طبق گزارش ایلنا، وب‌سایت اماراتی «ارم‌نیوز» در یک تحلیل ویژه اظهار کرده است که وزارت امور خارجه آمریکا به تعدادی از نمایندگی‌های دیپلماتیک خود در خاورمیانه دستوری صادر کرده که به وضعیت «عملیات محدود» منتقل شوند و برنامه‌های اضطراری را با حداقل تعداد کارکنان ضروری اجرا کنند؛ این اقدام به‌روشنی نگرانی واشنگتن از ادامه ناامنی و احتمال طولانی شدن تنش‌ها با ایران را نشان می‌دهد.

این گزارش تاکید می‌کند که دستورات جدید فراتر از تدابیر ایمنی موقتی بوده و به پایه ارزیابی‌های امنیتی ایالات متحده در خصوص افزایش تهدیدها در منطقه، به‌ویژه خطر حملات موشکی و هواپیماهای بدون سرنشین ایران، تعلق دارد.

منابع دیپلماتیک غربی به ارم‌نیوز اظهار کردند که این کاهش نیروی انسانی تنها شامل کارکنان دیپلماتیک نمی‌شود، بلکه تعداد مشاوران فنی، کارشناسان اقتصادی و پرسنل مرتبط با بخش‌های توسعه و بازرگانی آمریکا در این ناحیه نیز کاهش خواهد یافت.

این منابع همچنین اعلام کردند که نهادهای امنیتی ناتو به‌وسیله واشنگتن در جریان برنامه‌های اضطراری و تخلیه اتباع قرار گرفته‌اند؛ امری که به عقیده آنان نشان‌دهنده این است که آمریکا احتمال گسترش ناامنی به مناطقی را نیز در نظر دارد که پیش‌تر به‌عنوان دور از خطر حمله مستقیم تلقی می‌شدند.

این تصمیم در پی گزارشی از شبکه «سی‌ان‌ان» مبنی بر اینکه واشنگتن از سفارتخانه‌های خود خواسته است تا برای ادامه فعالیت با تعداد بسیار معدودی از کارکنان، برنامه‌های دقیق اضطراری را طراحی کنند، اتخاذ شده است.

بر اساس این طرح، کارکنان غیرضروری از نمایندگی‌ها خارج خواهند شد و تنها افرادی که با امور اطلاعاتی، هماهنگی نظامی و ارتباطات سیاسی در سطح عالی مرتبط هستند، در محل باقی خواهند ماند. بدین ترتیب، فعالیت‌های عادی سفارتخانه‌ها، از جمله خدمات کنسولی، صدور روادید و برخی برنامه‌های فرهنگی و اقتصادی، به‌طور قابل‌توجهی محدود یا متوقف خواهند شد.

همزمانی با افزایش آماده‌باش نظامی

ارم‌نیوز این تحولات را در کنار افزایش سطح آماده‌باش نیروهای آمریکایی در منطقه تحلیل کرد. براساس این گزارش، پنتاگون سطح هشدار در پایگاه‌های خود را بالا برده و دستور خروج خانواده‌های نظامی و کارکنان پیمانکار از برخی تأسیسات حساس را صادر نموده است.

به ادعای این گزارش، هدف از این اقدامات افزایش آزادی عمل نیروهای آمریکایی برای انجام حملات احتمالی یا مقابله با حملات تلافی‌جویانه است، در حالی که شمار افراد و اهداف آسیب‌پذیر در تأسیسات آمریکایی کاهش یابد.

یاسین الدویش، تحلیگر سیاسی، در گفت‌وگو با ارم‌نیوز اظهار کرد که کاهش نیروها و تبدیل سفارتخانه‌های آمریکا به مراکز اضطراری کوچک، نشانه‌ای از کاهش وابستگی واشنگتن به گزینه‌های بازدارندگی سریع و دیپلماسی پنهان بوده است.

وی بیان داشت که این اقدامات می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که آمریکا در حال آماده‌سازی خود برای یک رویارویی طولانی و فرسایشی در منطقه است.

الدویش افزود که واشنگتن همچنین به دنبال جلوگیری از وقوع حمله گسترده یا محاصره طولانی‌مدت سفارتخانه‌های خود و پیامدهای سیاسی احتمالی آن در داخل ایالات متحده است.

این تحلیلگر خاطرنشان کرد که کاهش یا تخلیه کارکنان دیپلماتیک آمریکا در خاورمیانه به‌وضوح نشان‌دهنده تغییر تمرکز واشنگتن از حفظ نفوذ دیپلماتیک سنتی به سمت مدیریت خطر و حفاظت از منافع مستقیم خود در شرایطی است که احتمال تداوم درگیری وجود دارد.