کد خبر 736310
۱۴۰۵/۰۸/۰۳ ۰۰:۳۶

اخبار نگران‌کننده درباره داروهای روان‌پزشکی؛ کاهش سهمیه برخی داروها از ۵ جعبه به ۲ جعبه

خبر نگران‌کننده درباره داروهای اعصاب و روان؛ سهمیه بعضی داروها از ۵ جعبه به ۲ جعبه رسید
ساعت 24 - رئیس کمیته دارو در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از عدم پرداخت به‌موقع مطالبات داروخانه‌ها، اظهار داشت: حاشیه سود کم داروخانه‌ها به همراه هزینه‌های جاری و نرخ تورم، تأمین مداوم داروها را با چالش مواجه می‌سازد. به‌منظور جلوگیری از اختلال در دسترسی بیماران، ضروری است که بدهی‌های بیمه‌ها، شرکت‌های پخش و تولیدکنندگان به‌طور هم‌زمان حل و فصل شود.

طبق گزارش خبرآنلاین، همایون سامه‌یح نجف‌آبادی، که ریاست کمیته دارو در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس را بر عهده دارد، به تاخیرهای طولانی‌مدت سازمان‌های بیمه‌گر در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها اشاره کرد. او بیان نمود که میزان بدهی بیمه‌ها به داروخانه‌ها به‌طور متوسط بین ۸ تا ۱۲ ماه به طول می‌انجامد و این موضوع، با توجه به سود پایین حاصله از فروش دارو و هزینه‌های بالایی که در اداره داروخانه‌ها صرف می‌شود، تمایل برای تأمین و ارائه برخی از داروها، به ویژه داروهای گران‌قیمت مربوط به بیماران خاص، را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد.

همچنین، خانه ملت در گزارشی نوشت: وی افزود که سازمان بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی از جمله بیمه‌گران اصلی در کشور به شمار می‌آیند. در این راستا، زمانی که داروخانه محصولی را از شرکت پخش تهیه و به مشتری ارائه می‌دهد، سود متوسط آن در بازه‌ای مشخص بین ۶ تا ۱۶ درصد برآورد می‌شود؛ اما چنانچه مطالبات داروخانه‌ها بعد از ۹ یا ۱۰ ماه بازپرداخت شود، با توجه به افزایش تورم و قیمت‌ها، بخش بزرگی از مقرون به صرفگی این فعالیت از بین می‌رود.

علاقه کم برخی داروخانه‌ها به تأمین و عرضه داروی بیماران خاص

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: این معضل به ویژه در رابطه با داروهای گران‌قیمت مربوط به بیماران خاص به شدت محسوس‌تر است. به این دلیل که میزان سرمایه لازم برای تأمین این داروها بالا است، در حالی که حاشیه سود آنها نسبت به هزینه‌ها پایین می‌باشد؛ لذا داروخانه‌هایی که مجوز ارائه این داروها را دارند به دلیل بلوکه شدن طولانی‌مدت سرمایه و تاخیر در بازپرداخت مطالبات، تمایل کمتری برای خرید و عرضه آنها پیدا می‌کنند.

همایون سامه‌یح نجف‌آبادی همچنین به دغدغه‌های مالی داروخانه‌ها اشاره کرد و گفت: داروخانه‌ها باید علاوه بر تأمین سرمایه لازم برای خرید دارو، هزینه‌هایی همچون حقوق کارکنان، دستمزد مسئول فنی، و نیز هزینه‌های جاری مانند آب، برق، مالیات و سایر مصارف را هم پرداخت کنند. در شرایطی که تأخیر در پرداخت مطالبات با حداقل سود حاصل از فروش دارو همراه می‌شود، ادامه فعالیت و تأمین برخی داروها برای این مراکز به امری دشوار تبدیل می‌گردد.

