مهدی قمصریان در حضور خبرنگاران خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در پاسخ به این سؤال که کدام گروه‌های اجتماعی، از جمله زنان، مردان، جوانان و سایر قشرها، بیشتر با مشکلات صندوق تأمین خسارت‌های بدنی روبه‌رو هستند، اظهار داشت: متأسفانه، در جامعه، بیشتر مقصران این حوادث از دهک‌های پایین اجتماعی هستند و تقریباً 70 درصد اقشار مقصر در میان افرادی قرار دارند که به لحاظ اقتصادی در وضعیت ضعیفی به‌سر می‌برند و به همین دلیل قادر به خرید بیمه‌نامه نیستند.

وی همچنین افزود: به‌ویژه درباره آسیب‌دیدگان، چه مقصر این حوادث و چه افرادی که زیان دیده‌اند، روند مشابهی مانند دیگر تصادفات در کشور وجود دارد. همان‌طور که اطلاع دارید، متأسفانه بیش از 50 درصد تصادفات مربوط به موتورسیکلت در کشور منجر به فوت می‌شود.

قمصریان تصریح کرد: در زمینه تصادفات، گاهی این‌گونه ذکر می‌شود که هر چه تعداد تلفات بین حوادث رانندگی افزایش یابد، که در سال‌های اخیر این تعداد بیش از 20 هزار نفر بوده است، اگر این رقم را در حدود 20 ضرب کنیم، می‌توان تقریباً آمار مجروحان و مصدومان را تخمین زد. بنابراین، در کشور ما حدود 400 هزار نفر در تصادفات رانندگی مجروح شده‌اند که این رقم به‌راحتی می‌تواند با آمار چندین جنگ مقایسه شود.

سالانه بین 70 تا 80 هزار نفر بر اثر تصادفات دچار قطع عضو یا معلولیت می‌شوند

مدیر صندوق تأمین خسارت‌های بدنی ادامه داد: متأسفانه موضوع نگران‌کننده‌تر این است که اگر تعداد فوتی‌های حوادث رانندگی را در ضریبی بین سه تا سه‌ونیم ضرب کنیم، تقریباً به تعداد افرادی می‌رسیم که سالیانه بر اثر تصادفات دچار معلولیت و نقص عضو می‌شوند. در واقع، حدود 70 تا 80 هزار نفر در سال در این دسته قرار می‌گیرند که تأثیرات سنگینی بر جامعه دارد.

قمصریان بیان کرد: سال‌ها پیش مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست‌جمهوری مطالعه و گزارش‌هایی در این زمینه ارائه داد و همکاران در مجلس نیز به این مسائل پرداخته‌اند.

وی خاطرنشان کرد: تقریباً 50 درصد از علل منجر به انتقال خانوارها از دهک‌های بالای جامعه به دهک‌های پایین، به‌طور مستقیم تحت تأثیر تصادفات قرار دارد. این آمار به شدت نگران‌کننده است و در صندوق نیز این روند به‌وضوح مشاهده می‌شود. البته بیشتر این موارد در میان آقایان است؛ چه در بین رانندگان و چه آسیب‌دیدگان. با توجه به افزایش روزافزون استفاده از موتورسیکلت توسط زنان، ممکن است این آمار در آینده دچار تغییراتی شود.

قمصریان تأکید کرد: بیمه شخص ثالث یک پوشش اجباری است. با توجه به نرخ دیه‌ای که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، مبلغ دیه در ماه‌های عادی حدود دو میلیارد و 100 میلیون تومان و در ماه‌های حرام دو میلیارد و 800 میلیون تومان است که میزان قابل توجهی محسوب می‌شود.

وی افزود: البته نمی‌گویم که این نرخ دیه به‌طور کامل عادلانه است. این مبلغ نیز طی سال‌ها با ملاحظاتی تعیین و اعلام شده است، اما در عین حال همین میزان هم برای اقشار کم درآمد عددی قابل توجه است.

