div align="justify">بسياري مي‌گويند بازار مرغ كشور اسير شايعات شده است. شايعاتي كه بعضي از آنها تقريبا هميشه وجود داشته و بعضي ديگر به ناگهان به وقوع پيوسته‌اند. اما هر شايعه‌يي بنا بر قاعده شايعه‌سازي هم دارد. بنابراين سوال مناسب براي پرسيدن شايد اين باشد: چه كسي از اين شايعات سود مي‌برد؟

هورمون‌ها و فلزات؛ عامل كاهش قيمت؟

قيمت مرغ در طول هفته گذشته بيشترين ميزان كاهش را در ميان اقلام اساسي داشت. قيمت اين جايگزين گوشت قرمز با ۸درصد كاهش به كيلويي ۶۰۰۰ تومان رسيد. اما در آستانه يكي از گرم‌ترين روزهاي بازار مرغ، ماه رمضان اين افت شديد را چگونه بايد تعبير كرد؟

با عظيم حجت‌شمامي، رييس اتحاديه سراسري مرغداران گوشتي ايران تماس گرفتم تا علت تحولات تازه بازار مرغ را از او جويا شوم. حجت معتقد است كه بحث هورمون و فلزات سنگين تنها براي ضربه زدن به صنعت طيور و«تشويش اذهان عمومي» پيش كشيده شده‌اند. «سازمان دامپزشكي كشور كه متولي سلامت طيور كشور است بر آلوده نبودن مرغ‌هاي كشور صحه گذاشته است.» اما اتفاقا اين رييس سازمان دامپزشكي بود كه باب بحث آلودگي به فلزات سنگين را باز كرد. رييس سازمان دامپزشكي كشور چندي قبل از آلودگي مرغ كشور به سرب گفته بود. مهدي خلج البته مجبور شد حرفش را نه تنها به صورت شخصي كه در بيانيه رسمي سازمان دامپزشكي كشور پس بگيرد و ميزان سرب و فلزات سنگين در مرغ‌هاي كشور را حتي كمتر از ميزان استاندارد اعلام كند. حجت ادامه داد: «عمده غذاي طيور در ايران وارداتي است و اين اقلام وارداتي هم در كشور مبدا و هم اينجا در ايران بررسي مي‌شوند، پس مطمئن باشيد سالم هستند.» او در مورد شايعه استفاده از هورمون هم گفت: «استفاده از هورمون براي پرورش مرغ اصلا صرفه اقتصادي ندارد. اگر قيمت يك مرغ كشتار شده را با قيمت مقدار هورموني مقايسه كنيد كه بايد به او تزريق شود، مي‌بينيد كه قيمت مرغ از قيمت هورمون كمتر است بنابراين براي توليد‌كننده اصلا به صرفه نيست كه از هورمون استفاده كند.»

حجت معتقد است كه با فرا رسيدن ماه رمضان هم افزايش شديدي در قيمت مرغ رخ نخواهد داد چراكه از يك سو توليد مرغ و جوجه‌ريزي در انتهاي ارديبهشت و اوايل خرداد كافي بوده و از سوي ديگر معاونت دام و طيور به ميزان كافي مرغ خريداري و ذخيره كرده است. همه اينها درحالي است كه روز سه‌شنبه تحول تازه‌يي رخ داده كه مي‌تواند بازار مرغ را به ‌شدت متاثر كند. به گزارش روابط عمومي سازمان دامپزشكي كشور در پي دريافت گزارش تلفات غيرعادي طيور بومي (مرغ و اردك) در يك روستاي استان مازندران، كارشناسان سازمان دامپزشكي كشور با حضور در محل و اعمال ضوابط بهداشتي و قرنطينه‌يي براي جلوگيري از گسترش آلودگي نسبت به انجام نمونه‌برداري‌هاي لازم و معدوم‌سازي طيور مبتلا و تلف شده به شيوه بهداشتي اقدام و عمليات پاكسازي و ضد عفوني صورت پذيرفت. سازمان دامپزشكي كشور از مردم هم خواسته كه از خريد مرغ‌هاي مشكوك اجتناب كنند و صد البته بر عرضه مرغ در اماكن فروش رسمي و مجوز‌دار آن مهر تاييد زده است.

پرونده «تملك» هنوز هم باز است؟

آنگونه كه رسول خضري، ‌عضو كميسيون بهداشت مجلس گفته: «بررسي سلامت موادغذايي يك موضوع كيفي بوده و وزارت كشاورزي كه كمي است شايد نتواند در اين خصوص پاسخگو باشد از اين رو همانطور كه بارها نيز گفته شده، سازمان دامپزشكي بايد زيرمجموعه وزارت بهداشت شود تا بتواند از لحاظ ايمني مواد غذايي نقش پررنگ‌تري ايفا كند هرچند كه درحال حاضر همه نهادهاي متولي طبق مقررات و ضوابط خود سلامت مواد غذايي را تاييد مي‌كنند.» اما قضيه از كجا آب مي‌خورد؟ مضمون ماجرا از اين قرار است: چندي قبل بود كه وزارت بهداشت تلويحا اعلام كرده بود كه با توجه به وظيفه حساس نظارت بر سلامت كه بر عهده اين وزارتخانه است بايد توانايي اين وزارتخانه براي نظارت هم افزايش پيدا كند و در مورد خاص سازمان دامپزشكي، اين وزارتخانه قصد دارد وظايف نظارتي اين سازمان را خود بر عهده بگيرد.

اختلاف نظر وزارت بهداشت و وزارت جهاد كشاورزي پيش‌تر در مورد خمير مرغ هم بالا گرفته بود. رييس سازمان غذا و دارو اعلام كرده بود كه وزارت بهداشت با توليد خمير مرغ مخالف است اما نمي‌تواند جلو آن را بگيرد. رييس سازمان دامپزشكي هم گفته بود كه ايران يكي از بهترين خمير مرغ‌هاي جهان را توليد مي‌كند.

آيا وارد‌كنندگان آستين بالا زده‌اند؟

از سوي ديگر دبيركل انجمن ملي طيور در باره حمله‌هايي كه به صنعت مرغداري مي‌شود، گفته است كه اين شايعه‌ها تنها با هدف باز كردن راه واردات انجام مي‌گيرند. نگراني از سقوط قيمت‌ها اين انجمن را ناگزير كرد كه نامه‌يي به رييس مجلس شوراي اسلامي ارسال كند و درد دل بگشايد. در بخشي از اين نامه آمده است: «مدتي است كه از تريبون‌هاي مختلف، صنعت طيور كشور آماج حملاتي است كه تلاش مي‌شود اذهان مردم شريف را نسبت به كيفيت محصولات اين صنعت دچار بدبيني و هراس كنند. توليدكنندگان اين محصولات شرافت و پايبندي خويش به ارزش‌هاي اخلاقي و انساني و اهداف متعالي جمهوري اسلامي را طي سال‌هاي دفاع مقدس در تامين مواد غذايي، بي‌نياز از بيگانگان به اثبات رسانده‌اند و هنوز بر باورها و تعهدات خويش پايبندند و اجازه نخواهند داد، مادامي كه توان بالقوه بالايي در تامين غذايي مردم كشور وجود دارد، دست نياز به سوي ديگران دراز شود. ليكن حملات اخير تنها آب به آسياب كساني مي‌ريزد كه خيال بسته شدن كليه واحدهاي توليدي و واردات حتي نيازهاي اوليه كشور را در سر مي‌پرورانند و لاغير.»

بايد به انتظار نشست و ديد كه از ميان متغيرهاي مختلف، كداميك جهت تغيير قيمت مرغ را در طول هفته‌هاي آينده تعيين خواهد كرد. آنفلوآنزاي مرغي، فلزات سنگين، هورموني بودن مرغ‌ها، نزديكي به ماه رمضان يا شايعاتي كه تضميني وجود ندارد كه ادامه نداشته باشند.