باشگاه خبرنگاران جوان - به منظور حذف چک‌های رمزدار و جایگزینی آن‌ها با چک‌های تضمین‌شده، صدور چک‌های رمزدار از روز سه‌شنبه ۷ مهرماه ۱۴۰۵ ممنوع خواهد شد و پذیرش (واگذاری) این چک‌ها در سامانه چکاوک از تاریخ اول دی‌ماه ۱۴۰۵ به حالت ممنوع درمی‌آید.
طبق این طرح، بانک‌ها موظفند از تاریخ مقرر، دیگر چک رمزدار صادر نکنند و صرفاً به صدور چک‌های تضمین‌شده برای مشتریان بپردازند. با توجه به هدف نهایی حذف چک‌های رمزدار از نظام بانکی کشور و جایگزینی کامل آن‌ها با چک‌های تضمین‌شده، ضروری است که فرآیند پرداخت مبلغ این چک‌ها مانند روش پرداخت چک‌های رمزدار، به‌طور مؤثر اجرایی گردد تا خدمات‌رسانی به مشتریان با اختلال یا تاخیر مواجه نشود.
علاوه بر این، از آن‌جایی که چک‌های تضمین‌شده از طریق سامانه صیاد (پیچک) ثبت خواهند شد، واگذاری چنین چک‌هایی در سامانه چکاوک باید با دقت و با رعایت الزامات سیستمی انجام شود و تعیین وضعیت این چک‌ها بر اساس داده‌های ثبت‌شده صورت گیرد تا از عودت غیرپذیرفته آن‌ها جلوگیری شود.
بانک‌ها موظف‌اند تا اطلاعات کاملی درباره این طرح به مشتریان خود ارائه دهند و لازم است که مدیران از مزایا و ویژگی‌های چک تضمین‌شده، همچون امکان استعلام و اطمینان از صحت چک‌های دریافتی از طریق زیرساخت صیاد (پیچک) به مشتریان اطلاع‌رسانی نمایند.
این طرح در دو مرحله اجرایی خواهد شد که شامل ممنوعیت صدور چک‌های رمزدار و ممنوعیت تبادل آن‌ها در سامانه چکاوک است. بنابراین، گام دوم این طرح که به عدم تبادل چک‌های رمزدار در این سامانه مربوط می‌شود، از روز سه‌شنبه ۱ دی‌ماه ۱۴۰۵ اجرایی خواهد شد؛ به گونه‌ای که پذیرش (واگذاری) چک‌های رمزدار در سامانه چکاوک دیگر امکان‌پذیر نخواهد بود و پرداخت این نوع چک‌ها تنها با حضور مشتری ذینفع در شعبه مربوطه و با تکمیل فرم‌های ضروری انجام خواهد گرفت.
منبع: بانک مرکزی