رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 657301

فاجعه برگشت خوردن چک‌های صیادی

حسین عبده تبریزی در هاما نوشته است: درروزه‌های تازه سپری شده متن‌هایی درباره چک‌های برگشتی منتشر شد که نکات مهمی در خود داشت و توجه مرا جلب کرد. نوشته‌ی یکی از فعالان اقتصادی حاکی از این بود که روند افزایش چک‌های برگشتی تنها مسئله‌ای حقوقی یا بانکی نیست، بلکه نشانه‌ای از جمع‌شدن اقتصاد، کوچک‌شدن فعالیت‌ها و بروز بحران در مقیاس کلان می‌باشد.

عبده تبریزی

در این میان، باید به گسترش سریع استفاده از چک‌های صیادی توجه کنیم. این چک‌ها، به‌ویژه در سال‌های اخیر، با رشد شدید وام‌های کوتاه‌مدت و مصرفی پیوند خورده‌اند. لندتک‌ها، لیزینگ‌ها و دیگر نهادهای مالی، حتی بانک‌ها، به‌شدت به اعطای وام‌های خرد و کوتاه‌مدت گرایش پیدا کرده‌اند.

این ابزارها گرچه پاسخ‌گوی نیاز فوری زندگی مردم است، اما به‌دلیل نرخ‌های بسیار بالای بهره و تکرارپذیری بالا، ممکن است ریسک بزرگی برای کل ساختار مالی در کشوری ایجاد می‌کند که در آن اقتصاد در حال کوچک شدن و بیکاری در حال افزایش است.

اگر این روند شدت بیشتری یابد، ممکن است به فروپاشی تدریجی ساختار چک‌های صیادی بینجامد. اگر برگشتی‌ها بسیار افزایش یابد، بعید نیست سخت‌گیری‌های بانک مرکزی در این زمینه نیز رو به کاهش گذاشته و این احتمال را افزایش دهد که در آینده‌ی نزدیک با بحران عدم پرداخت وام‌های مصرفی روبه‌رو شویم.

این موضوع، فراتر از پیامدهای آن برای بنگاه‌های اقتصادی و کسب‌وکارهایی که به تامین مالی متکی‌اند، بحثی جدی در چارچوب اقتصاد کلان است و ابعاد مهمی دارد. ب که باید در کانون توجه قرارگیرد.  

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها