«غلامعلی رجایی» روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، در پاسخ به این پرسش که «اگر محاصره اقتصادی کارآمد است، چرا آمریکا به‌دنبال تشدید تنش و درگیری با ایران است؟ گفت: جنگ ما و آمریکا به تعبیر بهتر یک جنگ ترکیبی است؛ از یک‌سو بحث تاب‌آوری مردم را نشانه گرفته‌اند و قطعا به‌دنبال تکرار ناآرامی‌های دی‌ هستند. دوم اینکه قاعدتا بحث بسته‌شدن تنگه هرمز و محاصره اقتصادی نیز بی‌تأثیر نبوده است و دشمن تلاش می‌کند جنگ را وارد فاز نظامی کند و ما را در چند جهت به خود مشغول سازد.

آمریکا بستن تنگه هرمز را برنمی‌تابد

این اصلاح‌طلب عنوان کرد: به اعتقاد من، هدف قرار دادن جزیره لارک از سوی آمریکا حاوی نشانه‌هایی است؛ نخست اینکه آمریکا بستن تنگه هرمز را برنمی‌تابد. ما برخی کشتی‌ها را هدف قرار می‌دهیم و روزانه چند کشتی در حال عبور زده می‌شوند؛ بر این اساس، آمریکا پاسخ هدف قرار گرفتن کشتی‌ها را با حمله به جزیره لارک داده است.

رجایی ادامه داد: با این وجود، در حال حاضر نمی‌توان این اقدامات را ورود آمریکا به یک جنگ تمام‌عیار و دامنه‌دار تلقی کرد؛ البته باید دید آیا این‌گونه اقدامات باز هم تکرار خواهد شد یا خیر.

وی بیان کرد: در این زمینه دو تحلیل وجود دارد؛ نخست اینکه اقدامات آمریکا ادامه یابد و پایگاه‌های دیگر را نیز هدف قرار دهد.تحلیل دوم این است که این اقدام شاید پیامی به سپاه باشد با این مضمون که در صورت حمله به کشتی‌های در حال عبور، مراکز دیگر شما هدف قرار می‌گیرد؛ فرآیندی که شبیه به بازی پینگ‌پنگ میان نیروهای مسلح ما و آمریکا خواهد بود.

قطعا محاصره اقتصادی آمریکا تاثیر آنچنانی نخواهد داشت

رجایی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، می‌توان گفت محاصره اقتصادی بی‌تاثیر بوده است. در حال حاضر نه قحطی در کشور وجود دارد و نه کمبود کالا. البته گرانی مشهود است ولی قطعا محاصره اقتصادی آمریکا تاثیر آنچنانی در پی نداشته است.

آمریکا در جنگ به هیچ کدام از اهداف دست نیافت

وی درباره اینکه آیا این سردرگمی به این معنا نیست که آمریکا پایان بازی را نمی داند؟ گفت: واقعیت قضیه این است که آمریکا به اهداف اولیه خود نرسید؛ همان مواضعی که در ابتدا مطرح می‌کرد، از جمله زمانی که ترامپ سخن از تسلیم بدون قید و شرط به میان آورد و حتی ادعا کرد که خودش رهبر را تعیین می‌کند و رژیم ایران را تغییر خواهد داد، افراد دیگری بر سر کار خواهند آمد و به مردم وعده داده بود که کمک در راه است؛ توییت‌هایی هم که می‌زد خوشبختانه ثبت شده است.

رجایی افزود: آمریکا به نتیجه‌ای که می‌خواست نرسیده است. تفاهم نامه اسلام آباد نیز بر همین اساس شکل گرفت و حتی آن را امضا کرد؛ اما اینکه چرا ترامپ زیر این تفاهم‌نامه زد، بحث دیگری است. به اعتقاد من ترامپ در این موضوع درمانده و گرفتار شده است. از یک سو می‌خواستند به سرعت جنگی را آغاز کنند و به نتیجه برسند، اما اکنون یک سال و نیم گذشته و به نتیجه مورد نظر خود نیز نرسیده‌اند.

هیمنه نظامی آمریکا شکسته شده است

این فعال سیاسی ادامه داد: تنگه هرمز بسته شده و آمریکایی‌ها پایگاه‌های خود را از دست داده‌اند و هیمنه نظامی آن‌ها شکسته شده است، هرچند خسارت‌هایی نیز به کشور وارد کرده‌اند. اما مهمتر از همه، بحث تغییر رژیمی بود که مطرح می‌کردند و به آن دست نیافتند. طبیعتا این موضوع برای رقبای آمریکا نظیر روسیه و چین درس‌های فراوانی به همراه داشت.

