کد خبر 668704
۱۴۰۵/۰۵/۱۹ ۰۸:۴۱

تجمع هواداران نیما تکیدو را ساده و کم‌اهمیت نپندارید؛ «ما هنوز این نسل را به‌درستی نشناخته‌ایم»

ساعت 24 - نیما شجاعی گردهمایی طرفداران نیما تکیدو را امتداد بخشی از کنش‌های جمعی نسل تازه می‌داند؛ رفتارهایی که در آن‌ها جوانان می‌کوشند برای خود عرصه‌ای مستقل و هویتی اجتماعی ویژه بسازند.
تجمع برای نیما تکیدو را دست‌کم نگیرید؛ «ما این نسل را نشناخته‌ایم»

به گزارش خبرآنلاین، جمع شدن هواداران نیما تکیدو در ایران‌مال را نمی‌توان رخدادی کاملاً منفک از دیگر الگوهای کنش جمعی نسل تازه دانست. نیما شجاعی، جامعه‌شناس، بر این باور است که مشابه چنین رفتاری را پیش‌تر هم در جامعه تجربه کرده‌ایم؛ از گردهمایی‌های اجتماعی گرفته تا ماجرای آب‌بازی در پارک آب‌وآتش.

شجاعی با یادآوری اتفاق آب‌بازی در پارک آب‌وآتش توضیح می‌دهد نوجوانانی که در آن تجمع حضور داشتند نیز در پی آن بودند که در فضای عمومی، عرصه‌ای مختص خود بسازند و به رسمیت شناخته شوند. به اعتقاد او، حضور بخشی از نسل جدید در جنبش‌های اجتماعی و سپس شکل‌گیری تجمع‌هایی پیرامون چهره‌های فعال در شبکه‌های اجتماعی، همگی می‌تواند نشانه‌هایی از یک نیاز اجتماعی فراگیرتر باشد.

این جامعه‌شناس تأکید می‌کند که مسئله اصلی را نباید صرفاً در رفتار یک گروه مشخص از نوجوانان جست‌وجو کرد، بلکه باید به ساختاری توجه داشت که نتوانسته تجربه زیسته و نیازهای این نسل را به‌درستی درک کند. از دید او، هرگاه روایت رسمی از توصیف جامعه آن‌گونه که هست بازبماند، فاصله میان واقعیت اجتماعی و روایت‌های رسمی نیز بیشتر می‌شود.

شجاعی حتی درباره زبان و واژگانی که برخی نوجوانان در این گروه‌ها به کار می‌برند نیز معتقد است نباید تنها خود نوجوانان را مورد سرزنش قرار داد. او می‌گوید این نوع ادبیات برای اعضای گروه کارکرد دارد و می‌تواند به آنان در پیدا کردن جایگاه و احساس تعلق به جمع کمک کند. بنابراین اگر نسبت به چنین زبانی نگرانی وجود دارد، لازم است ریشه‌های ساختاری آن نیز مورد توجه قرار گیرد.

از منظر او، بخشی از این رفتارها پاسخی است به تجربه اجتماعی نسل جدید؛ نسلی که می‌خواهد در عرصه عمومی دیده شود و برای خود هویت و میدان اجتماعی بسازد. در چنین فضایی، یک اینفلوئنسر می‌تواند به نقطه پیوند افرادی بدل شود که پیش‌تر در بستر مجازی یکدیگر را می‌شناختند.

بنابراین، تجمع نیما تکیدو را می‌توان نه یک رویداد منفرد، بلکه یکی از نمودهای رفتار جمعی نسلی دانست که در پی دیده‌شدن، تعلق و خلق فضای اجتماعی ویژه خود است؛ نسلی که اگر از سوی نهادهای رسمی فهم نشود، ممکن است رفتارهایش همچنان برای نسل‌های پیشین شگفت‌انگیز و غیرمنتظره باقی بماند.

متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید.

۲۳۳۲۳۳

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.