سید محمود میرلوحی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، در تبیین علت تأکید رئیس‌جمهور بر نقش مردم و انسجام ملی به‌عنوان بخشی از توان دفاعی کشور، گفت: پیام انقلاب سال ۱۳۵۷، اتکا به خواست و رأی مردم بود و بر همین اساس، جمهوریت نیز به‌عنوان یکی از ارکان اصلی نظام تعریف شد. تجربه نزدیک به پنج دهه گذشته، به‌ویژه هشت سال دفاع مقدس، نشان می‌دهد که با وجود حمایت قدرت‌های شرق و غرب از صدام و محدودیت امکانات دفاعی کشور در آن مقطع، وحدت اقوام و مذاهب و حضور همه‌جانبه مردم، موجب حفظ تمامیت ارضی ایران شد؛ تجربه‌ای که نشان داد کشور با اتکا به انسجام ملی می‌تواند بر بحران‌ها غلبه کند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب افزود: انتخابات سال ۱۴۰۳ و طرح شعار وفاق از سوی مسعود پزشکیان، فرصتی برای گردهم‌آوردن طیف‌های مختلف و ترمیم شکاف‌های موجود فراهم کرد، اما برآورد نادرست آمریکا و رژیم صهیونیستی، دو جنگ ۱۲ روزه و ۴۰ روزه را به کشور تحمیل کرد.

میرلوحی با اشاره به تأکیدات آقای شهید ایران درباره اجرای سرود «ای ایران» توسط آقای کریمی و شکل‌گیری اجتماعات زیر پرچم ایران، گفت: در جنگ ۴۰ روزه، حضور مردم در میدان‌ها و خیابان‌ها با پرچم سه‌رنگ ایران موجب شد دشمن احساس کند به اهداف خود دست نخواهد یافت و محاسباتش نادرست از آب درآمده است.

معاون وزیر کشور در دولت اصلاحات تصریح کرد: در این فضا، متأسفانه برخی بار دیگر به تنظیمات کارخانه بازگشته‌اند و در اجتماعات شبانه و میادین شهر تلاش می‌کنند پرچم سه‌رنگ ایران، به‌عنوان نماد وحدت ملی، را با پرچم‌ها و شعارهای خاص جناحی جایگزین کنند. دقیقاً به همین دلیل است که مسعود پزشکیان با دغدغه و نگرانی بجا بر نقش مردم و انسجام ملی به‌عنوان بخش مهمی از توان دفاعی کشور تأکید می‌کند.

وی افزود: میدان، دیپلماسی و خیابان، سه رکن و بازوی اصلی انسجام و مقاومت کشور در برابر آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند و تلاش برای مخدوش کردن این وحدت، مایه نگرانی است.

میرلوحی در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توان خیابان‌ها را به عرصه‌ای برای تقویت انسجام ملی تبدیل کرد، گفت: باید به افرادی که مخالف دیپلماسی هستند و با سردادن شعار علیه مسئولان دلسوز، انسجام ملی را تضعیف می‌کنند و رویکرد انحصارطلبانه دارند، یادآوری کرد که چنین اقدامی مصداق «بر سر شاخه نشستن و بن بریدن» است.

وی ادامه داد: ایران کشوری ۹۰ میلیونی با اقوام مختلف و دیدگاه‌های گوناگون است و میلیون‌ها ایرانی نیز در خارج از کشور زندگی می‌کنند. با این حال، متأسفانه در اجتماعات شبانه در برخی میادین شهر، شعارهایی علیه مقامات و شخصیت‌های سیاسی سر داده می‌شود.

معاون وزیر کشور در دولت اصلاحات عنوان کرد: از سوی دیگر، برخی نشریات و شخصیت‌ها به‌گونه‌ای سخن می‌گویند و بیانیه امضا می‌کنند که گویی جمهوری اسلامی باید فوراً از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خارج شود. این در حالی است که موضع رهبری درباره حرمت سلاح هسته‌ای مشخص است.

میرلوحی افزود: وجود دیدگاه‌های مختلف در کشور اشکالی ندارد، اما در مقابل این دیدگاه‌ها، طیفی نیز معتقد است که پایان هر جنگی باید به مذاکره، محاسبه دستاوردها و تثبیت آن‌ها منتهی شود؛ چرا که جنگ امری ابدی نیست.

وی اظهار کرد: کشور زمانی توانست ایستادگی و مقاومت کند که همه مردم، اعم از موافقان، مخالفان، معترضان، هواداران، اقوام مختلف و شهروندان ساکن مرکز و پیرامون، زیر یک پرچم ملی قرار گرفتند. بنابراین، باید این وحدت را حفظ کرد. حضور مردم با حفظ تنوع و تکثر دیدگاه‌ها اشکالی ندارد؛ به‌ویژه آنکه این افراد از رسانه‌ها و تریبون‌های متعددی نیز برخوردارند.

این تحلیلگر سیاسی تصریح کرد: بنابراین، نیازی به توهین، فحاشی، بیان سخنان تند و متشنج کردن فضای جامعه نیست و افراد باید صرفاً دیدگاه‌های خود را مطرح کنند؛ چراکه مخالفان و موافقان مذاکره باید یکدیگر را تحمل کنند و بپذیرند که ایران کشوری متکثر است.

وی افزود: این افراد باید بررسی کنند که آیا اجتماعات شبانه کنونی در میادین شهر، همچنان از همان تنوع و گستردگی ماه‌های نخست برخوردار است یا سرمایه اجتماعی مردم به شعار دادن علیه مسئولان و مخالفت با مذاکره تقلیل یافته است؟

میرلوحی با انتقاد از این رویکرد گفت این افراد، بدون توجه به پیامدهای مسیر خود، به‌جای تأکید بر ادامه جنگ و سردادن شعار، باید به فکر بازگرداندن همه مردم به صحنه باشند.