس و برداشت است که یکی از آنها، استحصال به عنوان یکی از گازهای همراه نفت است. لازم به ذکر است که ذخایر عظیمی از آن در میدان مشترک پارس جنوبی در حال برداشت است. عمده کاربرد LPG در سوخت خانگی و سوخت خودرو و خوراک شرکت‌های پتروشیمی است.

وی ادامه داد: در ایران به دلیل دسترسی به گاز طبیعی و ارزانی نسبی آن در مقایسه با LPG و امکان استفاده از آن در سوخت، به کارگیری LPG در سوخت خانگی و خودروهای شخصی فاقد توجیه اقتصادی است و امکان خلق ارزش افزوده بیشتر و بالاتری از LPG وجود دارد.توانگر گفت: به طور کلی اولویت سوخت خانگی و سوخت خودرو باید تمرکز بر گاز طبیعی و CNG باشد و سیاست‌گذاری در حوزه مصرف LPG بیشتر در حوزه صنایع پتروشیمی متمرکز شود. حجم تولید LPG کشور حدود 9 تا 10 میلیون تن در سال برآورد شده که بیش از نیمی از آن صادر می‌شود.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: در حالی که قیمت هر تن LPG صادراتی ایران 300 تا 400 دلار است، قیمت هر تن از محصولات پتروشیمی تولیدی از آن بین 800 تا 1200 دلار است. همچنین عمده LPG مصرفی در مصارف سوخت خانگی و خودروهای شخصی می‌توانند با گاز طبیعی یا همان CNG جایگزین شوند که قیمت جهانی هر تن گاز طبیعی کمتر از 100 دلار است.

رئیس کمیته اقتصاد انرژی مجلس گفت: صادرات فعلی LPG خام‌فروشی و از دست دادن ارزش افزوده هنگفتی است که می‌تواند تا 4 میلیارد دلار در سال بالغ شود. علاوه بر آن ساخت واحدهای پتروشیمی می تواند حدود 5 تا 10 هزار اشتغال مستقیم ایجاد نماید. لذا ضرورت دارد تا سیاست درستی در حوزه مصارف سوخت و انرژی و خوراک پتروشیمی‌ها در کشور دنبال شده و استفاده از LPG در سوخت مصرفی کاهش یابد و به مصارف با ارزش افزوده بالاتر توجه شود.

عضو شورای اقتصاد افزود: سیاست استفاده از LPG در خودروهای شخصی سیاست غلطی بوده است و به همین دلیل مصرف LPG در خودرو کنار گذاشته شد و بازگشت به LPG برگشت به سیاست‌های غلط یک دهه پیش است. با وجود کمبود منابع ارزی و کاهش وابستگی بودجه به نفت، ضرورت دارد موادی همچون گاز LPG که می‌توانند پایه صادرات باشند، پس از فرآوری و تبدیل به محصولات پایین‌دستی در چرخه پتروشیمی، صادر شوند.

عضو شورای عالی اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ افزود: حتی صادرات گاز خام LPG مقرون به صرفه نیست، تا چه رسد به این که بخواهیم این محصول ارزشمند را که با گاز متان قابل جایگزینی است، به عنوان سوخت خودروهای شخصی بسوزانیم. در حقیقت خام‌فروشی LPG و استفاده از LPG به عنوان سوخت خودرو یا سوخت خانگی، اقدامی خلاف مصالح اقتصادی و منافع ملی کشور است.

وی ادامه داد: بسیاری از شرکت‌های پتروشیمی ده‌ها سال در حال خام‌فروشی این محصول هستند و با وجود سودآوری و در اختیار داشتن پول و سرمایه کافی، هیچ اقدامی به منظور سرمایه‌گذاری در این حوزه ننموده‌اند. سرمایه‌گذاری لازم برای ساخت مجموعه‌ای از مجتمع‌های پتروشیمی با ظرفیت 5 میلیون تن LPG بین 6 تا 8 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم می‌تواند ارزش فروش 6 میلیارد دلاری و ارزش افزوده 2 تا 4 میلیارد دلاری داشته باشد.توانگر تاکید کرد: هزینه ذخیره‌سازی و حمل و نقل LPG به دلیل مایع بودن به مراتب بیش از هزینه نگهداری و حمل محصولات تولیدی آن در حوزه پتروشیمی است، زیرا محصولات تولیدشده نهایی جامد هستند. در صورتی که LPG در واحدهای پتروشیمی به کار برده شود، امکان تولید محصولاتی مانند اتیلن و پروپیلن و بوتادین که ماده اولیه انواع محصولات لاستیکی و پلاستیکی در صنایع پایین‌دستی پتروشیمی‌ها است، فراهم می‌شود.عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: با وجود در اختیار داشتن تکنولوژی، در حال حاضر کمتر از یک میلیون تن LPG در صنایع پتروشیمی مصرف می‌شود. با توسعه گازرسانی به مناطق مختلف کشور، تقاضای LPG در مصارف خانگی در حال کاهش است. لذا باید تدابیر موثری برای استفاده بهینه از این منبع هیدروکربوری به کار گرفته شود تا با احداث واحدهای بالادستی خوراک LPG به سمت توسعه صنایع پایین‌دستی برای ایجاد ارزش افزوده و اشتغال حرکت کنیم.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها