سایت خبری تحلیلی ساعت ۲۴:ايران از نظر داشتن ذخاير گازي در دنيا كشور اول يا دوم است و شمار قابل اعتنايي از كشورهاي دنيا به اين گاز ذخيره شده در ايران نياز دارند. مسوولان و مديران گاز ايران پيش از انقلاب اسلامي برنامه صادرات گاز را در دستور كار قرار داده بودند اما به دليل تحولات انقلابي در ايران صادرات گاز ايران سالهاي سال به محاق رفت. به دلايل گوناگون از جمله وجود كشوري عجيب به نام «روسيه» در نزديكيهاي ايران، راه توسعه صادرات گاز ايران هنوز مسدود است. در همه سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي تا اواخر دهه 1370 كار زيادي براي صادرات گاز ايران انجام نشد. در ميانه دهه ياد شده مذاكرات براي صادرات گاز به تركيه در دستور كار قرار گرفت كه اين نتيجه داد و در حال حاضر به طور متوسط روزانه 23.5 ميليون متر مكعب گاز به اين كشور صادر ميشود. گفتوگوهاي طولاني و پردردسر براي صادرات گاز به هند از مسير پاكستان كه بيش از يك دهه ادامه داشته و دارد هنوز به جايي نرسيده است. در سالهاي اخير، مذاكرات براي صادرات گاز به عراق، امارات، عمان، سوريه، كويت، ارمنستان و بحرين انجام شده و پيشبيني ميشد در پايان برنامه پنجم توسعه حدود 200 ميليون متر مكعب گاز با احتساب صادرات روزانه 35.5 ميليون متر مكعب گاز به اروپا، از ايران صادر شود. با اين همه تا امروز فقط به تركيه و تا اندازهاي بسيار كم به ارمنستان گاز صادر شده است.
واقعيت اين است كه صادرات گاز ايران معما شده و گويي به وسيله نيروهايي ناشناس طلسم شده است. يكي از بازيگران عمده گاز جهان كه شايد نقش سياسي بازدارنده براي صادرات گاز ايران داشته و دارد، روسيه است. روسيه در دو دهه پس از فروپاشي امپراطوري كمنويستي از طريق صادرات گاز به اروپا توانسته است نقش برتر در گفتوگوها پيدا كند و نيك ميداند ايران ميتواند گاز اروپا را تامين كند. آيا عدم كاميابي ايران در مذاكرات بينالمللي و تخريب و پيچيده شدن مناسبات با اتحاديه اروپا به همين دليل نيست؟
براي صادرات گاز ايران از مسير اروپا خط لوله نهم سراسري تعيين شده است. اين خط لوله، گاز فازهاي 20 و 21 پارس جنوبي را انتقال داده و بخشي از نيازهاي گازي استانهاي لرستان، كرمانشاه و آذربايجان را تامين مينمايد و سپس به اروپا صادر ميشود. اما چرا هيچ كاري انجام نميشود. رازآلود بودن صادرات گاز چيزي است كه نياز به بررسيهاي زيد ندارد، اما بايد خوب و دقيق ديد.
نظرات کاربران