رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 660633

خریداران دلار بهای ترس را می‌پردازند

ساعت 24 - افزایش اخیر نرخ ارز بیش از آنکه محصول متغیرهای بنیادین اقتصاد باشد، حاصل ترس، شایعات و واکنش‌های هیجانی است. کارشناسان می‌گویند این موج گذراست و بانک مرکزی می‌تواند این موج را مهار کند.

به گزارش خبرنگار مهر، در روزهای اخیر بازار ارز و طلا وارد فاز نوسانی تازه‌ای شده است؛ جهش قیمت دلار و سکه در حالی رقم خورد که شاخص‌های واقعی اقتصاد تغییر معناداری را تجربه نکرده‌اند. تحلیل‌ها نشان می‌دهد جهش اخیر بیش از آن‌که ریشه در واقعیت‌های اقتصادی داشته باشد، نتیجه‌ی تلاقی سه عامل است: اثر روانی افزایش جهانی طلا، تقاضای فصلی در آستانه‌ی سال میلادی و شایعات بی‌پایه درباره‌ی تصمیم‌های اقتصادی.

به گفته‌ی امیررضا اعطاسی، کارشناس اقتصادی، آنچه امروز در بازار ارز می‌بینیم، یک موج هیجانی است نه تغییر ساختاری. بازارساز توان کنترل شرایط را دارد و با شفاف‌تر شدن فضا، این هیجان فروکش می‌کند. » او تاکید می‌کند رشد قیمت‌ها ناشی از ترس از آینده است نه تغییر اقتصاد امروز.

در چنین فضایی، خریداران بیشتر از آنکه به دنبال سرمایه‌گذاری باشند، برای خرید آرامش دست به جیب می‌شوند. چنان‌که این کارشناس می‌گوید: خریدار امروز، بابت طلا یا دلار واقعی پول نمی‌دهد؛ بلکه بابت اضطراب خود هزینه می‌کند.

بازار فصلی و موج زودگذر تقاضا

افزایش نرخ ارز در اواخر آذر موضوع تازه‌ای نیست. هر سال با نزدیک شدن به پایان سال میلادی، فشار تقاضا برای ارز شدت می‌گیرد. واردکنندگان به دنبال تسویه‌حساب‌های تجاری‌اند و صادرکنندگان نیز معمولاً بازگشت ارز خود را به تاخیر می‌اندازند. این چرخه‌ی تقویمی موجب برتری موقت تقاضا بر عرضه می‌شود.

به گفته‌ی اعطاسی، این موج هر سال تکرار می‌شود و عمری کوتاه دارد: در دی‌ماه، شرکت‌ها برای تسویه حساب با شرکای خارجی به ارز بیشتری نیاز دارند. این احتیاج در بازه‌ای دو تا سه‌هفته‌ای به اوج می‌رسد و سپس فروکش می‌کند. اشتباه برخی فعالان آن است که این جهش فصلی را روند دائمی تلقی می‌کنند.

در همین حال، نوسان‌گیران با بزرگ‌نمایی این فشار تقاضا، انتظارات تورمی را در سطح جامعه تقویت می‌کنند. همین انتظارات، عاملی روانی و خودتقویت‌شونده می‌شود؛ افراد از ترس افزایش نرخ، خرید می‌کنند و همین خریدها دوباره نرخ را بالا می‌برد.

با این حال تجربه سال‌های گذشته نشان داده که با پایان یافتن تسویه‌های تجاری و بازگشت آرام تقاضا به روال معمول، بازار در فاصله‌ی کوتاهی اصلاح می‌شود. در واقع، منحنی نوسان معمولاً همان‌قدر که سریع بالا می‌رود، سریع هم پایین می‌آید.

 

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها