فرارو- رئیس دفتر دولت اقلیم کردستان عراق، سه روز قبل در گفت‌وگویی با شبکه روسیا الیوم (راشاتودی عربی) مدعی شد که یک هیئت ایرانی از فرودگاه الحریر در اربیل بازدید کرده و مطمئن شده است که هیچ پایگاه اسرائیلی در این تأسیسات وجود ندارد. تا لحظه تنظیم این گزارش، هیچ مقام رسمی به این اظهارات مقام اقلیم کردستان واکنش نشان نداده است.

به گزارش فرارو، نوری عثمان در این گفت‌وگو به موضوع فعالیت گروه‌های کرد مسلح و نقاط استقرار آنان اشاره کرد و به ادعای ترامپ مبنی بر ارسال سلاح به این گروه‌ها برای استفاده در اعتراضات سال گذشته نیز واکنش داد. به گفته این مقام اقلیم، اربیل در موقعیت پیچیده‌ای میان تهران و واشنگتن قرار دارد.

عثمان: با اسرائیل ارتباط نداریم

نوری عثمان درباره  ارتباط با اسرائیل گفت: «اقلیم کردستان بخشی از عراق است و عراق با اسرائیل رابطه ندارد. ما نیز به قوانین عراق پایبندیم.»

او در ادامه تأکید کرد: «یک هیئت ایرانی به فرودگاه حریر رفت و پس از بررسی، اطمینان حاصل کرد که هیچ پایگاه نظامی متعلق به موساد در آنجا وجود ندارد.»

این مقام اقلیم کردستان عراق درباره فعالیت گروه‌های کرد مسلح در این منطقه گفت: «مخالفان ایرانی به دو دسته تقسیم می‌شوند: گروهی مسلح و گروهی پناهنده هستند. بیشتر آن‌ها از زمان رژیم پیشین در این منطقه حضور دارند. آمار دقیقی از تعدادشان وجود ندارد.»

عثمان با اشاره به رایزنی‌ها و فعالیت کمیته‌های مشترک تهران و بغداد، تأکید کرد: «تمامی گروه‌های مخالف ایرانی از مواضع خود در مناطق مرزی به نقاطی در عمق خاک اقلیم، در فاصله حدود ۴۰ کیلومتری از مرز، منتقل شدند. نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان، در مناسبت‌های مختلف به مخالفان ایرانی گفته است که استفاده از خاک اقلیم برای حمله به کشورهای همسایه مجاز نیست.»

وی درباره مسلح بودن گروه‌های کرد نیز گفت: «مخالفان ایرانی اردوگاه ندارند، اما دارای نقاط استقرار نظامی هستند. مشکل اینجاست که ایران ما را به پناه دادن به مخالفان متهم می‌کند و آمریکایی‌ها نیز مدعی‌اند که ما سلاح‌هایی را به مخالفان ایرانی تحویل نداده‌ایم. در حالی که ما طرف این موضوع نیستیم.»

او مدعی شد: «هیچ سلاحی از واشنگتن در ارتباط با مخالفان ایرانی دریافت نکرده‌ایم. ادعای آمریکا مبنی بر اینکه سلاح‌هایی به ما تحویل داده تا آن‌ها را به مخالفان ایرانی منتقل کنیم، به‌هیچ‌وجه صحت ندارد. مخالفان ایرانی فقط سلاح‌های سبک در اختیار دارند.»

چرا پایگاه الحریر مهم است؟

پایگاه هوایی الحریر در استان اربیل و نزدیک شهری به همین نام واقع شده است و در فاصله حدود ۶۰ کیلومتری خاک ایران قرار دارد. الحریر به‌عنوان پایگاه عملیات ویژه هوایی طراحی شده و از زمان آغاز بحران داعش در عراق و ورود ائتلاف بین‌المللی تا ۳۰ سپتامبر امسال و خروج نیروهای خارجی، در اختیار آمریکایی‌ها بود. از این پایگاه به‌عنوان یکی از مقرهای عملیاتی و اطلاعاتی آمریکا در جریان اقدام علیه ایران یاد می‌شود. الحریر در جریان جنگ ۴۰ روزه بارها مورد حمله موشکی و پهپادی ایران و گروه‌های عراقی قرار گرفت.

ماجرای فعالیت‌های موساد در اقلیم کردستان

ایران معتقد است که سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل ـ موساد ـ از اقلیم کردستان برای هدایت عملیات خود علیه ایران استفاده می‌کند. بر اساس این روایت، به‌غیر از فعالیت‌های موساد که گفته می‌شود به ظرفیت اقلیم مربوط است، این موضوع نیز در ایران مطرح می‌شود که فعالیت گروه‌های کرد مسلح که در اقلیم مستقر هستند، تحت هدایت سازمان سیا و سرویس موساد صورت می‌گیرد. در چند سال گذشته، گزارش‌های مختلفی در رسانه‌های رسمی و نیمه‌رسمی ایران درباره ارتباط موساد و دولت اقلیم کردستان عراق منتشر شده است.

خردادماه امسال روزنامه یدیعوت آحارونوت گزارش داده بود که موساد با استفاده از سلاح‌های ضبط‌شده از حزب‌الله و حماس، گروه‌های کرد مخالف ایران را تسلیح کرد. دست کم در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ حملاتی موشکی به نقاطی در اربیل صورت گرفت که بر اساس اطلاعیه‌های رسمی سپاه پاسداران، به مقرهای سازمان موساد ارتباط داشت. مقر گروه‌های کردی نیز به صورت مداوم مورد حملات پهپادی از سوی ایران قرار می‌گیرد.