رفتن به محتوا
تلویزیون سام با ۲ سال ضمانت سام سرویس
کد خبر 583958

چرا روسیه درباره مناسبات ایران وچین افشاگری می کند ؟

ادعای احتمال استقرار5 هزارعضو ارتش خلق چین در ایران

ساعت 24 - در حالی که ایران و روسیه به دلیل جنگ پوتین علیه اوکراین در سایه – روشن قرار گرفته است و مقامهای ایرانی دیگر آن شوق سابق در حمایت بی چون وچرا را از پوتین دست کم در ظاهر نشان نمی دهند به نظر می رسد ونیز روسیه از اینکه ایران با صادرات بیشتر نفت وگاز جبران کمبود صادرات نفت را برعهده بگیرد رسانه های روسی و تحلیلگران رسانه فارسی زبان روسی آرام آرام از اینکه رفتار ایرانیان را نقد کرده و برخی مسایل که ایران در باره آنها حساسیت دارد را افشا کنند ابایی ندارند.

ارتش
html>

اسپوتنیک فارسی به نقل از ولادیمیر ساژین خاورشناس مطرح روس در این خصوص چنین می نویسد: در "چالش ها و فرصت های ایرانی" چین تنها سود تجاری نیست که پکن را جذب می کند. چین با پیروی از سنت های تاریخی خود به آرامی در حال افزایش نفوذ خود در خاورمیانه است. به گفته منابع، پیمان راهبردی ایران و چین چراغ سبزی به استقرار 5 هزار نیروی ارتش آزادیبخش خلق چین در قلمروی ایران می دهد و امکان افزایش تعداد پرسنل برای حفاظت از تأسیسات متعدد ساخته شده با کمک ارتش جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. و از همه مهمتر ترانزیت نفت، گاز و محصولات پتروشیمی به چین. برخی از این تشکیلات در خلیج فارس مستقر خواهند شد. این امر می تواند یکی از اولین استقرار های عمده نیروهای چینی در خارج از کشور باشد. علاوه بر این، پیشنهاد اجاره بندر جاسک فرصت زیادی را در اختیار چین قرار می دهد تا قدرت دریایی خود را به خلیج فارس برساند.

اصل 146 قانون اساسی ایران استقرار هرگونه پایگاه نظامی خارجی در خاک کشور را حتی برای مقاصد مسالمت آمیز ممنوع کرده است. اما این سند ایرانی و چینی به گونه ای تنظیم شده است که احتمال استفاده چین از پایگاه های هوایی و دریایی ایران منتفی نیست.اصل 153 قانون اساسی ایران انعقاد قراردادهایی را که به استقرار سلطه بیگانگان بر منابع طبیعی و اقتصادی، فرهنگ، ارتش و سایر عرصه‌های حیات دولتی منجر شود، صریحاً ممنوع کرده است. در این رابطه مجلس با بیان اینکه مذاکرات فاقد شفافیت است، این معامله را فروش منابع ایران خواند.

اتحاد تهران و پکن، چهره‌های مخالفی مانند محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور پیشین ایران و پسر شاه مخلوع ایران، شاهزاده رضا پهلوی را خشنود نمی‌کند. هر دوی آنها می گویند که در نتیجه چنین معاهده ای ممکن است حاکمیت ایران به خطر بیفتد. منتقدان این معامله حتی آن را عهدنامه جدید ترکمانچای نامیدند. علیرغم اینکه همه شاخه های قدرت در دست رادیکال ها و محافظه کاران است، قشر حاکم ایران حمایت مناسبی از پیمان ایران و چین نمی کند و در بهترین حالت، آنرا به عنوان یک نقشه راه برای همکاری های آینده تلقی می کند. شاید سفر ژنرال وی فنگه وزیر دفاع ملی جمهوری خلق چین به تهران اولین قدم در این همکاری باشد.

و اما چین چه؟ به گفته آنتونی کوردزمن، دانشمند سیاسی مشهور آمریکایی، "کمربند و جاده" به چنان اندازه مزیت های استراتژیک را برای چین فراهم می کند که عملیات نظامی آشکار نمی تواند آن را تامین کند.

