کد خبر 736549
۱۴۰۵/۰۸/۰۳ ۱۰:۴۷

معیشت کارمندان دولتی و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۶ مد نظر قرار خواهد گرفت

معیشت کارکنان دولت و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۶ مورد توجه قرار می‌گیرد
ساعت 24 - رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به روند تهیه بودجه سال ۱۴۰۶ اظهار داشت: توجه به معیشت کارمندان دولت و بازنشستگان، ساماندهی نابرابری‌های موجود در پرداخت‌ها و بازنگری در شیوه تأمین مالی حوزه سلامت از جمله اولویت‌های اصلی در تنظیم بودجه سال آینده خواهد بود.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، به تحول جدید در شیوه اجرای سرشماری عمومی نفوس و مسکن اشاره کرد و گفت: از دهه ۱۳۳۰، سرشماری در ایران به‌صورت مرتب و هر ده سال یک‌بار انجام می‌شود و آخرین مورد آن در سال ۱۳۹۵ به ثبت رسید. سرشماری سال ۱۴۰۵ به‌عنوان سومین مرحله از تغییرات بنیادین در اجرای شیوه سرشماری در کشور محسوب می‌شود که در آن، مدل ثبتی‌مبنا جایگزین روش سنتی مراجعه به منازل شده است.
وی ادامه داد: در شیوه‌های قبلی، مأموران آمارگیری با حضور در منازل و تکمیل پرسشنامه‌های کاغذی یا با استفاده از تبلت، اطلاعات خانوارها را جمع‌آوری می‌کردند؛ اما در شیوه جدید، اطلاعات موجود در سامانه‌های مختلف دولتی گردآوری شده و پس از آنالیز، تطبیق و اصلاح نواقص به‌عنوان مبنای سرشماری مورد استفاده قرار می‌گیرد.
پورمحمدی تأکید کرد که تنها تجمیع اطلاعات سامانه‌ها برای انجام سرشماری کافی نیست و برخی از این اطلاعات ممکن است ناقص، متضاد یا مبهم باشند؛ لذا نیاز است داده‌ها با یکدیگر مقایسه و نواقص و تناقضات موجود حل و فصل گردد. در سرشماری امسال، حدود ۸۰ درصد اطلاعات لازم از طریق سامانه‌ها تأمین شده است.
کاهش ۹۰ درصدی هزینه‌های سرشماری
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور درباره مزایای روش ثبتی‌مبنا اظهار داشت: از نتایج حائز اهمیت این تغییر، کاهش چشمگیر هزینه‌های اجرایی سرشماری است. در دور قبلی، حدود ۳۳ هزار نیروی آمارگیر در سطح کشور مشغول به کار بودند و تأمین تجهیزات مانند تبلت و دیگر امکانات نیز هزینه‌های زیادی به همراه داشت؛ اما در شیوه جدید، بخش عمده اطلاعات از طریق سامانه‌ها گردآوری می‌شود.
وی همچنین درباره دقت اطلاعات در این شیوه اشاره کرد که در سرشماری ثبتی‌مبنا، اطلاعات با دقت بیشتری قابل دستیابی است و امکان تطبیق داده‌های دستگاه‌های گوناگون فراهم می‌شود. به گفته پورمحمدی، اطلاعات جمع‌آوری‌شده از بیش از ۳۰ دستگاه اجرایی در سازمان برنامه و بودجه تجمیع و با یکدیگر مقایسه شده است که این موضوع نه‌تنها نواقص اطلاعاتی را آشکار می‌کند بلکه به دستگاه‌ها در به‌روز کردن داده‌های خود کمک می‌کند.
پورمحمدی بیان کرد: اطلاعات مربوط به ثبت احوال، خودرو، مسکن و سایر حوزه‌ها در این پروسه تحت مقایسه قرار می‌گیرند و این همگرایی می‌تواند نقاط ضعف موجود در سامانه‌های مختلف را نمایان کند.
ارسال پیامک برای خانوارهای دارای اطلاعات ناقص
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به روند شفاف‌سازی اطلاعات خانوارها اشاره کرد و گفت: در این راستا، پنج محور اصلی برای رفع ابهام شناسایی شده است؛ از جمله بروز اشکال در کد ملی، عدم دقت در کد پستی، مغایرت در تعداد اعضای خانوار، ابهام در اطلاعات تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، و وضعیت فرسودگی مسکن.
وی ادامه داد: برای خانوارهایی که نیاز به اصلاح اطلاعات دارند، پیامک ارسال می‌شود تا جزئیات خود را تصحیح کنند. پاسخ‌دهی به این موارد از طریق پیامک انجام می‌شود و هدف آن ثبت دقیق‌تر اطلاعات مربوط به وضعیت خانوارها و چالش‌های جامعه است.
