همان‌طور که همگان مطلع هستیم، مطابق با قوانین موجود، تلویزیون به‌طور انحصاری تحت کنترل حاکمیت قرار دارد و هیچ‌گونه مجوز قانونی برای تاسیس نمونه‌های مشابه صادر نمی‌شود. در طی این سال‌ها، کوشش‌های افراد مختلف برای راه‌اندازی تلویزیون‌های مستقل با شکست مواجه شده و حتی با ظهور اینترنت و حضور پلتفرم‌های خصوصی، مدیریت و نظارت بر آن‌ها نیز به سازمان صداوسیما واگذار گردید.

سازمان صداوسیما به‌خوبی از این ابزار قانونی بهره‌برداری می‌کند و برای حفظ انحصار خویش هر اقدامی انجام می‌دهد. در موارد متعددی، آخرین نمونه‌اش در همین جام جهانی اخیر، شاهد بوده‌ایم که این سازمان با اقامه دعوا علیه پلتفرم‌هایی که تمایل به پوشش مسابقات با گزارشگران خود داشتند، به صورت قانونی با آن‌ها برخورد کرده است. در یک مورد خاص، محمدرضا احمدی نتوانست در جام جهانی به گزارش مسابقات برای آپارات بپردازد.

تقریبا به این رویه عادت کرده بودیم تا اینکه به‌طرز شگفت‌انگیزی، یک شبکه ماهواره‌ای شناخته‌شده، بازی امشب استقلال و پرسپولیس را به‌صورت زنده و با گزارشگر اختصاصی خود به نمایش گذاشت! اگر این مسابقه به‌طور مثال خارجی یا مربوط به جام جهانی بود، ممکن بود تصور کنیم که آن شرکت حقوق مربوط به پخش تلویزیونی را به‌طور مستقیم خریداری کرده است، اما قضیه دربی متفاوت است؛ حتی مشابه مسابقات لیگ قهرمانان آسیا نیست که علی‌رغم میزبانی ما، حق پخش تلویزیونی به یک شرکت خارجی سپرده شده باشد. دربی و دیدارهای لیگ برتر تنها از طریق دوربین‌های صداوسیما ضبط شده و کاملاً تحت اختیار این سازمان قرار دارد؛ پس چگونه یک شبکه ماهواره‌ای، که به طور متناوب شبکه‌های تازه‌ای نیز به زیرمجموعه خود افزوده و در روزهایی که مدیریت‌های دیگر به مشکلات مالی دچار شده و محدودتر یا تعطیل می‌شوند، قادر است به‌طور مستقیم این دربی را به تصویر بکشد؟

پخش زنده مسابقات از این شبکه در ایام جام جهانی در رأس اخبار قرار گرفت، زیرا آن‌ها تمام بازی‌ها را به‌صورت زنده و با گزارشگرانی اختصاصی پخش می‌کردند و برنامه‌های کارشناسی آن نیز با حضور چهره‌های مرد و زن مقیم در ایران، و با رعایت شئونات فرهنگی، روی آنتن می‌رفت. از همان زمان، این سوال مطرح شد که آیا این شبکه مهمانان خود را از کشورهای همسایه به‌صورت پروازی دعوت می‌کند یا اینکه استودیویی در داخل کشور دارد!

جدا از اینکه چگونگی دسترسی به سیگنال صداوسیما چگونه بوده است -آیا با اطلاع و بر اساس قرارداد بوده یا بصورت غیرمجاز به‌دست آمده- این سوال به‌جای خود باقی است که صداوسیما با آن‌همه حساسیت نسبت به پخش زنده، دعوت از گزارشگران و کارشناسان، چگونه می‌تواند به شبکه‌ای ماهواره‌ای اجازه دهد که دربی را بدون لوگوی شبکه ۳ و نشانه‌ها و نوشته‌های روی صفحه به نمایش بگذارد. این درس‌هایی در مورد حقوق پلتفرم‌های داخلی است که صداوسیما با شکایت‌های مکرر خود مانع از فعالیت‌شان می‌شود. فرض بر این است که شبکه مذکور به‌روش‌های غیرقانونی اقدام به دریافت این سیگنال کرده و آن را پخش می‌کند؛ جای تعجب دارد که سازمان هیچ‌گونه واکنشی نشان نمی‌دهد و از بروز نقص‌های داخلی یا تخلفات بین‌المللی جلوگیری نمی‌کند.

ممکن است ندیده باشید: ویدیو| حذف ستاره‌های استقلال روی اسکوربرد نقش جهان/ ستاره پرسپولیس هست!