فرارو- ۲۴ سازمان حقوق بشری و مدنی از کمپانی‌های گوگل و متا تقاضا کرده‌اند تا اپلیکیشن ایرانی همسریابی تحت عنوان «آدم و حوا» را از فروشگاه گوگل‌پلی حذف نمایند و حساب‌های تبلیغاتی آن در اینستاگرام و تردز را ببندند. این درخواست به دنبال انتشار گزارشی صورت گرفته است که نشان می‌دهد این پلتفرم می‌تواند دختران بین ۱۳ تا ۱۷ ساله را به عنوان گزینه‌های ازدواج معرفی کند.

به نقل از نهادهای مدافع حقوق بشر، در نامه‌ای که در تاریخ هشتم اکتبر ۲۰۲۶ منتشر شده، این نهادها از شرکت‌های فناوری خواسته‌اند که علاوه بر قطع دسترسی به این اپلیکیشن و تبلیغاتش، در مورد شیوه‌های محافظت از کودکان و ارتباطات نهادهای مربوطه نیز تحقیقاتی انجام دهند.

این درخواست در آستانه روز جهانی دختر، که مصادف با ۱۱ اکتبر است، مطرح شد. امضاکنندگان این نامه بیان کرده‌اند که خدمات دیجیتالی که کودکان را به عنوان گزینه‌های احتمالی برای ازدواج معرفی می‌کنند، می‌توانند منجر به عادی‌سازی ازدواج کودکان و افزایش دسترسی افراد به اطلاعات مربوط به آن‌ها شوند.

اپلیکیشن همسریابی «آدم و حوا» به کاربران اجازه می‌دهد تا دختران ۱۳ تا ۱۷ ساله را به عنوان گزینه‌های ازدواج جستجو کنند؛ و این در حالی است که مشاهده این اطلاعات نیاز به ایجاد حساب کاربری ندارد.

بر اساس جست‌وجوها در این اپ، با انتخاب بازه سنی ۱۳ تا ۱۷ سال می‌توان به حداکثر نمایش ۱۰۰ پروفایل دست یافت. اگرچه شرایط ثبت‌نام در این پلتفرم، حداقل سن برای زنان را بالای ۱۵ سال مشخص کرده، اما امکان ثبت مشخصات دختران با سن کمتر نیز وجود دارد. کاربران می‌توانند برای بستگان درجه‌یک خود، از جمله فرزندان، پروفایل بسازند.

تقاضا از گوگل و متا برای حفاظت از اطلاعات کودکان

امضاکنندگان این نامه از گوگل درخواست کرده‌اند که اپلیکیشن «آدم و حوا» را از فروشگاه گوگل‌پلی حذف کرده و متا نیز حساب‌های تبلیغاتی مرتبط با آن را در اینستاگرام و تردز مسدود نماید. آن‌ها همچنین خواستار توقف تبلیغات و معرفی این پلتفرم و ممانعت از انتشار مجدد آن از طریق حساب‌های توسعه‌دهنده جایگزین شده‌اند.

یکی دیگر از درخواست‌های مطرح‌شده شامل جلوگیری از دسترسی عمومی به اطلاعات هویتی کودکان است. سازمان‌های امضاکننده خواهان آن هستند که نام، تصاویر، سن، محل سکونت، اطلاعات تماس و دیگر داده‌های شناسایی‌کننده کودکان از دسترس عمومی حذف شده و امکان نمایه‌سازی این اطلاعات نیز از بین برود.

*فرم‌های فهرست درخواست زنان برای ازدواج در «آدم و حوا»