رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 659893

ناپدیدسازی رهبران ارتش چین از سوی" شی"

ساعت 24 - پاکسازی نظامی در چین ادامه دارد. دراین روند تازه شروع شده فرماندهان ارشد ناپدید، یک عده زندانی و پیمانکاران دفاعی از عناوین حزبی خود محروم و بازداشت شده‌اند. اقدام شی جین پینگ بازتابی از وسواس او برای آماده‌سازی در بدترین سناریو‌ها در داخل و خارج از کشور است شی دستور داده که ارتش تا سال ۲۰۲۷ توانایی تصرف تایوان را داشته باشد.


شی ایالات متحده را مهم‌ترین مانع در تحقق هدف خود برای اتحاد تایوان با چین می‌داند. مقامات اطلاعاتی آمریکا گفته‌اند که شی دستور داده است ارتش چین تا سال 2027 توانایی تصرف جزیره خودگردان را داشته باشد، که صدمین سالگرد تاسیس P.L.A خواهد بود.

نیروی موشکی در این برنامه‌ها نقش برجسته‌ای دارد. چین موشک‌های ضد کشتی، معروف به «کشتی‌کشنده‌ها»، ساخته است که هدف آن‌ها جلوگیری از ورود گروه‌های ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه نبرد در صورت بروز درگیری بر سر تایوان است. همچنین موشک‌های مافوق صوتی ساخته است که پایگاه‌های آمریکا در سراسر اقیانوس آرام، از جمله گوام، فیلیپین، کره جنوبی و ژاپن را هدف قرار می‌دهند.

کمیسیون دوحزبی منصوب کنگره هشدار داده بود که چین در حال پیشی گرفتن از آمریکا در مزیت نظامی در اقیانوس آرام غربی است، به دلیل دو دهه سرمایه‌گذاری متمرکز. «بدون تغییر قابل توجه توسط ایالات متحده، توازن قدرت به نفع چین ادامه خواهد یافت»، کمیسیون استراتژی دفاع ملی گفت. با این حال، برای چین، مقابله با ارتش آمریکا «اول، دوم و سومین اولویت» است.

ناپدیدسازی رهبران ارتش چین از سوی" شی"

تغییرات در نیروهای مسلح چین همزمان با آن است که هم پکن و هم واشنگتن در حال انجام تغییرات عمده‌ای در نیروهای نظامی خود هستند، اما به روش‌های متفاوت. نیروهای هسته‌ای چین به سرعت در حال گسترش هستند. با این حال، در پشت این رشد، پاکسازی گسترده ژنرال‌ها و فرماندهان نظامی توسط رهبر عالی شی جین‌پینگ، فساد عمیق موجود را آشکار کرده و سوالاتی درباره توانایی کشور در مدیریت زرادخانه رو به رشد خود مطرح کرده است.  در پکن، پاکسازی‌های شی در ارتش آزادی‌بخش خلق بسیار عمیق‌تر است. او یک پاکسازی انجام داده که نیروی موشکی، شاخه‌ای که نیروهای هسته‌ای چین را مدیریت می‌کند و بخش مهمی از برنامه شی برای ساخت «نیروی نظامی در سطح جهانی» تا سال 2049 است، را تکان داده است.

پاکسازی‌های شی از درسی نشات می‌گیرد که او از تاریخ گرفته است: حزب کمونیست تنها زمانی می‌تواند بقا پیدا کند که ارتش بدون سوال از یک رهبر پیروی کند.   اوایل دوره رهبری خود، شی هشدار داد که اتحاد جماهیر شوروی به دلیل از دست دادن کنترل حزب بر ارتش و نبود «یک مرد واقعی» سقوط کرد، به گفته جوزف توریجیان، استاد دانشگاه آمریکایی که رابطه رهبران چین با ارتش را مطالعه کرده است. توریجیان در ایمیلی نوشت: «پس بزرگترین تهدید برای ساخت ارتشی که بتواند رقبای خود را شکست دهد، چیست؟ فساد، ‘پیوند کلیدی’ است.»  شی معتقد است مادی‌گرایی و فساد تهدید مستقیم برای توانایی ارتش در شکست دشمنان است. توریجیان گفت: «در ذهن شی، این امر اعضای ارتش را در برابر نفوذ غرب آسیب‌پذیر می‌کند، چه به معنای واقعی تبدیل شدن به یک عامل، یا اینکه ارزش‌های غربی باعث تمایل به ‘ملی کردن’ ارتش و جدا کردن آن از کنترل حزب می‌شود. »

اخراج‌ها در چین اختلال جدی در ارتش را آشکار می‌کند و اعتماد به آمادگی رزمی آن را کدر می‌سازد. همچنین نشان می‌دهد که ارتش آزادی‌بخش خلق، یا P.L.A، ممکن است یکی از معدود سازمان‌هایی باشد که شی، احتمالاً قدرتمندترین رهبر چین پس از مائو زدونگ، نتوانسته است کاملاً تحت کنترل خود درآورد.   جاناتان چین، پژوهشگر موسسه بروکینگز که پیشتر در سیا روی سیاست چین کار می‌کرد، گفت: «فساد مشکل بسیار واقعی ارتش P.L.A است و در واقع برای ارتش خورنده است، به همین دلیل شی در ریشه‌کن کردن آن جدی است.»   وقتی شی در سال 2012 به قدرت رسید، ارتش چین با تصویر بدی به عنوان محل فساد گسترده مواجه بود. فرماندهان ارشد سبک زندگی مجلل خود را از طریق رشوه و اختلاس تامین می‌کردند و ارتقاءها به طور معمول فروخته می‌شد. شماره‌پلاک‌های نظامی نیز به غیرنظامیان فروخته می‌شد و به مالکان آن‌ها تقریبا مصونیت در جاده‌ها می‌داد.   شی قول داد ارتش P.L.A را حرفه‌ای کند و مطمئن شود که به عنوان رهبر حزب پاسخگو باشد؛ او به سرعت جناح‌های رقیب تحت فرماندهانی که به رهبران گذشته وفادار بودند را حذف کرد. یک دهه بعد، پاکسازی همچنان شدت یافته و حتی فرماندهان ارشدی را درگیر کرده که توسط خود شی انتخاب شده بودند. این شامل ژنرال هه ویدونگ، که سومین رتبه در سلسله مراتب نظامی چین داشت و در 17 اکتبر از حزب اخراج شد و به فساد و سوء استفاده از قدرت متهم شد.   دیگر ژنرال‌های اخراج‌شده شامل دریاسالار میائو هوا، که نظارت بر انضباط سیاسی در ارتش را بر عهده داشت و سال گذشته تحت تحقیق قرار گرفت، و ژنرال لین شیانگیانگ، مسئول فرماندهی منطقه شرقی که در هر جنگی بر سر تایوان کلیدی است، بودند.   شاید نگران‌کننده‌ترین مسئله برای شی، علائم فساد در نیروی موشکی باشد که تقریباً تمام موشک‌های هسته‌ای چین را کنترل می‌کند و یکی از جواهرات تاجدار ارتش چین محسوب می‌شد. از سال 2023، این شاخه با یک سری پاکسازی‌های فرماندهان ارشد به دلیل فساد مواجه شده است که سوالاتی درباره اثربخشی آن مطرح کرده‌اند. گزارشی از پنتاگون سال گذشته گفت که تقلب در نیروی موشکی باعث مشکلاتی در ساخت سیلوهای زیرزمینی موشک شده است.  تحلیلگران می‌گویند این شاخه به دلیل داشتن یکی از بزرگترین بودجه‌ها در ارتش چین مستعد فساد است. بر خلاف جنگنده‌ها و تانک‌ها، موشک‌ها نیز به ندرت آزمایش می‌شوند که تشخیص سوء رفتار را دشوارتر می‌کند.   برخی تحلیلگران می‌گویند فساد در نیروی موشکی ممکن است ناشی از شکاکیت نسبت به احتمال جنگ چین باشد. اگر احساس فوریت بیشتری وجود داشت، احتمال خطاهای پیمانکاران دفاعی و سوء استفاده فرماندهان کمتر بود.   همزمان، مدرن‌سازی ارتش چین با سرعت پیش می‌رود. رژه‌ای نظامی در پکن اوایل امسال جدیدترین پهپادها، زیردریایی‌های بدون سرنشین و موشک‌های مافوق صوت را به نمایش گذاشت. همچنین آخرین ICBMها نیز به نمایش گذاشته شدند، یادآوری از گسترش تسلیحات هسته‌ای چین که ممکن است تا سال 2030 تقریباً دو برابر شود.   اگرچه ارتش‌های آمریکا و چین هر دو در حال تجربه تغییرات رهبری سطح بالا هستند، هر دو هنوز منابع انسانی ارشد قابل توجهی برای جذب دارند.     سوال این است که آیا مشغله‌های رهبران آن‌ها تمرکز بر ماموریت‌های اصلی را تضعیف می‌کند یا نه: تلاش چین برای تسخیر تایوان و تلاش آمریکا برای بازدارندگی آن.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها