طبق گزارش خبرآنلاین، آمارهای جدید منتشرشده از شاخص قیمت تولیدکننده در صنعت نشان‌دهنده ادامه فشارهای تورمی بر تولیدکنندگان با شدت قابل‌توجهی است. براساس اطلاعات مرکز آمار ایران، در فصل تابستان امسال اگرچه سرعت افزایش فصلی قیمت‌ها نسبت به فصل بهار کاهش یافته، اما مقایسه قیمت‌ها با تابستان سال گذشته نشان‌دهنده جهش چشمگیر هزینه‌های تولید است.

افزایش ۱۴۷.۳ درصدی در تورم نقطه‌به‌نقطه و رسیدن به ۹۷.۳ درصد برای تورم سالانه، تصویری از استمرار افزایش هزینه‌های تولید در اقتصاد ایران ارائه می‌کند؛ وضعیتی که می‌تواند به‌تدریج بر قیمت تمام‌شده کالاهای صنعتی و بازار مصرف تأثیر بنهد.

آخرین گزارش مرکز آمار ایران از شاخص قیمت تولیدکننده صنعت در تابستان ۱۴۰۵ نشان می‌دهد که تورم نقطه‌به‌نقطه این بخش با رشد ۳۸.۳ واحد درصدی نسبت به فصل گذشته، به ۱۴۷.۳ درصد رسیده است. علاوه بر این، تورم سالانه تولیدکننده صنعت نیز با افزایش ۲۶.۴ واحد درصدی، به رقم ۹۷.۳ درصد دست یافته است؛ آماری که بیانگر تداوم فشارهای مالی بر بخش تولید است.

طبق این گزارش، شاخص قیمت تولیدکننده در بخش صنعت به عدد ۷۷۴.۷ رسیده است. این عدد نسبت به فصل پیشین ۲۸ درصد، نسبت به فصل مشابه سال گذشته ۱۴۷.۳ درصد و در چهار فصل منتهی به تابستان امسال در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۹۷.۳ درصد افزایش نشان می‌دهد.

کاهش تورم فصلی در کنار افزایش قیمت‌ها

تحلیل تغییرات فصلی شاخص قیمت تولیدکننده حکایت از آن دارد که تورم این بخش در تابستان امسال به عدد ۲۸ درصد رسیده است که در مقایسه با رقم ۳۶.۲ درصدی فصل بهار، کاهش ۸.۲ واحد درصدی را نشان می‌دهد.

به عبارت دیگر، میانگین قیمتی که تولیدکنندگان محصولات صنعتی برای تولید کالاهای خود در داخل کشور دریافت کرده‌اند، در تابستان امسال ۲۸ درصد نسبت به بهار افزایش یافته است.

علیرغم کاهش تورم فصلی، تجزیه و تحلیل گروه‌های صنعتی نشان می‌دهد که هنوز برخی بخش‌ها با افزایش شدید قیمت‌ها مواجه هستند. در تابستان امسال، بیشترین تورم فصلی به میزان ۸۰.۲ درصد به گروه «ساخت کک و فرآورده‌های حاصل از پالایش نفت» تعلق دارد. در مقابل، گروه «ساخت انواع آشامیدنی‌ها» با تورم فصلی ۱۰.۸ درصدی، کمترین رشد قیمت را در میان گروه‌ها تجربه کرده است.

افزایش ۳۸ واحد درصدی تورم نقطه‌به‌نقطه صنعت

در بخش دیگر گزارش مرکز آمار ایران، به تورم نقطه‌به‌نقطه تولیدکننده صنعت در تابستان ۱۴۰۵ اشاره شده که به عدد ۱۴۷.۳ درصد رسیده است. این عدد در مقایسه با تورم ۱۰۹ درصدی فصل بهار، افزایش ۳۸.۳ واحد درصدی را نشان می‌دهد.

از این رو، میانگین قیمتی که تولیدکنندگان محصولات صنعتی در تابستان امسال نسبت به فصل مشابه سال گذشته دریافت کرده‌اند، به میزان ۱۴۷.۳ درصد افزایش یافته است.

تحلیل دقیق‌تر گروه‌های صنعتی نیز نشان می‌دهد که بیشترین تورم نقطه‌به‌نقطه به میزان ۲۱۶.۸ درصد مربوط به گروه «ساخت فرآورده‌های توتون و تنباکو» بوده است. در حالیکه، گروه «ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی» با تورم نقطه‌به‌نقطه ۸۴ درصدی، کمترین میزان افزایش قیمت را به ثبت رسانده است.

تورم سالانه تولیدکننده به نزدیکی ۱۰۰ درصد رسید

آمارهای مربوط به تورم سالانه تولیدکننده در بخش صنعت نیز از افزایش شدید فشارهای قیمتی حکایت دارد. بر اساس این گزارش، تورم سالانه این بخش در تابستان امسال به ۹۷.۳ درصد رسیده که نسبت به رقم ۷۰.۹ درصدی فصل گذشته، حاکی از افزایش ۲۶.۴ واحد درصدی است.

این شاخص نشان‌دهنده آن است که میانگین قیمت تولیدکنندگان محصولات صنعتی در چهار فصل منتهی به تابستان ۱۴۰۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل، به مقدار ۹۷.۳ درصد افزایش یافته است.

در میان گروه‌های صنعتی، فرآورده‌های توتون و تنباکو با تورم سالانه ۱۲۶ درصدی بیشترین افزایش قیمت را به خود اختصاص داده‌اند. در مقابل، گروه ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی با تورم سالانه ۶۳.۸ درصدی در پایین‌ترین سطح افزایش قیمت قرار دارد.

مجموع این آمارها بیانگر این واقعیت است که هرچند از شتاب افزایش فصلی قیمت‌ها در بخش صنعت کاسته شده، روند کلی تورم تولیدکننده همچنان در حال صعود است. افزایش چشمگیر تورم نقطه‌به‌نقطه و سالانه نشان می‌دهد که کاهش تورم فصلی به‌معنای کاهش فشارهای قیمتی بر تولیدکنندگان نیست و هزینه تولید در صنعت همچنان با سرعت بالایی در حال افزایش است.

این ارقام در حالتی به‌دست آمده که در پایان شهریورماه، مرکز آمار تورم ماهانه را ۴.۲ درصد اعلام کرده و نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه و سالانه نیز به ترتیب ۸۹.۸ درصد و ۷۳.۶ درصد بوده است. بنابراین می‌توان گفت تورم تولیدکننده صنعتی به‌مراتب بیشتر از تورم مصرف‌کننده است و این امر نمایانگر افزایش تورم مصرف‌کننده به‌ویژه در بخش کالاهای مرتبط با تولید صنعتی است.

۲۲۳۲۲۹