عدم توانایی یا تمایل داروخانه‌ها برای خرید مجدد دارو به دلیل تأخیر در دریافت مطالبات

نماینده مردم کلیمان در مجلس دوازدهم اذعان کرد: یکی از علل عدم دسترسی بیماران به دارو، زمانیکه محصولی در دست تأمین‌کننده موجود است اما به دست بیمار نمی‌رسد، همین مشکلات مالی و اقتصادی در زنجیره تأمین است. به علت تأخیر در دریافت مطالبات، داروخانه‌ها توانایی یا تمایل لازم برای خرید مجدد دارو را ندارند و از سوی دیگر، شرکت‌های پخش نیز با تأخیر در دریافت مطالبات خود از داروخانه‌ها مواجه هستند. این وضعیت می‌تواند تأمین دارو و حتی مراحل تولید بعضی داروها در کارخانجات داخلی را با چالش مواجه کند.

این نماینده مجلس تاکید نمود که باید به بهبود وضعیت پرداخت به‌موقع مطالبات داروخانه‌ها توجه ویژه‌ای شود. بر اساس مقررات موجود، یک بخش از مطالبات می‌بایست در مدت ۱۵ روز و قسمت باقی‌مانده در ۴۵ روز تسویه شود، اما در عمل این زمان‌بندی به درستی اجرا نمی‌شود. به دنبال آن، اگر پرداخت مطالبات بیمه‌ای مطابق با قانون و مقررات انجام شود، بسیاری از چالش‌های نقدینگی داروخانه‌ها و شرکت‌های پخش کاهش خواهد یافت و امکان تأمین مداوم دارو نیز فراهم می‌گردد.

سامه‌یح نجف‌آبادی همچنین وضعیت تأمین داروهای بیماران مبتلا به سرطان را مورد توجه قرار داد و اشاره کرد: در بخش داروهای سرطانی، محصولات داخلی به وفور در دسترس قرار دارند و به گفته او، شکایات گسترده‌ای در خصوص نقص این داروها وجود ندارد، هر چند که درباره قیمت داروها بحث‌های متفاوتی مطرح است.

بروز نگرانی در خصوص وضعیت برخی داروهای اعصاب و روان

وی در عین حال، وضعیت برخی داروهای اعصاب و روان را نگران‌کننده اعلام کرد و افزود: برخی از داروهایی که در سال‌های گذشته با سهمیه یا شرایط تشویقی بیشتری به داروخانه‌ها تخصیص می‌یافت، اکنون با محدودیت بیشتری توزیع می‌شوند؛ به‌طوری که در پاره‌ای از موارد، سهمیه از پنج جعبه به دو جعبه ۱۰۰ عددی کاهش یافته و برخی از محصولات نیز کاملاً غیرقابل دسترسی هستند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بر این نکته تاکید کرد که عدم دسترسی بیماران به داروهای اعصاب و روان می‌تواند عواقب جدی برای خود بیماران، خانواده‌ها و جامعه در پی داشته باشد. عدم ادامه مصرف دارو یا اختلال در آن می‌تواند مشکلات بیماران را تشدید کند و فشار بیشتری بر خانواده‌ها وارد سازد؛ بنابراین تامین پایدار این داروها باید در کنار حل مشکلات مالی زنجیره تأمین دارو به‌طور جدی مد نظر قرار گیرد.

پیشنهاد می‌شود که پرداخت مطالبات داروخانه‌ها، تسویه بدهی شرکت‌های پخش و تأمین نقدینگی تولیدکنندگان به‌طور هم‌زمان در نظر گرفته شود.

وی در پایان یادآور شد: برای برطرف‌کردن مشکلات دارویی کشور، باید پرداخت مطالبات داروخانه‌ها از سوی بیمه‌ها، تسویه بدهی‌های شرکت‌های پخش و تأمین نقدینگی تولیدکنندگان به‌صورت هم‌زمان مورد توجه قرار گیرد، زیرا اختلال در یکی از بخش‌ها می‌تواند بر سایر بخش‌های زنجیره تأمین تأثیر منفی بگذارد.

۲۳۳۲۱۷

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.