وی افزود: آمریکا دیگر آن اقتدار و هیبت پیشین را ندارد و هیمنه نظامی‌اش شکسته شده است. اکنون سه ناو جنگی را به منطقه آورده‌اند، اما با این سه ناو چه کاری می‌توانند انجام دهند؟

صادرات زمینی نفت درحال انجام است

مشاور مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: ما در ایران حتی اگر از مسیر دریا نیز مسدود شویم، هرچند با محدودیت‌هایی در صادرات نفت به‌عنوان شاهرگ اصلی اقتصاد کشور روبرو خواهیم شد، اما به دلیل برخورداری از مرزهای زمینی گسترده‌ با ۱۳ کشور، صادرات را از طریق زمین ادامه می‌دهیم.

رجایی گفت: البته ممکن است هزینه حمل‌ و نقل قدری گران‌تر، کندتر و محدودتر باشد، اما صادرات ما را هرگز به صفر نخواهد رساند.

وی درباره دستیابی به تعریفی واحد از انسجام اجتماعی با توجه به تنوع دیدگاه‌ها، عنوان کرد: دلیلی ندارد کسی موضوع انسجام اجتماعی مورد تأکید رهبر انقلاب را با دیدگاه و گرایش جناحی خود تحلیل کند، زیرا معنا و مقصود بیانات ایشان کاملاً روشن است.

تاب‌آوری مردم، پیشران نیروهای مسلح محسوب می‌شود

این اصلاح‌طلب اظهار کرد: به لطف خدا امروز تاب‌آوری مردم، پیشران نیروهای مسلح به شمار می‌رود؛ به این معنا که اگر نیروهای مسلح احساس کنند در داخل کشور چندصدایی، آشوب یا نارضایتی وجود دارد و عده‌ای اصل نظام را به چالش می‌کشند، دستشان بر روی ماشه خواهد لرزید. بنابراین به باور من، این تاب‌آوری مردم است که نقش پیشران را برای نیروهای مسلح ایفا می‌کند و تعیین‌کننده اصلی است.

تاب‌آوری مردم، در گرو تکصدایی و اقناع جامعه است

رجایی گفت: من این نکته را به عنوان یک دیدگاه مطرح می‌کنم که تاب‌آوری مردم — که در گرو تکصدایی و اقناع جامعه است — اهمیتی فراتر از کارایی و پیشبرد اهداف صرفاً نظامی دارد؛ چرا که اگر فضای داخلی متشنج شود، توان کشور آسیب می‌بیند.

این فعال سیاسی عنوان کرد: با توجه به حوادث ۱۸ و ۱۹ دی‌ سال گذشته، این موضوع کاملاً احساس شد و ارکان نظام هدف قرار گرفت و حتی «میدان» نیز نگران وضعیت داخلی کشور شد. این در حالی است که میدان نبرد باید با تمرکز کامل و آرامش خاطر عمل کند و مطمئن باشد که در پشت جبهه، انسجام و یک‌صدایی برقرار است.

دشمن همواره تضعیف تاب‌آوری عمومی را در دستور کار دارد

رجایی ادامه داد: از همین رو، دشمن همواره تضعیف تاب‌آوری عمومی را در دستور کار دارد. اگر رسانه‌ها و شبکه‌های معاند را رصد کنید، می‌بینید که هنوز از تلاش برای فرسایش این تاب‌آوری دست نکشیده‌اند و اکنون نیز به دنبال صدور فراخوان هستند که بی‌تردید با شکست مواجه خواهد شد. این افراد کاری از پیش نخواهند برد و حوادث دی ‌سال گذشته، هرگز در ایران تکرار نخواهد شد. قاعدتا ممکن است اهداف دیگری را دنبال کنند.

فعال اصلاح‌طلب افزود: آنها منتظرند و صبر خوبی هم در این راستا نشان می‌دهند با این حال، مردم ما فهیم هستند و دریافته‌اند که تمامیت ارضی کشور، موضوعی فراتر از سفره و معیشت آنهاست. ان‌شاالله پس از حل‌وفصل این مسئله، مردم خود می‌دانند چگونه مطالبات خود درباره معیشت و منابع زندگی‌شان را پیگیری کنند.

