کد خبر 699107
۱۴۰۵/۰۶/۲۲ ۱۸:۱۷

رئیس‌کل گمرک ایران: برای افزایش تردد در مرز بازرگان به همکاری دیپلماسی نیاز داریم

ساعت 24 - آذربایجان شرقی (ایسنا) - رئیس‌کل گمرک ایران با اشاره به گفت‌وگوهای صورت‌گرفته با نمایندگان ترکیه جهت ارتقاء ظرفیت تردد در مرز بازرگان، اعلام کرد: تنها از طریق گمرک نمی‌توانیم چالش افزایش تردد در این نقطه مرزی را برطرف کنیم و به‌منظور دست‌یابی به ظرفیت‌های بیشتر، ضروری است که دستگاه دیپلماسی وارد عمل شده و مذاکرات در سطوح بالاتر به انجام برسد.
رئیس‌کل گمرک ایران: افزایش تردد در مرز بازرگان نیازمند ورود دستگاه دیپلماسی است

فرود عسگری در گردهمایی مشترک با فعالان اقتصادی آذربایجان‌شرقی، به بررسی اقداماتی که برای تسهیل فرآیندهای تجاری انجام شده، پرداخت و گفت: در زمینه واردات کالا و ارزیابی آن، پیشنهاداتی ارائه گردیده و حتی برای پیگیری و پیشبرد این موضوع قرارداد همکاری با دانشگاه صنعتی شریف منعقد کرده‌ایم.

وی ادامه داد: در شرایط کنونی، هدف ما این است که برخی از کالاهایی که نیاز به مراحل پیچیده ندارند، با حذف فرآیندهای غیرضروری و تسهیل مسیرها، به کشور وارد شوند.

عسگری در خصوص مشکلات مرتبط با ترخیص کالاهای اساسی توضیح داد: اگر کالای ضروری در گمرک متوقف شود و به دلیل طولانی بودن یک فرآیند اداری، ترخیص آن به تأخیر بیفتد، امکان فساد کالا وجود دارد؛ لذا می‌بایست راهکاری ارائه دهیم که این کالاها به سرعت ترخیص شوند.

رئیس‌کل گمرک ایران درباره موانع مربوط به ارائه ضمانت‌نامه بانکی اظهار داشت: در برخی موارد، فعالان اقتصادی توانایی ارائه ضمانت‌نامه بانکی را دارند، اما دستگاه دولتی به سبب محدودیت‌های قانونی نمی‌تواند از چارچوب مقررات فراتر رود.

وی همچنین بر لزوم هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی پیش از صدور بخشنامه‌های تجاری تأکید کرد و افزود: نباید هرگونه بخشنامه‌ای بدون هماهنگی با ارگان‌های مرتبط صادر شود؛ چراکه ممکن است یک صادرکننده برای محصولی مدت‌ها به بازاریابی پرداخته باشد و خریدار خارجی نیز در انتظار کالا باشد، اما ناگهان با ممنوعیت صادرات روبه‌رو شود.

این موضوع بخصوص در خصوص محصولات کشاورزی از اهمیت بیشتری برخوردار است و تصمیمات مرتبط با محدودیت یا ممنوعیت صادرات باید با توجه به شرایط بازار و تعهدات صادرکنندگان اتخاذ شود.

عسگری همچنین به مذاکرات خود با رئیس گمرک ترکیه اشاره کرد و بیان نمود: در حین افتتاح گمرک جدید در طرف ترکیه، مذاکراتی برای افزایش تردد در مرز بازرگان صورت گرفت که در نتیجه آن ظرفیت تردد از ۲۵۰ دستگاه به ۳۰۰ دستگاه افزایش یافت.

وی ادامه داد: برای افزایش بیشتر این ظرفیت، مذاکرات دیگری نیز برقرار گردید و موضوع افزایش تردد تا حدود هزار دستگاه مطرح شد، اما طرف ترکیه‌ای محدودیت‌هایی را ذکر کرد که نشان‌دهنده این است که گمرک به تنهایی قادر به حل این مسئله نخواهد بود.

وی تأکید کرد: برای حل این موضوع نیاز است که دستگاه دیپلماسی، کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه و مسئولان رده‌ بالاتر وارد گفتگو شوند. گمرک در سطح نشست‌های مرزی و مذاکرات تخصصی می‌تواند پیگیری‌های لازم را انجام دهد، اما برای اتخاذ تصمیم‌های کلان‌تر به حمایت و مشارکت دیگر ارگان‌ها نیاز داریم.

ارزش‌گذاری کالاها نیاز به بازنگری دارد

رئیس‌کل گمرک ایران در ادامه به مسئله ارزش‌گذاری کالاهای گمرکی پرداخت و گفت: موضوع ارزش کالاها یکی از مسائل حیاتی است که باید به دقت بررسی شود و در بعضی موارد ارزش‌گذاری کالا ممکن است مشکلاتی برای واردکنندگان و صادرکنندگان به وجود آورد.

وی افزود: این مورد را در نظر گرفته‌ام و حتماً آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا در صورت نیاز به اصلاح یا صدور دستورالعمل جدید، اقدامات لازم انجام شود.

عسگری ادامه داد: در چارچوب سیاست ترخیص ۹۰ درصدی کالا، در شرایط جنگی سعی کردیم تا امکان ترخیص ۹۰ درصد کالاها فراهم شود تا فعالان اقتصادی و واحدهای تولیدی با کمبود کالا و مواد اولیه مواجه نشوند.

وی همچنین اضافه کرد: در بعضی موارد، مشکل اصلی در ترخیص ۱۰ درصد باقی‌مانده کالاها به مسائل خارج از اختیار گمرک، از جمله فرآیندهای مرتبط با بانک مرکزی مربوط می‌شود و این موارد نیز باید با همکاری دستگاه‌های مرتبط حل و فصل گردد.

گمرک درصدد کاهش موانع واردات تجهیزات و مواد اولیه است

وی در خصوص مشکلات برخی واحدهای تولیدی برای تأمین تجهیزات و مواد اولیه بیان کرد: در مواردی برای واردات یک قطعه یا کالای ضروری، پیگیری‌ها ماه‌ها طول می‌کشد و حتی پس از طی فرآیندهای قانونی، چالش‌های دیگری پدید می‌آید.

عسگری افزود: باید تلاش کنیم که مسیر تأمین کالاهای مورد نیاز واحدهای تولیدی به شکل موثرتری کوتاه شود، هرچند که گمرک نمی‌تواند برخلاف قانون عمل کند و دیگر دستگاه‌ها نیز باید همکاری‌های لازم را در این راستا انجام دهند.

رئیس‌کل گمرک ایران درباره نوسازی ناوگان حمل‌ونقل و ثبت سفارش کامیون‌ها نیز گفت: در این زمینه موضوع را بررسی و پیگیری خواهیم کرد و در صورت نیاز به اصلاح یا صدور بخشنامه‌ای، اقدامات مقتضی به عمل خواهد آمد.

مسائل مربوط به بندر خشک و ظرفیت‌های جدید گمرکی مورد بررسی قرار می‌گیرد

وی در مورد راه‌اندازی بندر خشک در منطقه بازرگان نیز تصریح کرد: ما به بررسی موضوع بندر خشک و توسعه ظرفیت‌های لجستیکی ادامه خواهیم داد، چرا که این موضوع می‌تواند بر افزایش ظرفیت تجارت و ترانزیت کشور اثرگذار باشد.

رئیس‌کل گمرک ایران همچنین افزود: در عین حال باید از ظرفیت‌های موجود به بهترین نحو استفاده کنیم. در کشور ما گمرکات زیادی وجود دارد، اما بخش عمده عملیات گمرکی فقط در تعداد محدودی از آن‌ها انجام می‌شود؛ لذا ایجاد ظرفیت‌های جدید باید بر اساس نیاز واقعی و با توجیه اقتصادی صورت گیرد.

وی به ظرفیت‌های منطقه‌ای آذربایجان‌شرقی نیز اشاره کرد و گفت: منطقه ویژه اقتصادی سلماس و سایر امکانات موجود در استان می‌توانند در توسعه تجارت به کار آید و ما باید بررسی کنیم که چگونه از این ظرفیت‌ها برای کاهش فشار بر گمرکات پرتردد بهره‌برداری نماییم.

عسگری در پایان سخنانش یادآور شد: گمرک آماده است که به پیگیری موارد مطروحه بپردازد و فعالان اقتصادی می‌توانند مشکلات و درخواست‌های خود را به صورت مکتوب ارائه کنند تا در چهارچوب اختیارات قانونی، موضوعات مورد بررسی قرار گرفته و به حل آن‌ها اقدام شود.

انتهای پیام

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.