به گزارش ساعت24، دکتر شجاع الدینی ضمن بیان خاطره ای از رییس سابق بانک مرکزی گفت: از زمان مرحوم نوربخش ما یک تجربه یکسان سازی موفق نرخ ارز داشته ایم که یکسال بعد از آن نیز از نظر گندم خودکفا شدیم،همان موقع من در جمع اهدا کنندگان جوایز به کشاورزان نمونه اظهار کردم که این جایزه را باید به مرحوم نوربخش بدهند، برای این که یکسان سازی نرخ ارز باعث شد تا بسیاری از کالاهای کشاورزی ما که قبلاً توان رقابت با بازارهای بین المللی را نداشتند، بتوانند توان رقابتی پیدا کنند.

وی افزود قبل از آن ارز مثلاً ۶۰ تومان اعلام می کردند و قیمت تضمینی برای زارع می گذاشتند و طوری برخورد می شد که انگار دارند به کشاورز صدقه می دهند و سپس گندم با نرخ ارز ۷ تومنی وارد می کردند در صورتیکه نرخ ارز ۷ تومان نبود و این کیلوی ۵۳ تومان را به کشاورز صدقه می دادند که اصلاح این امر بسیار به سود کشور تمام شد. ما وقتی که تجربه موفق یکسان سازی را داریم در نتیجه امروز هم می توانیم این کار را انجام دهیم .وی ادامه داد: البته به عقیده من چون امروز شرایط کشور با آن دوران تفاوت دارد و وقتی که هنوز شرایط مذاکرات به نتیجه نرسیده است نمی توانیم این کار را انجام بدهیم.به قولی نباید ایران گارد خود را به زمین بگذارد، و در این جنگ اقتصادی اعلام نشده نمی توانیم شرایط اقتصاد خودمان را با شرایط عادی اداره کنیم.

دکتر شجاع الدینی افزود: پس بهتر است در عین حالی که آماده هستیم از طرف دیگر نباید اجازه بدهیم که این شکاف نرخ ارز نیز بیشتر شود، وقتی که زمان دکتر نوربخش یکسان سازی صورت گرفت ما شبکه صرافی روانی نداشتیم، اما امروز با یک شبکه روان صرافی واقعاً نرخ ارز در بازار به صورت رسمی تعیین می شود، یعنی اینکه اگر امروز نرخ ارز ۳۴۵۷ تومان است به همین اندازه کشش دارد و این که بتوان پایین تر بخریم با بالاتر بفروشیم وجود ندارد.در نتیجه دلیلی وجود ندارد که بخواهم باور کنم که نرخ این ارز بالاتر از ۳ هزار تومان است.
وی گفت: اگر مذاکرات بخواهد به نتیجه برسد و یا خوش بینی نسبت به آن ایجاد شود چه بسا ممکن است که واردات سرمایه بیش از صادرات سرمایه صورت بگیرد و با در نظر گرفتن این عوامل، من با موضعی برای بودجه موافق هستم که این شکاف را بپوشاند ولی به هیچ وجه در وضعیت کنونی موافق نیستم چرا چون ممکن است در صورت شکست مذاکرات مجبور شویم به فاز سهمیه بندی ارزی برویم.
دکتر شجاع الدینی افزود: امروز خوشبختانه به خاطر افزایش صادرات محصولات پتروشیمی که پولش در بازار تزریق می شود، در همین مدت که ارز تا قیمت ۳۶۰۰ تومان هم بالا رفته بود دوباره کاهش قیمت پیدا کرد و این نشان می دهد که بازار در حال کار کردن است و چه خوب است که این وضعیت را با یک استاندارد حفظ کنیم.
وی ادامه داد: ما باید اقتصاد خود را جوری سامان بدهیم که از نوسانات نرخ ارز وحشت نکنیم، و چون نمی توانیم اقتصاد مقاومتی را درست اجرا کنیم در نتیجه باید جلوی تلاطمات نرخ ارز را بگیریم که این از نظر من شدنی نیست.
وی افزود: ما باید به نوعی سازمان دهی کنیم که این تلاطمات زندگی ما را خیلی بالا و پایین نکند و این دیدگاه که بروی دولت فشار بیاوریم که نرخ ارز در کمترین نوسانات باشد در نهایت به زیان اقتصاد کشور خواهد بود.
شجاع الدینی گفت: دو نرخ مهم ارز و سود بانکی است که مردم خواستار این هستند که دولت در آن مداخله داشته باشد که اتفاقاً مداخله در این دو نرخ است که اقتصاد ما را بهم می ریزد، البته هر دو نرخ تبعیت می کند از نرخ تورم، در نتیجه اولین و مهمترین خواست بخش اقتصاد باید کنترل نرخ تورم باشد.
وی افزود:ملاحظه شده است که هر گاه دولت خواسته است که نرخ تورم را کاهش دهد مجبور شده است که نرخ بهره بانکی را بالا ببرد، و این در اقتصاد ما جا نیافتاده است که اگر بخواهند نرخ را ۲ درصد بالا ببرند که تورم کنترل شود، داد و شیون همگان بلند می شود، و سوال من این است که چطور در صنعت با ۲۵ درصد تورم می شود ولی با ۳۰ درصد نمی شود.؟
وی گفت اولین اوراق مشارکتی که در زمان مرحوم نوربخش با تضمین بانک مرکزی منتشر شد، ابتدا با ۲۲ درصد بود که به تدریج این نرخ به ۱۵ درصد رسید و تورم نیز به ۱۳ درصد رسیده بود و این روند در زمان دولت خاتمی هم ادامه داشت تا رسیدیم به دولت نهم و دهم که این روند مثبت را بهم زد، و اگر بخواهیم باز هم می توانیم آن روند را تجربه کنیم.