صمد حسن‌زاده در شامگاه ۵ آبان‌ماه، در سومین جشنواره روز ملی زعفران که در نمایشگاه بین‌المللی مشهد برگزار گردید، به بیان این مطلب پرداخت که زعفران محصولی با ارزش و منحصر به فرد است که بیش‌تر با استان‌های خراسان شناخته می‌شود. وی اظهار داشت: در هر نقطه از جهان که نام زعفران مطرح شود، ایران نیز به عنوان منبع آن به ذهن خطور می‌کند. این موضوع نشان‌دهنده اصالت و مقام برتر زعفران ایرانی در سطح جهانی است.

وی افزود: زعفران با زحمات و تلاش‌های کشاورزان، تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان و فروشندگان به سطح جهانی معرفی گردیده و ارزش افزوده قابل توجهی را برای کشور به ارمغان می‌آورد.

رئیس اتاق بازرگانی ایران در ادامه به ظرفیت‌های اقتصادی زعفران پرداخت و تصریح کرد: این محصول در حوزه‌های صنایع غذایی، دارویی و آرایشی فرصتی بزرگ و مزیت‌هایی ارزنده دارد و می‌تواند بستری مناسب برای توسعه تولید و صادرات کشور ایجاد کند.

حسن‌زاده در خصوص قیمت‌گذاری زعفران و احتمال شکل‌گیری رقابت‌های ناسالم در این بازار اظهار داشت: ممکن است رقابت‌های میان افراد فعال در این زمینه شرایطی را به وجود آورد که قیمت واقعی زعفران در بازارهای جهانی تحت تاثیر بگذارد. به همین منظور، بحث‌های علمی و کارشناسی ارائه‌شده توسط متخصصین می‌تواند در کنترل رقابت‌های ناسالم و عرضه زعفران با قیمت واقعی در بازارهای جهانی مثمر واقع شود.

وی به ظرفیت تولید زعفران در خراسان اشاره نموده و بیان کرد: بر اساس آماری که در این زمینه ارائه شده، ظرفیت برداشت زعفران در خراسان رضوی حدود ۴۰۰ تن تخمین‌زده می‌شود و تا کنون حدود ۲۸۰ تن از این محصول برداشت شده است. امیدواریم که میزان برداشت به ارقام بالاتری افزایش یابد و کشاورزان از برکت بیشتری بهره‌مند شوند.

حسن‌زاده همچنین به ضرورت حمایت از فعالان این بخش پرداخت و تصریح کرد: بسیاری از صنایع کشور در زمینه تولید و صادرات با چالش‌هایی روبه‌رو هستند و زعفران به عنوان یک محصول منحصر به فرد در حوزه‌های غذایی و دارویی، ظرفیت خوبی برای توسعه تولید و صادرات دارد که باید از این فرصت به نحو احسن استفاده کرد.

وی همچنین به صادرات زعفران از ایران به کشورهای همسایه و خطر خروج غیررسمی این محصول اشاره کرد و گفت: بر اساس برخی آمار، افغانستان در سال‌های گذشته حدود ۹۰ تن زعفران به چین صادر کرده است در حالی که میزان تولید اعلام‌شده این کشور حدود ۱۵ تن بوده است. این اختلاف آماری نشان‌دهنده این احتمال است که بخشی از زعفران صادراتی افغانستان می‌تواند از ایران تأمین شده باشد و به‌طور غیررسمی از کشور خارج شده باشد که در این صورت، مالیات و عوارض مربوطه نیز برای کشور وصول نمی‌شود.

وی ادامه داد: با تدابیر و برنامه‌ریزی‌های مناسب می‌توان برای حل این مشکل راهکارهای مؤثری در نظر گرفت تا از خروج غیررسمی زعفران و از دست رفتن ارزش اقتصادی آن برای کشور جلوگیری شود.

حسن‌زاده بر لزوم ساماندهی فعالان صنعت زعفران تاکید کرد و گفت: تأسیس فدراسیونی که به انجمن‌های مختلف فعال در زمینه تولید، فروش و صادرات زعفران بپردازد، به برنامه‌ریزی منسجم‌تر و هماهنگی بیشتر در این صنعت کمک شایانی خواهد کرد.

وی با اشاره به امکانات مدیریتی و تجارب فعالان این حوزه، تأکید نمود: حضور مقامات و افرادی که سال‌ها در زمینه تولید و صادرات زعفران فعالیت داشته‌اند، یک سرمایه بزرگ برای این صنعت است و با تجارب خود می‌توانند در کنار کشاورزان و تولیدکنندگان، به وجود آوردن نظم و پیشرفت برنامه‌های اقتصادی و صادراتی این محصول کمک کنند.