کوردزمن در اثر خود تحت عنوان "چین و ایران: پیروزی بزرگ چین در جنگ خلیج فارس در مناطق سفید"، پیمان چین و ایران را ارزیابی کرده نوشت: این پیمان حداقل به چین اهرم جدید نفوذ استراتژیک در منطقه خلیج فارس می دهد که 20 درصد نفت جهان از آن حمل می شود و همچنین فرصتی برای گسترش نقش خود در عراق [منبع مهم نفت چین ، ولادیمیر ساژین] و تعمیق روابط با روسیه و سوریه را تامین می کند. در حال حاضر، کشورهای عربی در برخورد با چین باید در نظر داشته باشند که جمهوری خلق چین می تواند روابط نظامی خود را با ایران گسترش دهد."

اما چرا ایران مورد توجه ویژه پکن قرار گرفته است؟ اولاً، به این دلیل که آمریکا ستیزی بسیار به موقع و وسوسه انگیز ایرانیان جمهوری خلق چین را به خود جلب می کند. دوم، عدم تمایل به قرار دادن تمام تخم مرغ ها در یک سبد نفتی عرب و سوم - رقابت حداقلی از دیگر کشورها است و نگرش خیرخواهانه تهران که به چینی هایی که تسلیم تهدیدات آمریکا نمی شوند امتیازات خاصی می دهد. و در نهایت اهمیت منطقه ای و جهانی ایران 83 میلیونی در تمامی ابعاد ژئواستراتژیک، سیاسی، اقتصادی و نظامی.

همکاری نظامی- فنی ایران و چین در دهه 80 قرن بیستم آغاز شد. در طول جنگ ایران و عراق، چین به ایران تسلیحات به ارزش حدود 1 تا 2 میلیارد دلار عرضه کرد و در دهه 90 چین توانست قراردادهایی را با ایران در زمینه انتقال 400 میلیون دلار تسلیحات منعقد کند. از سال 1997 تا 2000 میزان فروش به 600 میلیون دلار افزایش یافت. به گفته کارشناسان چین از سال 1982 تا 2002 به طور متوسط سالانه 171 میلیون دلار از صادرات تسلیحات به ایران درآمد داشته است.دیدار وزیران دفاع، روسای ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهان شاخه‌های نیروهای مسلح و همچنین تبادل بازدید کشتی‌های دو کشور انجام شد. رزمایش مشترک دریایی در خلیج عمان و اقیانوس هند انجام شد و سرانجام وزیران امور خارجه ایران و چین در اسفند 1390 (آخر مارس 2021) برنامه جامع همکاری ایران و چین را برای مدت 25 سال امضا کردند که به پیمان راهبردی ایران و چین معروف است. نکته اصلی در آن سرمایه گذاری 400 میلیارد دلاری چین در 25 سال در اقتصاد ایران در ازای عرضه مستمر نفت ایران و همچنین همکاری نظامی و نظامی- فنی است.

به احتمال قوی، چارچوب توافقنامه امضا شده در سفر آوریل ژنرال وی فنگه به ایران، توسعه مفاد پیمان مربوط به حوزه نظامی را تشکیل می دهد. علاوه بر این، ایران در حال افزایش هزینه های دفاعی است. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم (SIPRI)، ایران در سال 2021 با 24.6 میلیارد دلار (پس از عربستان سعودی - 55.6 میلیارد دلار) در رتبه دوم هزینه‌های دفاعی در میان کشورهای خاورمیانه و آفریقا قرار گرفت. در طول یک سال، بودجه نظامی ایران 11 درصد نسبت به سال 2020 قبلی افزایش یافت و تنها کویت در این شاخص با رشد 25 درصدی – در پیش بود. آیا ایران که همچنان تحت تحریم است قادر به پرداخت هزینه خرید جدیدترین تسلیحات خواهد بود؟ مایکل آیزنشتات از موسسه مطالعه سیاست خاور نزدیک واشنگتن معتقد است که تهران تنها برای نوسازی نیروی هوایی به حداقل 100 میلیارد دلار نیاز دارد، همین مقدار برای توسعه ارتش و همین مقدار برای پیشرفت نیروی دریایی لازم است. او در عین حال تردید دارد که چین یا روسیه وام های لازم برای چنین خریدهای کلانی را به تهران بدهند.در این حال، چین با امضای پیمان راهبردی ایران و چین، کاملاً قادر است تجهیزات نظامی خود را در اختیار ایران قرار دهد، اگرچه این سلاح از نظر کیفیت پایین‌تر از روسیه است، اما بسیار ارزان ‌تر. علاوه بر این، بر اساس این پیمان، طرفین می توانند اشکال و روش های پرداخت قابل قبولی را پیدا کنند.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها