به گزارش ایلنا، رسانه اماراتی «إرم‌نیوز» در گزارشی اختصاصی نوشت که اسرائیل همچنان در تلاش برای یافتن تأسیسات موشکی «عماد ۴» حزب‌الله است؛ تأسیساتی که حزب‌الله در سال ۲۰۲۴ تصاویری از آن منتشر کرد، اما تاکنون محل دقیق آن اعلام نشده است. بر اساس این گزارش، پس از پایان عملیات اسرائیل در ارتفاعات علی‌الطاهر، تمرکز حملات و عملیات شناسایی این رژیم به سمت مناطق کوهستانی الرفیع، ریحان و اقلیم التفاح در جنوب لبنان تغییر کرده است.

از علی‌الطاهر تا ریحان؛ ردپای «عماد ۴» کجاست؟

إرم‌نیوز به نقل از یک منبع امنیتی لبنانی نوشت که دستگاه‌های اطلاعاتی اسرائیل، «عماد ۴» را همان تأسیسات عظیمی می‌دانند که حزب‌الله در اوت ۲۰۲۴ (مرداد ۱۴۰۳) برای نخستین‌بار تصاویری از آن منتشر کرد، اما همزمان احتمال می‌دهند این تأسیسات تنها بخشی از یک شبکه بزرگ‌تر از پایگاه‌های زیرزمینی و مستحکم باشد.

بر اساس این ارزیابی، مجموعه‌ای از ورودی‌ها و خروجی‌ها، مراکز فرماندهی و سکوهای پرتاب ممکن است در دل چندین کوه و در امتداد یکدیگر ساخته شده باشند و همه این تأسیسات با عنوان «عماد» شناخته شوند.

این منبع امنیتی گفت تغییر تمرکز عملیات اسرائیل از علی‌الطاهر به سمت الرفیع، ریحان و اقلیم التفاح مستقیما با تلاش برای یافتن این شبکه ارتباط دارد.

به گفته وی، اسرائیلی‌ها در حال بررسی دو احتمال هستند: یا عملیات علی‌الطاهر نتوانسته به بخش اصلی تأسیسات «عماد ۴» دست پیدا کند، یا اطلاعات به‌دست‌آمده در آن عملیات، سرنخ‌هایی از امتداد این شبکه در ارتفاعات شمالی به دست داده است.

چرا علی‌الطاهر؟

اسرائیل ماه گذشته اعلام کرد یک مجتمع بزرگ زیرزمینی در زیر ارتفاعات علی‌الطاهر را منهدم کرده است. ارتش این رژیم مدعی شد این مجتمع شامل شبکه‌ای از تونل‌ها، مرکز فرماندهی یگان بدر، انبارهای موشک و پهپاد، سلاح‌های ضدزره و مواد منفجره بوده است.

با این حال، ارتش رژیم صهیونیستی هیچ‌گاه اعلام نکرد که تأسیسات منهدم‌شده همان «عماد ۴» بوده است؛ هرچند پیش از آن، برخی ارزیابی‌ها محل این تأسیسات را به منطقه علی‌الطاهر مرتبط می‌دانستند.

حدود دو هفته پس از پایان این عملیات، کانون حملات هوایی رژیم صهیونیستی به سمت اقلیم التفاح تغییر کرد. در همین چارچوب، الجبل الرفیع و ریحان هدف چندین حمله قرار گرفتند و سه حمله نیز در منطقه الرفیع و اطراف سجد ثبت شد. ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد در یکی از این حملات، یک انبار تسلیحات حزب‌الله در سجد را هدف قرار داده است.

إرم‌نیوز می‌نویسد اگرچه منابع اطلاعاتی علنی آمار دقیقی از مجموع حملات به الرفیع و ریحان ارائه نکرده‌اند، اما این حملات به‌صورت متمرکز انجام شده و پس از آن گزارش‌هایی درباره درخواست رژیم صهیونیستی از ارتش لبنان برای ورود به جبل ریحان و اقلیم التفاح و برچیدن تأسیسات حزب‌الله در این مناطق منتشر شد.

«عماد ۴» یک تونل نیست؛ یک شبکه است

منبع امنیتی لبنانی تأکید کرد که ارزیابی‌های اسرائیلی، «عماد ۴» را یک تونل منفرد با یک ورودی و خروجی مشخص نمی‌دانند، بلکه آن را بخشی از یک شبکه زیرزمینی گسترده تصور می‌کنند.

بر اساس این فرضیه، ممکن است ورودی کامیون‌ها در یک کوه قرار داشته باشد، خروجی‌های اضطراری یا سکوهای پرتاب در کوهی دیگر و مراکز فرماندهی و انبارها نیز در زیر ارتفاعات میان آنها ایجاد شده باشند.

به گفته این منبع، تمرکز صهیونیست‌ها بر محور ریحان، الرفیع و اقلیم التفاح نتیجه شواهدی است که طی سال‌های گذشته جمع‌آوری شده است؛ از جمله رصد رفت‌وآمد خودروها و تجهیزات سنگین حفاری، شناسایی ورودی‌های احتمالی و تأسیسات تهویه در مناطق جنگلی و صعب‌العبور و همچنین تحلیل تصاویری که حزب‌الله از «عماد ۴» منتشر کرده است.

این ارزیابی می‌تواند توضیح دهد که چرا حملات اسرائیل به جای تمرکز بر یک مختصات مشخص، دامنه گسترده‌ای از مناطق کوهستانی را دربر گرفته است؛ زیرا در صورت شبکه‌ای بودن این تأسیسات، یافتن آن مستلزم شناسایی ورودی‌ها، مسیرهای داخلی و خروجی‌های مختلف خواهد بود.

«عماد ۴» چه چیزی در دل خود دارد؟

حزب‌الله در اوت ۲۰۲۴ (مرداد ۱۴۰۳) برای نخستین‌بار تصاویری از «عماد ۴» منتشر کرد که در آن تونل‌های عظیمی دیده می‌شد که امکان عبور کامیون‌های حامل سکوهای پرتاب موشک را داشتند. در این تصاویر همچنین خودروها، نیروها و مسیرهای عملیاتی گسترده‌ای دیده می‌شد و در پایان، دروازه‌های بزرگی از داخل کوه به سمت بیرون باز می‌شدند.

حزب‌الله محل این تأسیسات را اعلام نکرده و تاکنون نیز طرف‌های مستقل نتوانسته‌اند موقعیت دقیق آن را مشخص کنند.

اهمیت «عماد ۴» صرفا به ذخیره موشک محدود نمی‌شود؛ این تأسیسات در صورت وجود، یک پایگاه زیرزمینی برای حفاظت، جابه‌جایی و آماده‌سازی تجهیزات موشکی فراهم می‌کند؛ به‌گونه‌ای که سکوهای پرتاب می‌توانند دور از دید سامانه‌های شناسایی هوایی آماده شده و در زمان مناسب به محل شلیک منتقل شوند.

گستردگی این تونل‌ها همچنین امکان استقرار نیروها، ایجاد مراکز فرماندهی و پشتیبانی و نگهداری تجهیزات را در عمق زمین فراهم می‌کند؛ موضوعی که چنین تأسیساتی را به هدفی مهم‌تر از یک انبار معمولی تسلیحات تبدیل می‌کند.

یک «هدف راهبردی» برای رژیم صهیونیستی

«هشام جابر» سرتیپ بازنشسته ارتش لبنان، تأسیسات موسوم به «عماد» را فراتر از تونل‌های معمولی دانست و گفت ساخت آنها سال‌ها زمان برده و در عمق کوه‌ها حفر شده است.

وی احتمال داد بخش‌هایی از این تأسیسات در شمال رودخانه لیتانی و منطقه بقاع قرار داشته باشد و افزود که این مجموعه‌ها برای شلیک موشک‌های دوربرد از زیر زمین طراحی شده‌اند و فضاهای گسترده‌ای برای جابه‌جایی خودروها و استقرار نیروها دارند.

جابر با اشاره به دشواری انهدام چنین تأسیساتی از طریق حملات هوایی گفت رسیدن به آنها ممکن است به عملیات زمینی یا هلی‌برن نیاز داشته باشد. به گفته وی، شدت حملات رژیم صهیونیستی به مناطق کوهستانی جنوب لبنان نیز با این تصور مرتبط است که چنین تأسیساتی در دل این مناطق وجود دارد.

بر اساس گزارش إرم‌نیوز، پیگیری «عماد ۴» ممکن است با طرح گسترده‌تر اسرائیل برای تسلط بر کمربند ارتفاعات ریحان و اقلیم التفاح نیز ارتباط داشته باشد.

منبع امنیتی لبنانی گفت اسرائیل بر این باور است که کنترل این ارتفاعات می‌تواند زمینه اجرای الگویی موسوم به «مناطق آزمایشی» را فراهم کند؛ به این معنا که ارتش لبنان وارد این مناطق شود، تأسیسات حزب‌الله را برچیند و سلاح‌های موجود را خارج کند.

از این منظر، حملات اخیر به الرفیع و ریحان لزوما صرفا ادامه حملات اسرائیل در جنوب لبنان نیست، بلکه می‌تواند بخشی از تلاش این رژیم برای یافتن هدفی باشد که تاکنون به‌طور رسمی مدعی کشف یا انهدام آن نشده است: «عماد ۴».

».

 

انتهای پیام/