برای موتورسیکلت‌ها، بیمه‌نامه شخص ثالث با هزینه روزی 7000 تومان در دسترس است

مدیر صندوق تأمین خسارت‌های بدنی تصریح کرد: وقتی یک موتورسیکلت می‌تواند با میانگین هزینه روزانه نزدیک به 7000 تومان بیمه‌نامه شخص ثالث خود را تهیه کند، در شرایطی که هزینه‌های جانبی موتورسوار که همه از آن آگاه هستیم، 7000 تومان در روز عددی نزدیک به صفر است. این در حالی است که این مبلغ یک ریسک بزرگ را پوشش می‌دهد که تأثیر بسزایی دارد.

وی تأکید کرد: اگر بخواهیم در اجرای قانون به مردم حلاوت حکمرانی خوب را بچشانیم، باید تمامی زوایا و ابعاد اجرای قانون صحیح را مدنظر قرار دهیم. مثلاً در حوزه موتورسیکلت که موضوعی داغ است، باید از تجربیات موفق کشورهای دیگر استفاده کنیم؛ به‌ویژه کشورهایی در جنوب شرق آسیا که استفاده از موتورسیکلت‌های آن‌ها بسیار شایع است.

قمصریان افزود: باید مدل‌های استفاده از موتورسیکلت در این کشورها را بررسی کنیم؛ مثلاً استفاده از موتورسیکلت‌های برقی یا کاهش حجم موتورهای آنان. همچنین باید ارزیابی کنیم آیا موتورسیکلت‌های معرفی و ترویج شده در کشور ما با شرایط و استانداردهای موجود سازگارند و آیا با امنیت روانی و فکری جامعه تناسب دارند یا خیر.

مدیر صندوق تأمین خسارت‌های بدنی گفت: ریشه این مشکلات در تصادفات نیز خود را نشان می‌دهد. اگر به‌صورت هماهنگ بین بخش‌های مختلف، حجم موتور موتورسیکلت‌های تولیدی و وارداتی را کاهش دهیم، این موضوع به‌طور هم‌زمان بر میزان و شدت تصادفات مؤثر واقع خواهد شد و همچنین در کاهش آلودگی هوا نیز نقش بسزایی ایفا خواهد کرد.

حدود 90 درصد موتورسیکلت‌های بنزینی موجود در کشور فرسوده هستند

وی خاطرنشان کرد: بر خلاف تصور بسیاری از افراد که فکر می‌کنند موتورسیکلت هیچ نقشی در آلودگی هوا ندارد، موتورسیکلت‌های بنزینی در کشور ما، به نقل از آمار‌های ارائه شده از سوی پلیس و وزارت صنعت، حدود 90 درصد آن‌ها فرسوده هستند و همین موتورسیکلت‌ها به‌طور قابل توجهی در ایجاد آلودگی نقش دارند.

قمصریان یادآور شد: به زودی به فصل سرد و نیمه دوم سال نزدیک می‌شویم که به‌طور طبیعی موضوع آلودگی هوا دوباره به یک مسأله جدی تبدیل خواهد شد. اگر نتوانیم علت‌های این مسائل را شناسایی کرده و برای آن‌ها راهکارهای مناسب ارائه دهیم، همواره در این چرخه معضلات پیچیده، به‌خصوص در حوزه تصادفات و وسایل نقلیه موتوری، گرفتار خواهیم بود.

وی افزود: همگان باید در کنار یکدیگر تلاش کنند تا هم استانداردها بهبود یابند و هم مردم به سمت انجام کامل قوانین، که به نفع آرامش و امنیت آن‌هاست، سوق یابند.

- برای اطلاعات بیشتر بخوانید:

حوادث مربوط به بانوان موتورسوار، کمتر از مردان است/ صدور گواهینامه در مراحل نهایی قرار دارد

انتهای پیام