رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 543050

آرزوهای بلند نفت وگاز دوکشور کوچک قطر و امارات

ساعت 24 – دکتر عباس ملکی تحلیلگر بازار انرژی درتازه ترین گزارش هفتگی خود از اقتصادسیاسی انرژی در جهان به آرزو های نفت وگاز دوکشور حاشیه خلیج فارس یعنی قطر و امارات اشاره کرده که اولی می خواهد بازار ال ان جی جهان را بیشتر در اختیار بگیرد و کشور دوم قصددارد تولید نفت خود را به 5میلیون بشکه درروز برساند. گزارش هفتگی وی را می خوانید:

نفت
dir="RTL" style="text-align:right">قیمت نفت در هفته گذشته تا اندازه ای بالا رفت . در حالی که وضعیت شیو ع بیماری کووید - ١٩ در نقاط مختلف جهان به سمت بدتر شدن پیش رفت. در نتیجه فعالیت های تولید کمتر شده و سفرهای مردم نسبت به گذشته محدودتر شد. با همه این شواهد، قیمت نفت بالا رفت و تقاضا برای نفت بیشتر شد. آژانس بین المللی انرژ ی پیش بینی خود در مورد مصر ف نفت خا م در ٢٠٢١ را نسبت به آخرین پیش بینی مقدار 230 هزار بشکه افزایش داد که عمدتا بخاط ر واکسیناسیون و شروع به توزیع پول ناشی از قانون بسته تشویقی در آمریکاست. در عراق اکسون موبیل احتمالا از حوزه نفتی القرنه غربی بیرون خواهد رفت. این حوزه که در دوره جنگ ایران و عرا ق در تصرف نیروهای ایرانی بود ٥٠٠ هزار بشکه در روز تولید دارد.

تکاپو امارات برای خروج از اوپک

امارات عربی متحده بنظر می رسد در پی خروج از اوپک است. این کشور فکر می کند که با استقلال ا ز اوپک می تواند به بازیگران صحنه سیاست و انرژی در سطح جهانی نزدیکتر شود. ابوظبی در مذاکره با شرکت گلوبال پلاتس که اخبار و نشریات انرژی را منتشر می کند، به این نتیجه رسید که نفت خام موربان به عنوان یک نفت خام شاخص برای داد و ستد در سطح جهانی معرفی شود. تاکنون نفت خام های برنت و وست تگزاس اینترمدییت در سطح جهانی چنین جایگاهی را داشته و در درون اوپک نیز نفت خام های سبک ایران؛ عرب لایت عربستان و دوبی به عنوان معیار عمل می کردند. شرکت ملی نفت ابوظبی ادنوک و بورس بین قاره ای در ماه مارس سال جاری رسماً شروع معاملات نفت خام موربان را به عنوان ابوظبی اعلام کردند. معرفی اولین قرارداد م وربان ICE Futures قرارداد آینده در بورس کالاهای جدید را می توان به تصمیم امارات برای گرایش به سمت معاملات آزادانه نفت خام و انعطاف پذیری بیشتر برای محافظت در برابر ریسک تفسیر کرد. شرکت هایی که موافقت کرده اند در این معاملات شریک باشند JXTG، عبارتند از بریتیش پترولیوم، توتال، اینپکس، ویتول، شل، پتروچاینا، جی اس کلتکس کره جنوبی ٣٩.٩ و گوگرد ٠.٧٨ درصد API تایلن د. موربان یک نفت شیرین سبک با درجه ویسکوزیته PTT ژاپن و است. بر اساس گزارش رویترز، تولید نفت سبک موربان حدود ١.٦ تا ١.٧ میلیون بشکه در روز است. امارات متحده عربی معمولا نفت را مستقیم به مشتریانش که عمدتا در آسیا هستند، می فروشد.

این کشور سومین تولیدکننده بزرگ عضو اوپک پس از عربستان سعودی و عراق بوده و حدود ٢.٥ تا ٣ میلیون بشکه در روز نفت تولید می کن د. در جهان بیشتر از ١٦١ نوع نفت خام وجود دارد که هریک از نظر خصوصیات داخلی، کیفیت و میزان نفوذ در بازارهای مصرف جهانی با یک دیگر تفاوت دارند ولی مهمترین عامل تغییرا ت قیمت آنها یا برتر ی یک ی به دیگر ی کیفیت است. حالا امارات عربی متحده و به خصوص ابوظبی در پی آن است که نقش بیشتری در سیاست و تجارت جهانی دا شته باشد و در مسائلی همچون میانجی گری مابین طرفهای درگیر در خصومت های محلی و یا بین کشوری، پیشبرد فنآوری های سبز، تولیدات دفاعی، و سرمایه گذاری. همچنین شرکت ملی نفت ابوظبی (ادناک) در زمینه جاه طلبی های رهبران امارات بخصوص ولیعهد ابوظبی محمد بن زاید نقش ویژه ای دارد. سلطان الجابر رئیس ادناک هم اکنون رئیس شورای عالی امور مالی و اقتصادی نیز هست و همزمان نماینده ویژه امارا ت در امور تغیییرات اقلیمی می باشد. ادناک قرار است که تولید نفت خود را تا ٢٠٣٠ به ٥ میلیون بشکه در روز برساند. نکته ظریف این جاست که ابوظبی محل استقرار آژانس بین المللی انرژی های تجدید پذیر (IRENA) است.

