باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - نشریه پولیتیکو در گزارشی به بررسی جنگ ایران و تلاش‌های رئیس جمهور آمریکا برای حل معضل آن، پرداخت و نوشت: دونالد ترامپ در وضعیت دشواری قرار دارد.
طبق گزارش پولیتیکو، ایران به‌وضوح اعلام کرده که شرط پایان جنگ، تسلط بر تنگه هرمز است؛ موضوعی که به لحاظ سیاسی نمی‌تواند از سوی کاخ سفید پذیرفته شود. از سوی دیگر، ادامه حملات متقابل که ممکن است به جنگی وسیع در منطقه منجر شود، نیز به‌هیچ وجه مطلوب نیست.
پنج مقام پیشین دولت ترامپ که با نشریه پولیتیکو به گفت‌وگو نشسته‌اند، بر این باورند که گزینه‌های پیش روی رئیس جمهور آمریکا به شدت کاهش یافته است.
یکی از این مقامات، که خواست نامش فاش نشود، بیان کرد: «ایران به دنبال کسب امتیاز سیاسی است که مبلغی برای عبور کشتی‌ها در تنگه دریافت کند. این موضوع موجب تثبیت کنترل جمهوری اسلامی بر تنگه هرمز در چارچوب دیپلماتیک و حقوق بین‌الملل خواهد شد».
ترامپ در هفته‌های اخیر میان تهدید به نابودی و وعده‌های مربوط به حل جنگ در نوسان بوده و این رفتار در روزهای شنبه و یکشنبه نیز تکرار شد. او صبح یکشنبه در شبکه اجتماعی تروث سوشال اعلام کرد که حمله به ایران را متوقف کرده، به شرط آنکه بتوانند به‌سرعت به توافقی برای بازگشایی تنگه هرمز دست یابند.
ترامپ نوشت: «از سوی ایران و دیگر کشورها در خاورمیانه از ما خواسته شده که حملات را متوقف کنیم، زیرا یک توافق در حال شکل‌گیری است. این توافق شامل بازگشایی فوری و کامل تنگه هرمز خواهد بود».
با این حال، هیچ نشانه‌ای مبنی بر این که ایران حاضر به واگذاری کنترل تنگه هرمز باشد، وجود ندارد.
تنگه هرمز؛ کانون اصلی مناقشه بین تهران و واشنگتن
در درون کاخ سفید، مقام‌های ارشد دولت همچون مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نسبت به احتمال کنترل ایران بر تنگه هرمز هشدار داده‌اند. آنها معتقدند چنین تحولی توانایی آمریکا را برای اعمال تحریم‌ها علیه ایران تضعیف خواهد کرد، چرا که کشورهای مختلف برای پرداخت به هزینه عبور کشتی‌ها به معافیت نیاز خواهند داشت.
الکس گری، رئیس پیشین دفتر شورای امنیت ملی آمریکا در دوره نخست ترامپ، گفت: «مهم‌ترین نکته در مذاکره این است که ایرانی‌ها احساس می‌کنند دست بالا را دارند و به همین دلیل از پذیرش امتیازهایی که تنها در کوتاه‌مدت به نفعشان است، خودداری می‌کنند».
این بن‌بست در شرایطی ادامه دارد که تنها سه ماه به انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا باقی مانده است. قیمت بنزین به‌طور میانگین به ۴.۱۰ دلار در هر گالن رسیده است در حالی که یک ماه پیش ۳.۸۵ دلار بود. در این وضعیت، تعداد زیادی از جمهوری‌خواهان خواستار پایان جنگ و تمرکز بر مسائل داخلی هستند.
با این حال، نگرانی‌ها درباره تلفات آمریکایی‌ها در جنگ، حملات به پایگاه‌های آمریکا و حملات موشکی ایران به کشورهای خلیج فارس که می‌تواند قیمت انرژی را افزایش دهد، باعث شده که جنگ همچنان به یکی از مسائل کلیدی در آستانه انتخابات تبدیل شود.
فشار انتخاباتی بر ترامپ؛ جنگی با هزینه‌های سیاسی
دنی سیترینوویچ، پژوهشگر شورای آتلانتیک و کارشناس خاورمیانه، به این موضوع اشاره کرد و گفت: «ترامپ با مجموعه‌ای از انتخاب‌های بسیار نامطلوب مواجه است. هر توافق دیپلماتیکی عموماً مستلزم پذیرش کنترل ایران بر تنگه هرمز خواهد بود؛ نتیجه‌ای که بسیاری در واشنگتن نمی‌توانند آن را بپذیرند. از سوی دیگر، تشدید نظامی احتمالاً فقط قیمت نفت را افزایش می‌دهد، بدون هیچ تضمینی درباره اینکه ایران تسلیم شود».
گرِگ پریدی، کارشناس بازار انرژی، می‌گوید که افزایش فعالیت انصارالله یمن نشان‌دهنده تمایل تهران برای تضعیف موقعیت ترامپ است. او اظهار کرد: «این نشان‌دهنده آن است که ایرانی‌ها اکنون احساس می‌کنند در موقعیت قوی‌تری قرار دارند. به اعتقاد من، آنها این وضعیت را به‌عنوان یک ضربه نهایی می‌بینند که ترامپ را وادار به تسلیم خواهد کرد».
انتخاب‌های دشوار پیش روی ترامپ
از سوی دیگر، الیوت آبرامز، نماینده ویژه پیشین آمریکا در امور ایران، معتقد است که ترامپ هیچ‌یک از گزینه‌های موجود را مناسب نمی‌بیند. او این گزینه‌ها را به شرح زیر عنوان کرد: عقب‌نشینی و پذیرش تسلط ایران بر تنگه هرمز و کسب درآمد از آن؛ تشدید حملات تا زمانی که ایران به توافق تن دهد؛ و ادامه فشار و درگیری‌های محدود با هدف خرید زمان.
او افزود: «ایران ممکن است نتواند جنگ محدود و محاصره مداوم را تحمل کند و با فکر اینکه حملات شدیدتر ممکن است منجر به عقب‌نشینی ترامپ شود، برخورد کند. این ترامپ را با دو انتخاب مواجه می‌کند: پذیرش پیروزی ایران یا تشدید فشار. او هیچ‌کدام از این دو را نمی‌خواهد و به همین دلیل سرخورده شده است».
ترامپ هفته گذشته تقریباً به بن‌بست موجود اعتراف کرده بود؛ وضعیتی که در آن جنگ نه تشدید می‌شود و نه کاهش می‌یابد. او گفت: «نوبت ماست که حمله کنیم». اما تا این لحظه، تهدیدات شدید او درباره نابودی زیرساخت‌های غیرنظامی ایران، از جمله پل‌ها و تأسیسات آب‌شیرین‌کن، به مرحله اجرا در نیامده است.
جیمز جفری، سفیر پیشین آمریکا، خاطرنشان کرد که خطر عملی کردن تهدیدات ترامپ این است که ایران با تمام توان پاسخ خواهد داد؛ اقدامی که متحدان آمریکا را بیشتر در معرض خطر قرار می‌دهد، منابع دفاع موشکی این کشور را کاهش می‌دهد و قیمت سوخت را بالا می‌برد.
او افزود: «مشکل این است که ایران هرگز عقب‌نشینی نخواهد کرد».
منبع: پولیتیکو