تاب‌آوری مردم اثرگذاری خود را به خوبی نشان داده است

وی اظهار کرد: حدس و گمان من این است که مسئله تاب‌آوری مردم هرگز از دستور کار رسانه‌های معاند خارج نخواهد شد.

این فعال سیاسی ادامه داد: البته اگر دقت کرده باشید، دیگر در پیام‌های ترامپ هم خبری از تحریک مردم نیست و آن‌ها از انتشار چنین مواضعی ناامید شده‌اند؛ این امر نشان می‌دهد که تاب‌آوری مردم اثرگذاری خود را به خوبی نشان داده است.

رجایی درباره هشدار رهبر انقلاب درباره تلاش دشمن برای القای این باور که پیشرفت کشور در گرو تبعیت از خواسته های اوست، گفت: ترامپ و آمریکا در راهبرد خود بر محور تغییر از بیرون‌ تکیه کردند و دچار خطای محاسباتی شده و گمان کردند الگوی ایران مانند نسخه ونزوئلا یا سوریه است. در مقایل، رهبر انقلاب نیز تأکید کردند که مسیر واقعی تغییر، نجات، رفاه، آرامش و پیشرفت کشور تنها در درون مرزها و از داخل رقم می‌خورد.

وی افزود: آنها در ونزوئلا و سوریه سریعا به پیروزی دست یافتند و تصور می‌کردند مانند ونزوئلا یا تصرف چند روزه سوریه می‌توانند پیش بروند؛ اما این برآورد درباره ایران کاملاً باطل بود و خودشان نیز متوجه این واقعیت شده‌اند.

این فعال سیاسی تصریح کرد: حتی در عرصه نظامی نیز دریافتند که شرایط متفاوت است؛ با وجود بمباران‌های مکرر برخی پایگاه‌های هوایی — که طبق اطلاع من، به بعضی پایگاه‌ها تا ۲۰ بار حمله شد و تخریب گسترده‌ای صورت گرفت — تاب‌آوری نظامی ما کماکان قابل توجه و پابرجا مانده است.

رجایی درباره اینکه چرا برخی شرایط را انتخاباتی می‌بینند و به دنبال مچ‌گیری، تخریب، جعل روایت‌های کاذب و افترا هستند، گفت: متأسفانه همواره این چنددستگی، سطحی‌نگری و کوته‌فکری وجود داشته و این افراد دامنه دیدشان معطوف به منافع ملی نیست.

در شرایط کنونی صرفاً باید حامی سربازان عرصه دیپلماسی و سیاست باشیم

وی تاکید کرد: من بارها در برخی محافل هشدار داده‌ام که در شرایط کنونی به هیچ عنوان نقد آقای قالیباف یا مرور سوابق آقای رضایی به صلاح نیست؛ اکنون ما صرفاً باید حامی سربازان عرصه دیپلماسی و سیاست باشیم و صدایی واحد از کشور شنیده شود تا در ادامه بتوانیم مسائل داخلی را برطرف کنیم.

فعال اصلاح طلب ادامه داد: این وضعیت درست مانند خانواده‌ای است که از بیرون مورد تهاجم قرار گرفته است؛ در چنین شرایطی اعضای خانواده نباید بنشینند و به اختلافات درونی دامن بزنند، چرا که با این کار، کل موجودیت و کیان آن‌ها به خطر خواهد افتاد.

رجایی گفت: به اعتقاد من باید به این افراد هشدار داده شود و در صورت تداوم این رویه، دستگاه‌های ذیربط باید طبق فرموده رهبر انقلاب مبنی بر ممنوعیت هر اقدامی که به انسجام اجتماعی آسیب می‌زند، وارد عمل شده و آن‌ها را ملزم به سکوت کنند.

امام(ره) در مقطعی، مسئولان کشور را به سکوت فراخواندند

وی خاطرنشان کرد: به یاد دارم در مقطعی، امام راحل مسئولان کشور — از جمله نمایندگان حزب جمهوری اسلامی، بنی‌صدر و شهید رجایی — را فراخواندند و آن‌ها را به سکوت دعوت کردند؛ ایشان صراحتاً تأکید داشتند که هیچ‌کس نباید مصاحبه‌ای انجام دهد.

فعال سیاسی بیان کرد: حال که این افراد حتی از مقامات رده‌بالای کشور نیز نیستند، در صورت نیاز باید به سمتی حرکت کنیم که تا زمان درگیری با آمریکا، انسجام و یک‌صدایی در کشور حفظ شود.