حسن‌زاده به ظرفیت‌های وسیع اقتصادی و معدنی ایران اشاره کرده و گفت: ایران از منابع و امکانات خدادادی بسیار بزرگی برخوردار است و کمتر کشوری در جهان را می‌توان یافت که چنین ثروت‌های ملی در آن جمع شده باشد.

وی به ظرفیت‌های معدنی کشور به ویژه در زمینه مس اشاره کرده و بیان داشت: طبق اظهار نظر یک کارشناس ایتالیایی، ذخایر مس در ایران از رشته‌کوه‌های قره‌باغ ارمنستان تا استان خراسان جنوبی گسترده است و استخراج مس در مناطقی مانند کرمان، ورزقان آذربایجان و دیگر نقاط کشور نیز در حال انجام است.

رئیس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: بر اساس گفته این کارشناس، میزان استخراج فعلی مس در ایران حدود ۱۰ درصد از ظرفیت موجود است، که نشان‌دهنده پتانسیل وسیع کشور در بهره‌برداری از منابع معدنی است.

حسن‌زاده با تاکید بر اهمیت استفاده بهینه از این ظرفیت‌ها بیان کرد: این معادن می‌توانند ارزش افزوده عظیمی برای کشور ایجاد کنند و علاوه بر تولید ثروت، زمینه‌ساز تامین امنیت، ارزآوری و اشتغال‌زایی برای ایران باشند.

 تلاش برای ثبت بین‌المللی نشان تجاری زعفران ایرانی

در ادامه، رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اظهار داشت: برنامه‌ریزی‌ها برای ثبت بین‌المللی علامت تجاری زعفران ایرانی و اعطای نشان تأیید کیفیت به محصولات این حوزه در حال انجام است.

سیامک اسلامی در خصوص برنامه‌های مرکز مالکیت معنوی سازمان اسناد در حمایت از زعفران ایرانی گفت: حمایت از مالکیت فکری زعفران در چند محور مانند برندسازی، حمایت‌های حقوقی و ثبت اختراعات پیگیری می‌گردد و تا به حال بیش از ۲۳۰ اختراع در حوزه‌های فرآیند، تولید و فرمولاسیون زعفران به ثبت رسیده است.

وی با تأکید بر این نکته که زعفران یک محصول خام نیست بلکه با نوآوری، کمیسیون‌های دانش‌بنیان و طراحی صنعتی در ارتباط است، ادامه داد: در زمینه طرح صنعتی و بسته‌بندی نیز تاکنون ۱۰۴ طرح صنعتی با حمایت این مرکز به ثبت رسیده است. در حوزه برندسازی نیز با توجه به تنوع برندها در سطح جهانی و وجود ۴۵ نوع طبقه‌بندی مختلف، ۱۵۵۶ علامت تجاری در این بخش به ثبت رسیده است. همچنین، در خصوص نشانه جغرافیایی، نیز سه خطه مهم شامل خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی مورد تأکید قرار گرفته است.

رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به برنامه‌های توسعه‌ای این مرکز تصریح کرد: از سال ۱۴۰۲ پروژه‌ای آغاز شده تا علامت تجاری زعفران ایرانی در سطح بین‌المللی ثبت شود؛ به گونه‌ای که ایران با داشتن این نشان بتواند در عرصه جهانی با رقبا به رقابت بپردازد.

اسلامی حوزه بین‌الملل را یکی از نقاط کلیدی دانسته و بیان کرد: هدف این است که یک علامت تأیید استاندارد بین‌المللی برای زعفران ایران در سطح جهانی ایجاد گردد. این علامت مشابه به نشان سیب سلامت در محصولات غذایی است که تأیید می‌کند محصول تمامی مراحل و استانداردهای بهداشتی را گذرانده و این امر به مخاطب اطمینان خاطر می‌دهد تا تجربه مصرف این محصول در ذهنش ماندگار شود.

وی افزود: هر تولیدکننده‌ای که این نشان را داشته باشد، می‌تواند برای گسترش بازار محصولات خود از آن استفاده نماید؛ زیرا قیمت باید با کیفیت ارتباط نزدیکی داشته باشد و این علامت دارای اهمیت بسیاری در سطح ملی و بین‌المللی است. همچنین تیرماه ۱۴۰۶، مجمعی مهم در حوزه تجارت و اقتصاد مالکیت فکری برگزار خواهد شد که در تلاشیم فرآیند اعطای این علامت تأیید را هر چه سریع‌تر به مرحله اجرا درآوریم.

انتهای پیام