مسئولان این کشور همیشه از گذار انرژی و رفتن به سمت انرژی های پاک سخن گفته و د ر این مسیر سرمایه گذاری می کنند. اما در کنار آن در یک لایه استراتژیک دیگر ادناک با برنامه ریزی مالی، حقوقی،فنآورانه ، و سیاسی قرار است که تولید انرژی فسیلی خودر ا به د و برابر برساند. یعنی از فرصت باقی مانده که در اختیار تولیدکنندگان نفت و گاز است استفاده کرده و حداکثر منابع فسیلی خود را به سرمایه تبدیل کند. به نظر می رسد امارات قصد دارد که علاوه بر دوری گزیدن از اوپک و ایران، از دیگر همسایگان خود یعنی قطر و عربستان سعودی نیز راه خودر ا جدا نماید. تاسیسات عظیم نگاهداری و حمل مواد نفتی در فجیره در بیرون از تن گه هرمز نیز شاهدیست که امارات مایل نیست بیشتر از این درگیر مسائل خلیج فارس باشد. در بلند مدت امارات به یک چهارضلعی در بخش تقاضا، عرضه، فنآوری و سرمایه گذاری مابین چین، هند، امارات، و اسرائیل فکر می کن د. چیزی مانند کواد مابین آمریکا، ژاپن، استرالیا، و هند.

خیز قطر برای توسعه LNG

قطر در نظر دارد که از ابتدای ٢٠٢٢ صددرصد شرکت گاز طبیعی مایع شده قطر (QG1) را به تملک شرکت نفت قطر (QP) درآوردQG1 شرکت تولید کننده ال ان جی در ١٩٨٤ و در پس از کشف گنبد شمالی یعنی ذخایر گازی مشترک ایران و قطر تاسیس شد. ظرفیت شرکت تولید سالانه ١٠ میلیون تن ال ان جی د رابتدا بود . در گذشته شرکت نفت قطر ٦٥ درصد، توتال ١٠ درصد، اکزان موبیل ١٠ درصد، ماروبنی ٧.٥ صد، و میتسویی ٧.٥ درصد از سهام این شرکت را دراختیار دا شتند. قطر پس از راه اندازی این شرکت، با توجه به ذخائر عظیم تازه کشف شد ه حوزه گازی پارس جنو بی و گنبد شمالی و سرمایه گذاری قطر به مقدار ٢٨.٧ میلیارد دلار، صنابع تولید ال ان جی خود را توسعه داده و قرار است تا ٢٠٢٧ تولید این کشور به ١٢٦ میلیون تن در سال ارتقا یابد.

وابستگی شدید ایالات متحده فراورده های نفتی

برای کشورهای بزرگ با مسئولیت های ژئوپلتیکی همچنان قیمت نفت موضوع عمده ایست. خانم جنیفر گرانهلم وزیر انر ژی آمریکا در تماس خود با وزیر نفت عربستان بر اهمیت همکاری بین المللی برای تداو م انرژی با امنیت قابل دسترسی و قیمت قابل تحمل تاکید مکررنمود. در این میان قیمت نفت متعاد ل همچنان معیاری برای جریان روان و بدون مانع انرژی در جهان محسوب می شود. اگر قیمت نفت با افزایش قابل توجهی به یک باره دچار شود، کشورهای با د رآمد کمتر دچار وضعیت ناپایدار خواهند شد و در این میان کشورهای فقیر قاره آمریکا دچار بی ثباتی داخلی خواهند شد. اگر قیمت نفت به یک باره کاهش یابد، صنایع نفت غیرمتعارف کشورهای مختلف به خصوص آمریکا در برابر هزینه های متعارف نمی توانند مقاومت کنند و ورشکست می شوند. در ایالات متحده آمریکا قیمت یک گالن بنزین به ٣ دلار رسید. یعنی ٥٠ درصد از دوره ترامپ قیمت آن بیشتر شد.

توزیع مجدد ٢ میلیارد دلاری بایدن در میان مردم آمریکا قیمت های فرآورده ها را بیشتر خواهد نمود. فرآورده بنزین همچنان بزرگترین عامل به وجود آورنده دی اکسید کربن و دیگر گازهای گلخانه ای در آمریکاست.

عبور از دوران گذارانرژی با اهرم نفت و گاز

نتیجه گیری از این سه رویداد، یعنی تلاش امارات برای معرفی نفت خود بعنوان نفت شاخص جهان، تولید هر چه بیشتر ال ان جی در قطر، و وابستگی به مصر ف فرآورده های نفتی در ایالات متحده آمریکا نشان می دهد جهان حاملهای انرژی های فسیلی به انتها نرسیده و در صورت تصمیم گیری صحیح اسکناس های ناشی از فروش نفت و گاز می تواند کشوری را به توسعه برساند. توسعه ای در خدمت مردم آن سرزمین و ابزار ی برای گذشتن از دوران گذر انرژی.

عباس ملکی – تحلیلگر بازار انرژی

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها