به گزارش ایسنا، سیدعلی مدنی‌زاده در مصاحبه ویژه خبری شبکه خبر سیما به بیان تهدیدات جدید آمریکا برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران پرداخت و اظهار داشت: فشارهای اقتصادی بر ایران موضوعی تازه نبوده و دشمن سال‌هاست در تلاش است تا نقاط قوت اقتصادی کشور را هدف قرار دهد، اما تا به امروز در دستیابی به این هدف ناکام مانده است.

وی با اشاره به کارشکنی‌های آمریکایی‌ها، بیان کرد که آن‌ها در پی آزمایش عزم و اراده مردم و مسئولان کشور بوده و در هر بار با شکست مواجه شده‌اند و به نظر می‌رسد که همچنان به تکرار این اشتباه ادامه می‌دهند. دولت از مدتها پیش برای چنین چالش‌هایی برنامه‌ریزی کرده و دارای یک نقشه دو ساله است و به طور کامل آماده رویارویی با این مشکلات می‌باشد.

مدنی‌زاده در ادامه گفت: در طول جنگ اخیر، دشمنان با استفاده از اقدامات نظامی تلاش کردند تا موجودیت کشور را زیر سوال ببرند، ایران را متلاشی کنند و نظام سیاسی را نابود سازند و با هدف آوردن مردم به خاک و خون بکشند. ولی به برکت ایستادگی و شجاعت نیروهای نظامی و همدلی مردم و مسئولان و فعالان حوزه دیپلماسی، این تلاش‌ها ناکام ماند.

وزیر اقتصاد در خصوص آسیب‌های وارد شده به بخش‌های گوناگون اقتصاد کشور توضیح داد: به وضوح این واقعیت انکارناپذیر است که ضربات وارده به زیرساخت‌های اقتصادی آسیب‌هایی را به وجود می‌آورند. به عنوان نمونه می‌توان به آسیب‌های وارده به صنایع پتروشیمی اشاره کرد، اما در زمان کوتاهی تلاش شد تا این فعالیت‌ها به روال طبیعی خود بازگردند و روند بازسازی آغاز گردد و همچنین کمبودهای موجود در بازار تا حد ممکن جبران شود.

مدنی‌زاده افزود: وضعیت در حوزه‌های مختلف مشابه است. اگرچه آسیب‌هایی به اقتصاد کشور وارد شده است، اما همان‌طور که در جنگ نظامی، مردم، مسئولان و نیروهای نظامی در دفاع از کشور و تمامیت آن همکاری کردند، این همبستگی و حمایت در جنگ اقتصادی نیز ادامه خواهد داشت.

وی اذعان داشت که تحریم‌های نوین برای ایران تازه نیست و در زمان محاصره اقتصادی و پس از جنگ نیز فشارهایی مشابه را متحمل شده‌ایم. آن تحریم‌هایی که این روزها به آن‌ها اشاره می‌شود، تازه نبوده و مدت‌هاست که دشمنان سعی دارند شریان‌های اقتصادی کشور را قطع نمایند. کمپین فشار حداکثری نیز در حوزه اقتصاد موضوعی است که بارها تجربه شده و نتایج آن نیز مشخص است.

وزیر اقتصاد بر این نکته تأکید کرد که دوران تک‌قطبی گذشته و در صورت تکرار این موضوع، شاهد عدم موفقیت در این امر خواهند بود. شریان‌های مالی و اقتصادی جهان به سادگی قطع نخواهند شد و نمی‌توان ادعا کرد که می‌توان به‌طور کامل انتقالات مالی و تجاری ایران را متوقف کرد.

مدنی‌زاده خاطرنشان کرد: در گذشته نیز دشمنان دست به چنین اقداماتی زده‌اند، اما شکست خورده‌اند. توافقی که در آن زمان امضا شد، نمایانگر پیروزی، عزت و سرافرازی ایران بود و آن توافق توانست خواسته‌های ما را محقق کند.

کاهش متوسط زمان ترخیص کالا از ۱۰ ماه به ۸ روز

وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اوضاع اقتصادی کشور در دو سال اخیر تأکید کرد: اقتصاد کشور در این مدت تحت تأثیر سلسله‌ای از تغییرات سیاسی، نظامی و امنیتی قرار گرفت و به طور طبیعی با تلاطمات زیادی مواجه شد. در این شرایط، اولویت اصلی تمامی وزارتخانه‌ها، به‌ویژه نهادهای اقتصادی دولت، مدیریت و کاهش آثار تحمیلی از外 بود.

مدنی‌زاده اظهار داشت: در وزارت امور اقتصادی و دارایی، به همراه سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، برنامه‌هایی برای مقابله با این شرایط و مدیریت آثار اقتصادی آن پیاده‌سازی شد. پس از ورود به مسئولیت وزارت اقتصاد، تلاش ما به گونه‌ای بود که با مدیریت و مهار آثار منفی شرایط موجود، بتوانیم تا حد ممکن به مردم کمک کنیم.

وی ادامه داد: وزارت امور اقتصادی و دارایی تحت نظارت خود، مجموعه‌های متعددی از جمله سازمان امور مالیاتی، گمرک، بانک‌ها، سازمان خصوصی‌سازی و خزانه‌داری کل کشور را در بر دارد و به طور کلی مسئولیت‌هایی نظیر تأمین مالی دولت، مدیریت دارایی‌های دولتی، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی اقتصادی و ایجاد هماهنگی میان نهادهای اقتصادی بر عهده دارد.

وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: بر اساس این مأموریت‌ها، در شرایط دشوار اقتصادی ناشی از جنگ ۱۲ روزه و همچنین فضای پس از آن، جنگ ۴۰ روزه، مقاومت و فشارهای دیگر، همواره اولویت اول حفظ همکاری با مردم، کسبه، اصناف، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بوده و در دو حوزه تأمین مالی و تأمین کالا از طریق تجارت خارجی، وظایف خود را به درستی انجام داده‌ایم.

کاهش زمان بلاتکلیفی کالا در گمرکات

مدنی‌زاده به اقدامات انجام شده در حوزه گمرک اشاره کرد و گفت: یکی از این اقدامات، کاهش زمان توقف کالا در گمرکات کشور است. در شروع دوران مسئولیت بنده، در برخی موارد کالاها به مدت بیش از ۱۰ ماه در گمرکات معطل می‌شدند، اما اکنون این زمان به حدود هشت روز رسیده است.

وی تصریح کرد: همان‌طور که قبلاً وعده داده بودیم، به دنبال آن هستیم که مدت زمان ترخیص کالا را به سه روز کاهش دهیم و امیدواریم این هدف در ماه‌های آتی محقق گردد. هدف ما این است که کالاها به طور میانگین مدت زمان بسیار کوتاهی را در گمرکات کشور سپری کنند.

تأمین نیمی از درآمدهای بودجه از طریق مالیات

وزیر اقتصاد در خصوص تأمین مالی دولت از طریق نظام مالیاتی نیز تصریح کرد: در حال حاضر تقریباً نیمی از درآمدهای دولت از محل مالیات تأمین می‌شود و با وجود چالش‌های اقتصادی، سال گذشته بیش از ۹۰ درصد تعهدات مالیاتی به انجام رسید.

وی افزود: با توسعه نظام هوشمندسازی مالیاتی و اصلاح فرآیندهای گمرکی، تلاش کردیم به تسریع و تسهیل فعالیت‌ها برای مردم و فعالان اقتصادی کمک کنیم و در عین حال منابع مالی مورد نیاز دولت را نیز تأمین نماییم.

تأمین تسهیلات تعیین‌شده و حمایت از بخش‌های اقتصادی

مدنی‌زاده در ادامه به عملکرد نظام بانکی اشاره کرد و گفت: در حوزه نظام بانکی نیز تعهدات قابل توجهی در زمینه تسهیلات تعیین‌شده، از جمله تسهیلات مربوط به مسکن، فرزندآوری و ازدواج وجود داشته که بر اساس ضوابط بانک مرکزی پیگیری شده است.

وی ادامه داد: به غیر از تسهیلات تعیین‌شده، بخشی از ظرفیت تسهیلات شبکه بانکی نیز به تأمین سرمایه در گردش و ثابت اختصاص یافته تا در شرایط دشوار اقتصادی، حمایت از فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی به‌طور مستمر تداوم داشته باشد.

حمایت از بنگاه‌ها و جلوگیری از بیکاری ۶۰۰ هزار نفر

وزیر اقتصاد با اشاره به عملکرد نظام بانکی توضیح داد: در این حوزه، تعهدات مهمی در زمینه تسهیلات مشخص از جمله تسهیلات مسکن، فرزندآوری و ازدواج تأمین شده است که طبق ضوابط بانک مرکزی به انجام رسیده و همچنین بخشی از منابع صرف تسهیلات سرمایه در گردش و سرمایه ثابت شده است.

وی در خصوص شرایطی که پس از جنگ ایجاد شد، توضیح داد: پس از جنگ، بانک‌های تحت مدیریت وزارت امور اقتصادی و دارایی به بازسازی بنگاه‌های اقتصادی اقدام کردند.

مدنی‌زاده اضافه کرد: حدود ۳۰۰۰ بنگاه اقتصادی در جریان جنگ به صورت مستقیم آسیب دیدند که به بانک‌ها معرفی شدند و بنگاه‌های آسیب‌دیده به شکل غیرمستقیم نیز به تازگی به مرحله حمایت وارد شده‌اند.

وی تصریح کرد: مبلغی بالغ بر ۸۰ هزار میلیارد تومان برای تسهیلات سرمایه در گردش جهت حفظ اشتغال اختصاص داده‌ایم و این فرآیند از آغاز سال جاری شروع شده است.

وزیر اقتصاد گفت: بر اساس آخرین آمار دریافتی، با خوشحالی متوجه شده‌ایم که از بیکاری حدود ۶۰۰ هزار نفر از هموطنان جلوگیری کرده‌ایم و این برنامه همچنان در حال پیش‌برد است.

حمایت مالیاتی از بنگاه‌های آسیب‌دیده

مدنی‌زاده به اشاره به حمایت‌های مالیاتی از بنگاه‌های آسیب‌دیده به طور مستقیم و غیرمستقیم پرداخت و گفت: در کنار تسهیلات بانکی، تخفیف‌ها، تمدید مهلت‌های مالیاتی و معافیت‌ها نیز برای این بنگاه‌ها لحاظ شده است.

وی ادامه داد: تلاش شده است به این بنگاه‌ها این امکان داده شود که پرداخت‌های مالیاتی خود را به زمان‌های آینده محول کرده و همچنین هزینه‌هایی که برای بازسازی انجام می‌دهند، به عنوان هزینه‌های قابل پذیرش مالیاتی در نظر گرفته شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی تأکید کرد: مجموع این اقدامات با هدف تسهیل شرایط برای بنگاه‌های اقتصادی انجام شده است تا از یک سو منابع مالی دولت تأمین شود و از سوی دیگر، حمایت‌های ضروری برای بازسازی و تداوم فعالیت بنگاه‌های اقتصادی فراهم گردد.

ادامه دارد