طبق گزارش خبرآنلاین، هیدکی شیراکاوا، شیمیدان معروف ژاپنی و یکی از برندگان جایزه نوبل شیمی در سال ۲۰۰۰، در سن ۹۰ سالگی درگذشت. او به واسطه تحقیقاتش در زمینه پلیمرهای رسانای الکتریسیته شهرت بسیار دارد.

در دهه ۱۹۷۰، شیراکاوا با همکاری آلن هیگر و آلن مک‌دیارمید موفق به نشان دادن این نکته شدند که برخی از پلیمرها، برخلاف آنچه که معمولاً تصور می‌شد، توانایی رسانایی الکتریکی را دارند. این کشف به توسعه موادی سبک و منعطف برای کاربردهای الکترونیکی، که شامل نمایشگرها و سلول‌های خورشیدی می‌شود، کمک شایانی کرد.

حماسه این کشف با یک اتفاق غیرمنتظره آغاز شد. در حین آزمایش‌های شیراکاوا بر روی پلی‌استیلن، به دلیل استفاده از یک مقدار نادرست از ماده کاتالیزور، به‌جای پودر سیاه معمول، لایه‌ای براق و نقره‌ای رنگ به وجود آمد. شیراکاوا به بررسی این نتیجه عجیب پرداخت و این موضوع در نهایت به همکاری او با هیگر و مک‌دیارمید در دانشگاه پنسیلوانیا منجر گردید.

آن‌ها در سال ۱۹۷۷ نشان دادند که با تغییرات شیمیایی در پلی‌استیلن، می‌توان رسانایی الکتریکی آن را به حد قابل توجهی افزایش داد. در یکی از آزمایش‌ها، رسانایی این ماده پس از فرآیند «دوپینگ» به حدود ۱۰ میلیون برابر افزایش یافت.

شیراکاوا در تاریخ ۲۴ اوت ۲۰۲۶ در یک بیمارستان در یوکوهاما فوت کرد.

امروزه پلیمرهای رسانا در زمینه‌های مختلف الکترونیک و مواد پیشرفته کاربردهای فراوانی دارند و تحقیقات شیراکاوا به عنوان یکی از ارکان مهم در راستای شکل‌گیری این صنعت به حساب می‌آید.

منبع: phys

۵۸۵۸