علیرضا نجمی: در زمانی که کشور هنوز گرفتار پیامدهای تنش‌ها و درگیری‌های اخیر است، طرح استیضاح برخی اعضای کابینه دوباره به یکی از موضوعات داغ و چالش‌برانگیز در عرصه سیاسی تبدیل شده است. در این زمینه، استیضاح عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، بیشتر از سایر موردها در کانون توجه قرار دارد؛ به ویژه در شرایطی که وزارت امور خارجه همچنان در حال مذاکره و پیگیری تحولات مربوط به وضعیت منطقه است.

آیا استیضاح وزرا در چنین موقعیتی صرفاً در راستای عملکرد نظارتی مجلس انجام می‌شود، یا منتقدان دولت این اقدام را وسیله‌ای برای تشدید فشار سیاسی بر کابینه تلقی می‌کنند؟

هرچند نکته کلیدی و مهم‌تر این است که چه گروه‌ها و نمایندگانی به پیگیری این استیضاح‌ها مشغول هستند و دلایل آنها برای دنبال کردن این مسیر چیست؟

در این خصوص نقوی حسینی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرآنلاین اظهار داشت: «حق سؤال، تذکر، استیضاح و تحقیق و تفحص، از حقوق قانونی نمایندگان و وکلا است. نمایندگان می‌توانند از رئیس‌جمهور و وزرا مسائلی را مطرح کنند، تذکر دهند و استیضاح انجام دهند و در هر موضوع مرتبط با مسائل کشور می‌توانند تحقیق و تفحص داشته باشند. این حق، حقی است مسلم و قانونی برای مجلس.»

نقوی حسینی با اشاره به وضعیت کشور تصریح کرد: «امروز ما در سه عرصه با جنگ‌های جدی و حساس مواجه‌ایم؛ یکی دیپلماسی که به واقع به یک میدان نبرد بزرگ تبدیل شده است، دیگری جنگ نظامی که خوشبختانه در آن عقب‌نشینی نمی‌کنیم و اگر دشمنان ما به ما ضربه‌ای بزنند، ما ده ضربه پاسخ خواهیم داد.»

وی ادامه داد: «به همین دلیل است که آنها به خود اجازه نمی‌دهند که عملیات نظامی علیه کشور ما را در برنامه‌های خود قرار دهند. اما سومین جنگ اقتصادی است که آنها تمامی فشارهای اقتصادی خود را به ما تحمیل می‌کنند.»

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی افزود: «ما در وضعیت ویژه و خاصی قرار داریم. در چنین وضعیتی، کشور می‌بایست آرایش جنگی به خود بگیرد و برای برقراری وضعیت اضطراری تلاش کند و همه باید این آرایش جنگی و وضع اضطراری را درک کنند.»

وی تأکید کرد: «در چنین شرایطی میدان دیپلماسی نیازمند حمایت همگان است. همه جریان‌های سیاسی، گروه‌ها، نهادها و قوا باید از خط مقدم دیپلماسی حمایت کرده و به آن یاری رسانند.»

نقوی حسینی خاطرنشان ساخت: «شما می‌بینید که وضعیت چگونه است؛ یک کشور متجاوز و جنایتکار در مقابل ما ایستاده و در تلاش است که دیدگاه‌های خود را بر ما تحمیل کند. از این رو در عرصه دیپلماسی، جنگی جدی در حال جریان است.»

نقوی حسینی در ادامه با اشاره به موضوع استیضاح وزیر امور خارجه توضیح داد: «حال در چنین وضعیتی، چرا باید وزیر امور خارجه را به استیضاح بکشانیم؟ حقیقتاً کسانی که تحلیلگر مسائل سیاسی کشور هستند، چه تصوری از این موضوع دارند؟ آیا شما یک سرباز از خط مقدم دیپلماسی را ناگاه به میدان استیضاح می‌کشانید؛ آیا این کار تقویت کننده میدان جنگ دیپلماسی است یا برعکس، موجب تضعیف آن می‌شود؟»

وی افزود: «وقتی میدان دیپلماتیک تضعیف گردد، آیا شما در میدان دشمن در حال بازی هستید یا در میدان دوست؟ البته این به این معنا نیست که نمایندگان از حقوق قانونی خود استفاده نکنند یا به این معنا نیست که آقای عراقچی یا تیم وزارت امور خارجه هیچ عیبی ندارند. بله، آنها هم اشکالاتی دارند.»

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «اما باید وضعیت کشور را بسنجیم و موقعیت کنونی را لحاظ کنیم. ما در برهه‌های حساس و در خط مقدم جنگ مستقیم با دشمنانی همچون آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار داریم. در چنین شرایطی نباید به خود آسیب بزنیم و نباید نیروهای خود را تضعیف کنیم.»

پس از عبور از وضعیت فعلی، امکان استیضاح وزیر خارجه وجود دارد

وی تأکید کرد: «اجازه دهید ما از این مرحله عبور کنیم و با دستاوردها و موفقیت‌ها به شرایط عادی بازگردیم. پس از آن می‌توانید وزیر امور خارجه و وزرای دیگر را استیضاح کنید؛ هیچ مانعی نیست.»

نقوی حسینی گفت: «اما حقیقت این است که اکنون شرایط بسیار خاصی است و انتظار می‌رود نمایندگان محترم مجلس، که اکثر آنان از شخصیت‌های شایسته و محترم هستند و کاملاً نسبت به وضعیت کشور آگاهی دارند و به مصالح کشور واقف‌اند، در این زمان از میدان دیپلماسی حمایت کنند.»

وی تأکید کرد: «حداقل انتظاری که داریم این است که نمایندگان محترم مجلس در شرایط کنونی، حامی میدان دیپلماسی باقی بمانند.»

نقوی حسینی در پاسخ به اینکه چه کسانی طراح استیضاح‌ها هستند و کدام جریانی متمایل به این استیضاح‌هاست، عنوان کرد: «متأسفانه جریانی در کشور فعّال است که همچنان خودش را در فضای انتخاباتی گذشته می‌بیند. به نظر می‌رسد رقابت انتخاباتی آنها هنوز به پایان نرسیده و همچنان در تلاش‌اند تا رقیب خود را از عرصه حذف کنند.»

وی افزود: «در حالی که حالا دیگر بیش از دو سال از انتخابات گذشته و یک دولت مستقر شده است که برای منافع ملی کشور تلاش می‌کند. باید از این دولت حمایت صورت گیرد. بله، نقدهای سازنده باید انجام شود و دولت هم باید نقد گردد، اما باید وضعیت کشور را در نظر بگیریم.»

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «به نظر می‌رسد این جریان همچنان در حال فعالیت است. روز به روز اظهارات و موضع‌گیری‌هایی را شاهد هستیم که نشان می‌دهد این دیدگاه هنوز قدرت دارد.»

وی تأکید کرد: «یک روز شاهد بودیم که یکی از نمایندگان مجلس، نماینده رئیس‌جمهور را به عنوان نفوذی و عامل رژیم صهیونیستی معرفی می‌کرد. این موضوع واقعاً عجیب و غیرقابل قبول است. رئیس‌جمهوری که شورای محترم نگهبان صلاحیت او را تأیید کرده و ملت ایران به او رأی داده‌اند، حالا نماینده او را نفوذی دشمن بدانیم که آمده است کار نظام جمهوری اسلامی را تمام کند؟»

نقوی حسینی در انتها گفت: «باید واقعاً تفکر کرد که چگونه ممکن است چنین دیدگاه‌هایی بر کشور تحمیل شود.»

۲۹۲۲۱