«امیر اقتناعی» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با تبیین شرایط کشور و هجمه به مقامات و دیپلمات‌ها در برخی اجتماعات گفت: در شرایطی که مسئولان بر اتحاد میان گروه‌ها، وحدت ملی و نفی دوقطبی‌های کاذب تأکید دارند، به نظر می‌رسد برخی هنوز منافع باندی و جناحی خود را دنبال می‌کنند.

معاون دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی افزود: اگر رئیس‌جمهور می‌گوید اداره کشور با رویه قبلی امکانپذیر نیست، باید این نکته را کامل‌تر دید؛ واقعیت این است که مدیریت کشور با این دست‌فرمان حتی در شرایط پیش از جنگ هم ممکن نبود.

وی با اشاره به صراحت لهجه رئیس جمهور در ماه‌های اخیر گفت: در برخی محافل گفته می‌شود که آقای پزشکیان تازه دارند در قواره رئیس‌جمهور ظاهر می‌شوند؛ در حالی که معتقدم ایشان از ابتدا هم خود را در جایگاه ریاست‌جمهوری می‌دیدند و بر همان اساس رفتار می‌کردند، اما به اقتضای جایگاهی که دارند، در برخی مقاطع، ملاحظات و مصالحی را رعایت می‌کنند.

اقتناعی تصریح کرد: یکی از دلایل صراحت لهجه رئیس‌جمهور در هفته های اخیر این است که برخی از افراد و جریان‌هایی که باید پیام این ملاحظات و مراعات را می‌گرفتند، یا آن را دریافت نکرده‌اند و یا خود را به نشنیدن زده‌اند.

وی اظهار کرد: رئیس‌جمهور، به‌عنوان بالاترین مقام اجرایی کشور -بنا بر سوگندی که یاد کرده- بهتر از هر کسی می‌داند که مسئول امور دنیوی ملت و فراهم‌ آوردن بسترهای یک زندگی طبیعی برای آحاد مختلف مردم ایران است. چرا که داشتن یک زندگی‌ معمولی و بدون دغدغه از ابتدایی‌ترین حقوق هر شهروند ایرانی است. اما برخی این موضوع را برنمی‌تابند.

این فعال حزبی ادامه داد: برخی جریانات با سوءاستفاده از عواطف مردم می‌کوشند افکار عمومی را از مسیر اصلی حرکت کشور و همراهی با فعالیت‌هایی که دولت باید برای خدمت‌ به مردم در پیش بگیرد، منحرف کنند.

وی اضافه کرد:‌ جامعه ایرانی با توجه به پیشینه تمدنی و فرهنگی خود، اهل زانو زدن برابر زورگویی نیست و هیچ ایرانی وطن‌دوستی هم این را برنمی‌تابد. اما شیوه ایستادگی باید براساس قواعد عقلانی و منطقی باشد. یعنی باید دید چه ابزارها و ظرفیت‌هایی در اختیار داریم و چگونه می‌توان با کم‌هزینه‌ترین تدابیر، بیشترین دستاورد را به ارمغان آورد.

این فعال سیاسی بیان کرد: بخشی از سخنان رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه «جنگ هزینه دارد» نیز متوجه افرادی است که با توجه به نسبت جایگاه‌شان با مواضعی که در شرایط سخت جامعه مطرح می‌کنند، باید آنان را «مجاهدان زیر کولر» نامید که در جای آرام و راحت نشسته‌اند، اما برای دیگران نسخه تحمل و ایستادگی می‌پیچند.

وی یادآورشد: این افراد از یک‌سو دائماً در شیپور تندتر شدن آتش جنگ می‌دمند و از سوی دیگر، کاستی‌های ناشی از جنگ، تحریم، محاصره دریایی و فشارهای اقتصادی را تحت ‌عنوان ناکارآمدی دولت به جامعه القا می‌کنند.

اقتناعی افزود: آقای پزشکیان در واقع دارند به این افراد هشدار می‌دهند که با مردم صادق باشند. اگر واقعاً ایده‌آل آنان شرایط جنگی است و از ماندن کشور در وضعیت جنگی به هر شکلی دفاع می‌کنند، باید منصفانه بپذیرند که جنگ، هزینه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، روانی و معیشتی دارد.

این فعال سیاسی تصریح کرد:‌ رئیس‌جمهور در حقیقت دارد این واقعیت را شفاف می‌کند تا هم آنان متوجه شوند و هم برای جامعه روشن شود که این مشکلات از کجا ناشی می‌شود. باشد که نیات غیرعقلانی جریانات تندرو عیان شود.

وی در ارزیابی از سخن رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه حفظ ثبات اقتصادی اولویت اصلی کشور است، گفت: رئیس‌جمهور پیش از این هم بارها تأکید کرده بودند که دولت و دستگاه اجرایی، مسئول تأمین زندگی، آسایش، امنیت و رفاه برای مردم هستند؛ یعنی همان حداقلی که حق هر شهروند ایرانی است.

معاون دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران با اشاره به بخش دیگری از سخنان رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه حفظ ثبات اقتصادی اولویت اصلی کشور در شرایط جنگی است، تصریح کرد: اگر می‌خواهیم کشوری توانمند و پایدار در برابر دشمن داشته باشیم، باید ثبات اقتصادی را به‌عنوان پیش‌شرط اساسی لحاظ کنیم؛ زیرا با لحاظ این شرط است که هم آرامش مردم تضمین می‌شود و هم کشور در شرایط ناگزیر تقابل با دشمنان خارجی، قادر به دفاع مؤثر و منجر به سربلندی خواهد بود.در غیر این صورت، کشور به‌تدریج دچار فرسودگی مفرط می‌شود و این همان چیزی است که دشمنان ایران در پی آن هستند؛ یعنی کشاندن ایران به جنگی فرسایشی برای فرسودن توان ملی و کاستن از رمق جامعه.

وی یادآورشد: افتادن در ورطه فرسودگی مفرط و مستمر، همان چیزی است که من اسمش را "لبنانیزه" شدن می‌گذارم. به این معنا که "جنگ" جزئی جدایی‌ناپذیر از "زندگی" روزمره مردم شود و در همه ساحت‌های حیات‌ مردم جاری و ساری باشد.

مدیرمسئول روزنامه سازندگی عنوان کرد: در سال‌های اخیر به برخی جریان‌های افراطی و خردستیز مجال داده شد تا بسیاری از سیاست‌مداران ملی را آماج هتک و تخطئه قرار داده و برخی را هم عزلت‌نشین کنند؛ جریان‌هایی که بیش از آنکه اهل اندیشه باشند، اهل هیاهو، اتهام‌زنی و ادعا هستند و برای گفتن و تاختن، هیچ مرز و قاعده‌ای نمی‌شناسند.

اقتناعی خاطرنشان کرد: هم آقای رئیس‌جمهور و هم تیم مذاکره‌کننده، و به‌نوعی هم سران قوا، نشان داده‌اند که چقدر محکم و متحد در کنار هم ایستاده‌اند تا کشور را از این شرایط سهمگین عبور دهند و به ریل طبیعی بازگردانند. آنان به‌درستی اهمیت مسئله تاب‌آوری جامعه را فهم کرده‌اند.

وی افزود: آقای رئیس‌جمهور در سخنان خود گفته‌اند که رهبر شهید اساساً با وضعیت «نه جنگ و نه صلح» موافق نبودند و بر خروج از این وضعیت تأکید داشتند. منطق خروج از چنین وضعی هم مذاکره است.اگر مذاکره‌ای انجام شده و می‌شود، در واقع برای عبور از همان برزخ نه جنگ و نه صلح است که باید از آن خارج شد.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران ادامه داد: برخی جریان‌ها می‌گویند که این یادداشت تفاهم چه فایده‌ای دارد و آمریکا زیر آن خواهد زد اما دو نکته مهم را نباید فراموش کنیم. نخست اینکه مذاکره، جنگ یا هر ابزار دیگری هدف نیست؛ همه این‌ها وسیله‌اند و هدف اصلی، آسایش و رفاه مردم و در نهایت، توسعه و سربلندی کشور است.

فعال سیاسی در بخش دیگری از سخنانش درباره تفاهم اسلام‌آباد یادآور شد: رئیس‌جمهور یک یادداشت تفاهم یک‌صفحه‌ای را امضا کرده‌اند که در پرتو آن، دستکم چند هفته‌ای، جامعه آرامش نسبی را تجربه کرد؛ پس از قریب به ۳ماه توقف صادرات،‌ در یک بازه ۲۵روزه، حدود ۵۰میلیون بشکه نفت فروختیم، کمبود ارزاق و کالاهای اساسی مردم را تا حد زیادی جبران کردیم و آیین تشییع رهبر شهید نیز با آرامش برگزار شد.

اقتناعی افزود: با این حال، برخی از همان ابتدا تصمیم گرفتند این تفاهم را بی‌فایده جلوه دهند و خواستار خروج کامل از آن هستند. به واقع باید دید که کسانی که کمر همت بسته‌اند برای سایه افکندن یأس و سرخوردگی بر جامعه و به دنبال آن، سلب آسایش از مردم، چه کسانی هستند، هدف‌شان چیست و آبشخورشان کجاست؟

وی تاکید کرد: اگر قرار است همه زحمات افرادی چون پزشکیان، قالیباف، عراقچی، همتی و دیگر اعضای تیم مذاکره‌کننده که همراهی و حمایت دستگاه قضایی، فرماندهان ارشد نظامی و اعضای شورای امنیت ملی را با خود داشته و دارند، نادیده گرفته شود و جامعه به ورطه ناامیدی سوق داده شود، منتقدان باید روشن کنند که چه راهبرد عقلانی و عملی جایگزینی برای عبور جامعه از این برزخ دارند؟

این فعال حزبی خاطرنشان کرد: با کمی تدقیق در تاریخ معاصر ایران درمی‌یابیم که جریانات رادیکال و افراطی حتی یک پاره‌آجر هم در مسیر آبادانی کشور جابه‌جا نکرده‌اند، اما تا دلتان بخواهد خسارت به بار آورده‌اند و ویرانی برجای گذاشته‌اند.

معاون دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران درباره ضرورت وحدت و انسجام میان گروه‌ها در شرایط کنونی گفت: وحدت و انسجام ملی امری نیست که با شعار به دست آید؛ این موضوع نیازمند مقدمات و زمینه‌هایی است که به رعایت ملاحظات نظری و اخلاقی وابسته است.

اقتناعی یادآور شد: اگر فقط به جامعه دستور«وحدت» داده شود، اما برخی دستگاه‌ها و جریانات در جایگاه نفرت‌پراکنی و جنگ‌طلبی ظاهر شوند، نه تنها مردم این شعارها را جدی نمی‌گیرند بلکه بالعکس، احساس القای تبعیت محض و چه بسا ایجاد فضای خفقان در درون‌شان شکل خواهد گرفت.

این فعال حزبی بیان کرد: همه باید بپذیرند که در سیاست، هرآنچه رخ می‌دهد نهایتاً بر پایه واقعیت‌ها و الزامات موجود است، نه بنا بر رویاها و آرزوهایی که در ذهن‌ها می‌گذرد.

وی تصریح کرد: برخی منتقدان دولت در شرایط جنگی، مرزهای انتقاد را درنوردیده و برای تسویه‌حساب‌های سیاسی و بعضاً شخصی، به حمله و تخریب متوسل می‌شوند. اینها اگر واقعاً منصف باشند، باید به‌جای تمرکز صرف بر اینکه دشمنان در این کشمکش‌ها و تجاوزها چه چیزهایی را از دست داده و می‌دهند، لحظه‌ای هم در این نکته تأمل کنند که ما و ایران عزیز ما با جنگ و پیامدهای ناشی از آن چه چیزهایی به دست آورده و می‌آوریم؟

مدیر مسئول روزنامه سازندگی افزود: اینکه با اصرار بر ادامه این مسیر -آن هم در مقابل دیوانگان و جنایتکارانی تا این حد متوحش- به‌جای اندیشیدن به تدابیری برای مهارشان، صرفاً به راهبرد کنش متقابل بسنده کنیم، چه فواید و چه مضراتی در ابعاد مختلف روانی، معیشتی، اجتماعی و ... برای جامعه ایرانی داشته و خواهد داشت؟

اقتناعی ادامه داد: روشن است که اگر دغدغه حقیقی منتقدان آسایش و آرامش مردم باشد، باید منصفانه در این موضوعات تدبّر کنند و درباره منافع و هزینه‌های واقعی -و نه شعاری- چنین رویکردی، صادقانه با مردم سخن بگویند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد که آحاد جامعه، در هر جایگاه و مسئولیتی، ضمن رعایت عقلانیت و انصاف بتوانند در کنار یکدیگر از این بزنگاه تاریخی عبور کرده و ایران عزیز را به سلامت به ساحل امن برسانند.