رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 662002

واکنش آمریکا پس از گفت وگوی نو

ساعت 24- ساعاتی پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، جی‌دی ونس گفت که ایران از پذیرش خواسته‌های اصلی آمریکا خودداری کرده است. سپس یک مقام آمریکایی گفت که واشنگتن به ایران دو هفته فرصت داده تا برخی شکاف‌ها میان دو طرف را پر کند. اما ترامپ تا چه زمانی حاضر است به دیپلماسی در قبال ایران فرصت دهد؟

واکنش آمریکا پس از گفت وگوی نو

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه در گفتگو با «فاکس‌نیوز» گفت که مشخص است ایران هنوز حاضر نیست «خط قرمزهایی» را که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا تعیین کرده است، بپذیرد و تاکید کرد که گزینه نظامی همچنان روی میز است.

به گزارش «وال‌استریت ژورنال»، ایالات متحده خواستار پایان دادن به غنی‌سازی اورانیوم در ایران شده است. آقای ونس هم تاکید کرد که هدف اصلی آمریکا جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است؛ چه این هدف از طریق دیپلماسی به دست آید و چه از طریق گزینه‌های دیگر.

جی‌دی ونس گفت: «درباره مذاکرات امروز صبح یک چیز را می‌توانم بگویم که از بعضی جهات خوب پیش رفت. چون آن‌ها موافقت کردند که بعدا دوباره دیدار کنند. اما از جهات دیگر، کاملا روشن بود که رئیس‌جمهوری خطوط قرمزی را تعیین کرده است که مقامات ایران هنوز حاضر نیستند آن‌ها را بپذیرند و از طریق آن‌ها به حل‌وفصل موضوع بپردازند. »

یک مقام آمریکایی ساعاتی بعد گفت که ایران پذیرفته است ظرف دو هفته متنی ارائه کند تا به «برخی از شکاف‌ها» میان مواضع دو طرف بپردازد.

او گفت: «پیشرفت‌هایی در گفتگوها با ایران حاصل شد، اما هنوز جزئیات زیادی برای بحث باقی‌مانده است. مقامات ایران گفتند طی دو هفته آینده با پیشنهادهای مفصل بازخواهند گشت تا به برخی از شکاف‌های باز میان مواضع‌مان رسیدگی کنند. »

به گزارش سی‌ان‌ان، این بازه دو هفته‌ای با زمان لازم برای رسیدن ناو هواپیمابر «یو‌اس‌اس جرالد فورد»، بزرگترین ناو هواپیمابر جهان به همراه گروه ضربت آن به خاورمیانه همخوانی دارد.

جی‌دی ونس روز سه‌شنبه همچنین گفت که رئیس‌جمهوری آمریکا این حق را برای خود محفوظ می‌دارد که تشخیص دهد دیپلماسی چه زمانی عملا به پایان رسیده است و او افزود: «امیدواریم هرگز به آن نقطه نرسیم، اما اگر برسیم، این تصمیم با رئیس‌جمهوری خواهد بود. »

به گزارش سی‌ان‌ان، پس از مذاکرات روز سه‌شنبه، برخی مقامات آمریکایی تردیدهایی را نسبت به این که رئیس‌جمهوری تا چه زمانی اجازه پیگیری تلاش‌های دیپلماتیک را می‌دهد، مطرح کردند. آقای ترامپ تاکنون با اعزام استیو ویتکاف، فرستاده ویژه کاخ سفید و جرد کوشنر، داماد و مشاورش به مذاکرات غیرمستقیم با ایران روند رفت‌و‌برگشت‌های تدریجی را که شیوه معمول معامله‌گری‌های بین‌المللی پرریسک است را پذیرفته است.

اما بنابر اظهارات افرادی که با شیوه تفکر آقای ترامپ آشنا هستند، رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین نگران این است که رژیم ایران برای خرید زمان او را «سر دواند». بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز در دیدار اضطراری هفته پیش با آقای ترامپ، همین نگرانی را مطرح کرده بود.

آقای ترامپ همچنین می‌داند هر روز که بدون اقدام نظامی علیه ایران سپری شود، وعده اولیه او یعنی یاری به معترضان ایرانی را به تعویق می‌اندازد. با این حال، همزمان با پیشرفت مذاکرات، رئیس‌جمهوری آمریکا تاکنون به طرح ضرب‌الاجل‌های سست بسنده کرده است.

دونالد ترامپ هفته گذشته در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر این که آیا جدول زمان خاصی را برای حصول نتیجه در مذاکرات در نظر دارد، گفت: «فکر کنم طی یک ماه آینده، چیزی در همین حدود. نباید طول بکشد، باید سریع اتفاق بیفتد. »

با این حال واژه «سریع» در زبان دیپلماسی نسبی است. توافق برجام که آقای ترامپ به‌شدت منتقد آن است، از پس بیش از دو سال مذاکره حاصل شد.

مقامات دولت آمریکا معتقدند ایران اکنون به‌دلیل وضعیت وخیم اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و همچنین بیم حمله آمریکا نسبت به گذشته انگیزه بیشتری برای توافق دارد.  

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها