گفتوگوهای محرمانه میان کوبا و ایالات متحده؛ ورود واتساپ به عرصه دیپلماسی
طبق گزارش ایلنا، لیانِس تورس ریورا، کاردار سفارت کوبا در ایالات متحده، در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز بیان کرد که هاوانا همچنان آماده برقراری گفتوگویی «محترمانه» با آمریکا است، اما در برابر تهدیدهای دونالد ترامپ «سادهلوحی» به خرج نخواهد داد و در عین حال توانمندیهای دفاعی خود را بهمنظور مواجهه با هر گونه اقدام نظامی امریکا تقویت کرده است.
وی افزود که تماسهای اخیر میان دو کشور شامل نشستهای حضوری، مکالمات تلفنی و تبادل پیامهایی از طریق واتساپ بوده است، ولی این گفتگوها هنوز به توافقی پیرامون دستور کار مذاکرات یا از سرگیری گفتگوهای رسمی نرسیده است.
تورس ریورا تصریح کرد: «در حال حاضر ما با آمریکا فقط کانالهای ارتباطی داریم.» او از ارائه جزئیات درباره زمان تماسها، موضوعات مطرح شده و افراد شرکتکننده در این گفتگوها خودداری نمود.
این اظهارات با ادعای دونالد ترامپ در ماه گذشته در نشست سازمان ملل مغایرت دارد. ترامپ اظهار داشت که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، «در حال مذاکره» با هاوانا است و همچنین کوبا را به عنوان «کشوری شکستخورده» توصیف کرد و پیشبینی کرد که دولت این کشور سقوط خواهد کرد. هیئت دیپلماتیک کوبا نیز به اعتراض به سخنان ترامپ، نشست سازمان ملل را ترک کرد.
دولت ترامپ پیشتر بهطور صریح بیان کرده بود که هدف آن ایجاد تغییرات اساسی در ساختار حکومتی کوباست. امریکا نیز با تحمیل محاصره نفتی بر کوبا، فشار اقتصادی بر این کشور را تشدید کرده است؛ اقدامی که در شرایط کمبود سوخت و قطع برق، فشار بیشتری بر مردم کوبا وارد آورده است. کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل، این محاصره نفتی را به عنوان نقض قوانین بینالمللی ارزیابی کردهاند.
برونو رودریgez، وزیر خارجه کوبا، در پایان ژوئن اعلام کرد که مذاکراتی که در اوایل سال جاری میان دو کشور آغاز شده بود، متوقف گشته است. اوایل سپتامبر نیز گفت که در حال حاضر هیچ مذاکرهای میان هاوانا و واشنگتن در حال انجام نیست و برنامهای برای از سرگیری آن وجود ندارد.
یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، در مورد تماسهای دیپلماتیک اخیر سخنی مطرح نکرد، اما اظهار داشت که واشنگتن «آماده است که فصلی جدید در روابط خود با کوبا آغاز کند» و ادعا کرد که تنها مانع در مسیر بهبود روابط، افرادی هستند که «به خاطر منافع شخصی خود و به قیمت مردم کوبا» بر این کشور حاکماند.