رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 658637

ماموریت اروپایی‌ها برای کاهش سهم ایران در عراق

ساعت 24 - خوزستان دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: اروپایی‌ها به نمایندگی از آمریکا ماموریت دارند سهم ایران را در تجارت با عراق کاهش دهند و جای آن را به کشورهای هم‌پیمان خود واگذار کنند.

جهانبخش سنجابی امروز ۱۴ مهر در حاشیه رویداد آموزشی آشنایی با نیازها و استانداردهای بسته‌بندی در بازار کشورهای عربی به ابتکار واحد آموزش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز، با تاکید بر اهمیت حیاتی بازار عراق برای ایران، ابعاد مختلف روابط تجاری دو کشور را تشریح کرد و افزود: اقدام اتاق اهواز برای حضور در نمایشگاه بین‌المللی «اگروفود» می‌تواند دستاوردهای مطلوبی را در روابط تجاری کشور با عراق به دنبال داشته باشد.  

وی گفت: از ۲۷ تا ۲۹ مهر، نمایشگاه بین‌المللی اگروفود در بغداد برگزار می‌شود و اتاق بازرگانی اهواز در این رویداد غرفه دارد. با توجه به زمان محدود باقی‌مانده، پیشنهاد می‌شود شرکت‌ها به‌جای حضور به‌عنوان غرفه‌گذار، به‌صورت هیئت تجاری با همکاری اتاق اهواز و اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، به بغداد اعزام شوند.

وی تاکید کرد: اعزام هیات تجاری از سوی اتاق اهواز می‌تواند یک اقدام موثر برای معرفی ظرفیت‌های صادراتی کشور باشد. اتاق مشترک ایران و عراق آمادگی دارد در صورت تصمیم اتاق اهواز، برای اعزام این هیئت همکاری کامل داشته باشد تا با برنامه‌ریزی دقیق و پرستیژ حرفه‌ای، مذاکرات تخصصی با طرف عراقی انجام شود.

سنجابی ادامه داد: بازار عراق همچنان فرصتی استراتژیک برای اقتصاد ایران است. حضور هدفمند، آموزش تخصصی، تولید مشترک و هماهنگی میان اتاق‌های بازرگانی می‌تواند جایگاه ایران را در این بازار تثبیت و تقویت کند.

او برای آینده روابط اقتصادی ایران و عراق چهار سناریو را متصور دانست که در سه سناریو از آن، حضور ایران در بازار عراق تداوم دارد.  

دبیر اجرایی اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که نیاز عراق به ایران یک نیاز ساختاری و بلندمدت است و تحت تاثیر تحولات سیاسی زودگذر قرار نمی‌گیرد.

او با اشاره به اهمیت رویدادهای سیاسی پیش‌رو، افزود: انتخابات نوامبر عراق و تهدیدات خارجی علیه ثبات منطقه، متغیرهای اثرگذار بر روند تجارت دو کشور هستند. با این حال، تحلیل‌ها نشان می‌دهد که در اغلب حالت‌ها، روابط تجاری ایران و عراق حفظ خواهد شد.

سنجابی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: عراق سالانه بیش از ۶۰ میلیارد دلار واردات دارد و کمتر از ۲۰ درصد نیاز مصرفی خود را در داخل تامین می‌کند. این به معنای آن است که ۸۰ درصد بازار عراق وابسته به واردات است و ایران می‌تواند سهم قابل توجهی از این بازار را در اختیار گیرد.

وی تصریح کرد: ایران در ۵۹۲ ردیف کالایی‌(کد اچ‌اس) ظرفیت صادراتی به عراق دارد، اما تنها در ۲۹۸ مورد از آن‌ها حضور فعال دارد. این یعنی در ۲۹۶ ردیف کالایی، هنوز هیچ‌گونه صادراتی از سوی ایران انجام نشده است. این فاصله باید با برنامه‌ریزی دقیق جبران شود.

دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق خاطرنشان کرد: اگر ایران بازار عراق را از مقاصد صادراتی خود حذف کند، تنها ۵۴ ردیف کالایی مزیت رقابتی در بازار جهانی خواهند داشت. به همین دلیل، بازار عراق برای ایران نه تنها یک بازار مهم، بلکه یک بازار حیاتی است که از دست دادن آن به معنی از دست رفتن ظرفیت‌های بزرگ صادرات غیرنفتی خواهد بود.

او با اشاره به افزایش رقابت در این بازار گفت: ایران در گذشته شریک دوم یا سوم تجاری عراق بود، اما امروز به رتبه چهارم سقوط کرده است. امارات با سرعت از ایران پیشی گرفته، هرچند بخش عمده آمار صادراتی امارات به عراق در واقع مربوط به شرکت‌های چینی، عربستانی و حتی ایرانی است که از مسیر امارات ری‌اکسپورت انجام می‌دهند.

سنجابی افزود: ورود کشورهای اروپایی، به‌ویژه پس از سفر رئیس‌جمهور فرانسه به بغداد، نشان‌دهنده شکل‌گیری یک جنگ اقتصادی جدید است. ماموریت اروپایی‌ها در عراق، افزایش سهم کشورهای عربی هم‌پیمان و کاهش سهم ایران از تجارت این کشور است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها