در اين ميان بايد گفت زماني‌كه صحبت از شروع معاملات در يك روز كاري ديگر مي‌شود سهامداران با پيش‌فرض روند منفي وارد تالار مي‌شوند.
در كنار اين روند كسل‌كننده تالار حافظ بايد به اين نكته اشاره كرد كه ريزش مكرر شاخص موجب افت ارزش بورس اوراق بهادار تهران شده، افتي كه تاثير منفي دوبرابري را بر روند كلي معاملات خواهد گذاشت. به نوعي مي‌توان گفت با اين شرايط، وضعيت بورس تهران در منطقه و دنيا بسيار نامناسب ديده مي‌شود. زماني‌كه مديران بورسي سعي بر ارايه برنامه‌هايي درخصوص بين‌المللي شدن بازار سرمايه تهران دارند، وضعيت نامساعد معاملات و سرازيري شاخص مانع از سخن گفتن دراين‌باره مي‌شود. همچنين در شرايطي كه ارزش كل بازار سهام تهران به عددي معادل ۲۹۶‌هزار‌ميليارد ريال مي‌رسد بايد وضعيت را قرمز اعلام كرد، يعني در اسرع‌وقت بايد به اصلاح و بازگشت ارزش كل به عددي قابل‌توجه فكر كرد. البته بايد بر اين نكته تاكيد كرد كه بورس تهران نيازمند راه‌حل و برنامه‌هاي جدي در اين خصوص است نه وعده‌هاي پوچ.
از سويي ديگر طي معاملات روز گذشته بازار سهام شاخص با افت ۶۸۵واحدي به كانال ۶۵‌هزار واحد سقوط كرد. به نظر مي‌رسد شاخص تا پايان سال قصد تغيير رويه و رشد مقطعي ندارد. بدين‌ترتيب شاخص با ادامه روند منفي خود به رقمي معادل ۶۵‌هزار و ۵۱۲واحد رسيد.

بورس از نگاه آمار
از سوي ديگر، جزييات معاملات نشان مي‌دهد كه ديروز گروه خودرو بيشترين ارزش معاملات را در بازار سرمايه داشت. سهامداران روز گذشته تعداد ۱۶۶‌ميليون و ۷۱‌هزار سهم از سهام شركت‌هاي اين گروه را به ارزش ۲۱۹‌ميليارد و ۶۸۷‌ميليون ريال خريداري كردند. پس از گروه خودرو، گروه مالي و بانك‌ها بيشترين ارزش معاملات را داشتند.
سرمايه‌گذاران بورسي ديروز ۵۶۴‌ميليون و ۲۱۹‌هزار سهم به ارزش يك‌هزار و ۱۲۸‌ميليارد و ۶۲۳‌ميليون ريال در بورس اوراق بهادار خريداري كردند.
معاملات ديروز بورس اوراق بهادار در ۵۰‌هزار و ۵۵۵دفعه انجام شد. همچنين اواخر بازار ديروز شاهد جمع شدن صف‌هاي فروش تعدادي از شركت‌ها و بازگشت روند قيمتي آنها بوديم. به‌طوري كه بيش از ۲۰‌ميليون سهم شركت ايران‌خودرو در بازار امروز معامله شد و آخرين قيمت هم با رشد ۰.۲۴‌درصدي همراه شد.
از سوي ديگر بانك ملت با ۴۹.۵۲واحد، مپنا با ۴۷.۳۱واحد، گسترش نفت و گاز پارسيان با ۴۴.۷۶واحد، بانك صادرات با ۳۳.۲۲واحد، بانك تجارت با ۳۰.۳۱واحد، پتروشيمي خارك با ۲۹.۱۸واحد و سرمايه‌گذاري گروه توسعه ملي با ۲۵واحد، بيشترين تاثير را بر كاهش شاخص داشتند.
جزييات معاملات نشان مي‌دهد كه ديروز گروه خودرو بيشترين ارزش معاملات را در بازار سرمايه داشت. سهامداران تعداد ۱۶۶‌ميليون و ۷۱‌هزار سهم از سهام شركت‌هاي اين گروه را به ارزش ۲۱۹‌ميليارد و ۶۸۷‌ميليون ريال خريداري كردند. پس از گروه خودرو، گروه مالي و بانك‌ها بيشترين ارزش معاملات را داشتند.

شاخص‌هاي بورس
از ميان شاخص‌هاي بورسي نيز، شاخص صنعت با ۴۸۵ واحد كاهش به ۵۵‌هزار و ۱۱۳واحد، شاخص بازار اول با ۵۸۶واحد كاهش به ۴۸‌هزار و ۵۱۷واحد و شاخص بازار دوم با ۸۰۶واحد كاهش به ۱۲۷‌هزار و ۱۵۷واحد رسيد.

رفت‌و‌آمدهاي ديروز
نماد معاملاتي شركت عمران و توسعه فارس جهت برگزاري مجامع عمومي عادي سالانه براي تصويب صورت‌هاي مالي – عمومي عادي به‌طور فوق‌العاده، انتخاب اعضاي هيات و تصميم‌گيري درخصوص افزايش سرمايه، متوقف شد. همچنين نماد معاملاتي شركت‌هاي قند هكمتان، ماشين‌سازي اراك، سرمايه‌گذاري صندوق بازنشستگي جهت برگزاري مجمع عمومي عادي سالانه براي تصويب صورت‌هاي مالي، متوقف شدند، اما نماد معاملاتي حق‌تقدم شركت فنر‌سازي زر باتوجه به عدم كشف قيمت در روز معاملاتي قبل بدون محدوديت نوسان قيمت آماده انجام معامله شد. نماد معاملاتي شركت رينگ‌سازي مشهد نيز، باتوجه به عدم كشف قيمت در روز معاملاتي قبل بدون محدوديت نوسان قيمت آماده انجام معامله شد.

معاملات فرابورس
ديروز در بازار فرابورس ضمن معامله ۱۶۴‌ميليون و ۳۴۰‌هزار ورقه بهادار به ارزش ۷۱۷‌ميليارد و ۶۸۰‌ميليون ريال، شاخص فرابورس ايران روي عدد ۷۲۹واحد ايستاد. همچنين ۱۶۴‌ميليون و ۳۴۰‌هزار ورقه بهادار به ارزش ۷۱۷‌ميليارد و ۶۸۰‌ميليون ريال در ۲۵‌هزار و ۱۱۵نوبت معامله شد. بيشترين ارزش معاملات به نام گروه سرمايه‌گذاري ميراث فرهنگي با معامله ۵‌ميليون و ۴۰۰‌هزار سهم به ارزش ۳۷‌ميليارد و ۷۴۰‌ميليون ريال ثبت شد و شركت قاسم ايران و بانك حكمت ايرانيان در رده‌هاي بعدي قرار گرفتند. همچنين شركت‌هاي بازرگاني و توليدي مرجان‌كار، شركت صنايع غذايي مينو شرق و گسترش تجارت و سرمايه ايرانيان با بيشترين افزايش قيمت و نيروسرمايه، قند شيروان قوچان و بيرجند، مجتمع معادن مس تكنار، سرمايه‌گذاري تدبيرگران فارس و خوزستان و افرانت با بيشترين كاهش قيمت مواجه شدند. شاخص فرابورس نيز با ۱.۳۷درصد كاهش به رقم ۷۲۹واحد رسيد. در بازار اوراق با درآمد ثابت معامله ۱۰۰‌هزار و ۹۹۰ورقه از اوراق مشاركت نارنجستان با ارزشي بالغ بر ۱۰۵‌ميليارد ريال بيشترين حجم و ارزش را به خود اختصاص داده است.