پورمحمدی با اشاره به مرحله آتی سرشماری بیان کرد: پس از اتمام این مرحله، حدود سه هزار آمارگیر برای انجام بررسی میدانی به بخشی از جامعه مراجعه خواهند کرد. این مرحله تقریباً ۵ درصد از جمعیت را هدف قرار می‌دهد و اطلاعات خانوارهایی که احتمال وجود کمبود جدی در داده‌های آن‌ها بیشتر است، با مراجعه حضوری با پرسشنامه تکمیل خواهد شد.
وی همچنین از مراجعه مأموران آمارگیری به حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار خانوار خبر داد و افزود: اطلاعات این خانوارها در قالب پرسشنامه و به‌صورت میدانی گردآوری می‌شود تا نواقص باقی‌مانده در فرایند ثبت اطلاعات اصلاح گردد.
سرشماری؛ مبنای برنامه‌ریزی برای نیازهای جامعه

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با تأکید بر اهمیت سرشماری در برنامه‌ریزی‌های کلان بیان کرد: شمارش جمعیت و جمع‌آوری اطلاعات، مقدمه‌ای است برای دیده شدن افراد جامعه در نظام برنامه‌ریزی. برای نمونه، در یک روستا باید مشخص گردد چند کودک، جوان و سالمند زندگی می‌کنند تا بر اساس آن برای ساخت مدارس، گسترش خدمات درمانی و تأمین نیازهای مردم برنامه‌ریزی شود.
وی افزود: همچنین آگاهی از روند مهاجرت جمعیت نیز بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که باید مشخص شود مردم از کدام مناطق مهاجرت می‌کنند و کدام نواحی با افزایش جمعیت و نیاز به خدمات عمومی بیشتری روبه‌رو خواهند شد. بنابراین، اطلاعات دقیق جمعیتی می‌تواند مبنای تصمیم‌گیری در حوزه‌های درمان، مسکن و توسعه زیرساخت‌ها باشد.
پورمحمدی به اهمیت ثبت اطلاعات مربوط به وضعیت مسکن اشاره کرد و گفت: شناسایی خانه‌های فرسوده به دولت کمک می‌کند تا برای مقاوم‌سازی سازه‌ها در برابر زلزله برنامه‌ریزی نماید. همچنین اطلاعات مربوط به تجهیزات سرمایشی و گرمایشی خانوارها می‌تواند برای شناسایی الگوهای مصرف انرژی و طراحی برنامه‌های حمایتی و اصلاح مصرف بسیار مؤثر باشد.
وی تأکید کرد: در کلیت، اطلاعات سرشماری پس از جمع‌آوری، مقایسه و تجزیه و تحلیل، به دولت کمک خواهد کرد تا با کمترین هزینه بهترین نتایج را در برنامه‌ریزی و تخصیص منابع به دست آورد.
ایران در جمع کشورهای اجراکننده سرشماری ثبتی‌مبنا
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به جایگاه ایران در اجرای این شیوه اشاره کرد و گفت: بر اساس اظهارات وی، پیش از ایران، چهار کشور ترکیه، اندونزی، سنگاپور و کره جنوبی به سمت اجرای سرشماری ثبتی‌مبنا رفته‌اند؛ لکن کیفیت اجرای این روش در برخی از این کشورها پایین‌تر از سطح مطلوب ایران بوده است.
پورمحمدی ادامه داد: به‌طور کلی، تقریباً ۱۹ کشور در جهان به این شیوه سرشماری پرداخته‌اند و ایران بیستمین کشور در این زمینه محسوب می‌شود. وی خاطرنشان کرد که اجرای این روش می‌تواند ضمن کاهش هزینه‌ها، زمینه افزایش دقت اطلاعات و بهبود برنامه‌ریزی‌های کشور را فراهم آورد.
ضرورت بازنگری در سازوکار تأمین مالی بخش سلامت
پورمحمدی در بخش دیگری از سخنان خود به هزینه‌های بخش بهداشت و درمان اشاره نمود و گفت: یکی از دغدغه‌های اصلی دولت، افزایش هزینه‌های درمان و سهم پرداختی بیماران است. در حال حاضر، حدود سه میلیارد دلار ارز ترجیحی به این حوزه اختصاص یافته و دولت منابع دیگری هم برای بیمه سلامت، ارائه خدمات بهداشتی و پرداخت حقوق کادر درمان هزینه می‌کند؛ با این وجود، هزینه‌ای که بیماران می‌پردازند همچنان رو به افزایش است.
وی افزود: این وضعیت نشان دهنده آن است که باوجود تخصیص منابع قابل توجه، سازوکار فعلی نتوانسته به اهداف مورد نظر دست یابد. از این‌رو، لازم است در حین تدوین بودجه سال آینده، سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت در خصوص اصلاح روش تأمین مالی و چگونگی تخصیص منابع به توافق برسند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور بر ضرورت اصلاح نظام ارجاع تأکید کرد و گفت: برخی از هزینه‌های کنونی نظام سلامت ممکن است اثربخشی لازم را نداشته باشند. باید مشخص گردد چه خدماتی به پزشک متخصص نیاز دارند و کدام موارد را می‌توان از طریق پزشکان عمومی پیگیری کرد. همچنین لازم است درخصوص میزان تجویز دارو و نحوه مصرف منابع در این بخش بازنگری شود.
پورمحمدی تصریح کرد: هدف آن است که منابع حمایتی و ارز ترجیحی به نحوی تخصیص یابد که به ذی‌نفعان اصلی برسد و از افزایش هزینه‌های غیرضروری و نقش واسطه‌ها جلوگیری گردد. دولت در تعامل با بخش بیمه سلامت و وزارت بهداشت، اصلاح این سازوکارها را پیگیری می‌کند.
توجه به معیشت کارکنان و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۶
وی در ادامه به رویکردهای بودجه سال ۱۴۰۶ اشاره کرد و گفت: در سال آینده، بودجه از لحاظ رویکردها و تعاریف تفاوت‌هایی با بودجه سال ۱۴۰۵ خواهد داشت. با در نظر گرفتن شرایط تورمی و فشارهای معیشتی، باید وضعیت زندگی کارکنان دولت و بازنشستگان سر و سامان بیشتری یابد.
پورمحمدی افزود: در کنار این مسأله، لازم است منابع و مصارف دولت با توجه به تحولات اقتصادی بازبینی شود. همچنین بخشی از کارکنان کشور در شرایط ناعادلانه‌ای از نظر میزان دریافتی قرار دارند و باید برای کاهش این نابرابری‌ها و حرکت به سوی عدالت در پرداخت‌ها چاره‌اندیشی شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور درباره زمان ارائه لایحه بودجه سال آینده به مجلس نیز گفت: برنامه‌ریزی شده که لایحه بودجه ۱۴۰۶ در ماه آذر به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
درخواست پورمحمدی از مردم برای کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز
پورمحمدی در خاتمه سخنان خود به نزدیک شدن فصل سرد سال اشاره کرد و از مردم درخواست نمود تا برای جلوگیری از مشکلات در تأمین گاز کشور، مصرف خود را بهینه‌سازی کنند.
وی بیان کرد: کشور در آستانه فصل سرد با ناترازی گاز مواجه است و بخشی از زیرساخت‌های گازی نیز در اثر جنگ آسیب دیده است. هرچند با تلاش‌های همکاران وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران بخشی از این آسیب‌ها جبران شده، اما برای گذر از زمستان نیاز است که مصرف گاز هم‌اکنون مدیریت شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: اگر بتوانیم حدود ۱۰ درصد از مصرف گاز را کاهش دهیم، امکان عبور از شرایط پیش‌رو با دشواری کمتری فراهم خواهد شد. در مقابل، عدم رعایت الگوی مصرف می‌تواند فشار زیادی به شبکه وارد کند و در شرایط افت فشار، احتمال بروز مشکل در تأمین گاز مناطق مختلف افزایش خواهد یافت.
وی با اشاره به این که قطع گاز در شرایط سرمای شدید می‌تواند زندگی مردم را با چالش‌های جدی روبه‌رو کند، اعلام کرد: از مردم خواهش می‌کنم با صرفه‌جویی و همکاری، به عبور از این وضعیت کمک کنند و به فکر هم‌وطنانی باشند که در مناطق سردسیر زندگی می‌کنند. رسانه‌ها، به‌ویژه صداوسیما، نیز می‌توانند با فرهنگ‌سازی در زمینه مصرف بهینه انرژی نقش مهمی ایفا کنند.
پورمحمدی همچنین به نتایج اقدامات انجام‌شده برای مدیریت مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: با تنظیم برنامه و همکاری دستگاه‌ها و مردم، رشد مصرف برخی حامل‌های انرژی متوقف شده و در برخی بخش‌ها روند مصرف کاهشی را شاهد بوده‌ایم. به گفته وی، رشد مصرف بنزین که قبلاً حدود هفت درصد بود، متوقف شده و مصرف گازوئیل نیز روندی کاهشی به خود گرفته است.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با ادامه همکاری مردم و دستگاه‌های اجرایی، فرآیند مدیریت مصرف گاز نیز به پیش رود تا کشور بتواند فصل سرد سال را با کمترین مشکل پشت سر بگذارد.

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.