کد خبر 670603
۱۴۰۵/۰۵/۲۱ ۱۰:۱۹

ماکو در نقطه تلاقی کریدورهای شرق ـ غرب و شمال ـ جنوب/ ۸۰ درصد کامیون‌های واردشده به ماکو متعلق به ترانزیت هستند

ساعت 24 - مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو با تأکید بر نقش کلیدی این منطقه در کریدور‌های شرق ـ غرب و شمال ـ جنوب، از پتانسیل بالای ماکو برای گسترش فعالیت‌های ترانزیتی خبر داد و افزود: ۸۰ درصد کامیون‌های واردشده به منطقه آزاد ماکو در زمینه ترانزیت فعالیت می‌کنند.
ماکو در تقاطع کریدورهای شرق ـ غرب و شمال ـ جنوب/ ۸۰ درصد کامیون‌های ورودی به ماکو ترانزیتی هستند
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه‌کباری - حسین گروسی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو** در نشست خبری که در شامگاه امروز در این سازمان برگزار گردید، بیان کرد: ماکو این پتانسیل را دارد که به محلی برای ورود، خروج و نگهداری حجم قابل توجهی از کالاهای کشور تبدیل شود.
وی افزود: امروز رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، چند تن از اعضای این کمیسیون و معاونان وزارتخانه‌های امور خارجه و راه و شهرسازی از مرز بازرگان و منطقه آزاد ماکو بازدید کردند تا ظرفیت‌های این منطقه برای ایفای نقش به عنوان جایگزینی برای واردات و صادرات کالا در شرایط بحرانی، به‌ویژه زمانی که بنادر جنوبی با محدودیت‌هایی مواجه هستند، مورد بررسی قرار گیرد.
گروسی با اشاره به لزوم فعالیت مناطق آزاد با نگاهی فراملی به اقتصاد کشور، اظهار داشت: تدوین طرح جامع منطقه آزاد ماکو زمان زیادی را طلب کرده و پس از اصلاح نواقص، این طرح سال گذشته در هیأت وزیران به تصویب رسید و به ابلاغ رسید.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو ادامه داد: این منطقه از لحاظ وسعت بزرگ‌ترین منطقه آزاد کشور به شمار می‌رود و زیرساخت‌های ضروری برای توسعه ترانزیت و جابه‌جایی کالا را در دست دارد.
او خاطرنشان کرد: همچنین زنجیره ارزش و تولید در این ناحیه شکل گرفته و در کنار تولید و برداشت محصولات کشاورزی، مراحل فرآوری این محصولات نیز تحت توجه قرار دارد.
وی با اشاره به امکانات گردشگری موجود در منطقه آزاد ماکو اظهار داشت: زیرساخت‌های گردشگری در حال تقویت است و یک شرکت هواپیمایی نیز نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان در این منطقه سرمایه‌گذاری خواهد کرد. همچنین توسعه گردشگری سلامت و خرید از طریق ایجاد بازارچه‌های مرزی در برنامه‌های منطقه آزاد ماکو گنجانده شده است.
برنامه‌ریزی برای ایجاد ژئوپارک در ماکو
گروسی به وجود ۲۷ اثر تاریخی ثبت‌شده در منطقه آزاد ماکو اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، برنامه‌ریزی برای تأسیس ژئوپارک در این منطقه در دست اقدام است.
وی با توجه به تجربیات موفق مناطق آزاد در توسعه اقتصادی کشورهای گوناگون اظهار کرد: تحول اقتصادی چین تا حد زیادی وابسته به مناطق آزاد این کشور است؛ به‌عنوان مثال، شنژن، که زمانی به عنوان روستای ماهیگیری شناخته می‌شد، اکنون به یکی از قطب‌های بزرگ اقتصادی جهان تبدیل شده است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو تأکید کرد: برای دستیابی به چنین تحولاتی، باید از مدیریت‌های چندگانه فاصله گرفت و مدیریت یکپارچه به منظور تأمین زیرساخت‌های لازم برای توسعه منطقه آزاد ماکو پیاده‌سازی شود.
وی افزود: اراضی منطقه آزاد ماکو برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های متفاوت اقتصادی مانند معدن، صنعت، دامداری و گردشگری به سرمایه‌گذاران عرضه می‌شود.
گروسی با اشاره به این که در حال حاضر تنها سه منطقه آزاد اروند، ماکو و انزلی به طرح جامع مجهز هستند، اظهار داشت: طرح جامع منطقه آزاد ماکو در تاریخ ۱۱ مهر سال گذشته در هیأت وزیران تأیید گردید و افق اجرایی آن ۲۰ ساله است. همین موضوع موجب افزایش تمایل سرمایه‌گذاران شده است، چراکه آن‌ها از معافیت مالیاتی ۲۰ ساله بهره‌مند خواهند شد.
ماکو؛ نقطه تلاقی کریدورهای شرق ـ غرب و شمال ـ جنوب
وی با تأکید بر ظرفیت‌های بالای منطقه آزاد ماکو در زمینه ترانزیت گفت: این منطقه در نقطه تلاقی کریدور شرق به غرب، از چین تا اروپا قرار دارد و همچنین کریدور شمال ـ جنوب نیز از این ناحیه عبور می‌کند و ماکو می‌تواند از این موقعیت ژئوپلیتیکی به عنوان فرصتی برای پیشرفت تجارت و ترانزیت استفاده کند.
گروسی تصریح کرد: با آغاز جنگ تحمیلی سوم و بروز مشکلات در پهلوگیری کشتی‌ها در بنادر جنوبی کشور، تردد در منطقه آزاد ماکو و پایانه‌های مرزی با رشد چشم‌گیری مواجه بوده است و تعداد نوبت‌دهی برای عبور کامیون‌ها نیز افزایش یافته است.
وی بیان کرد: در حال حاضر، تعداد خروج کامیون‌ها از مرز به حدود ۴۰۰ دستگاه در روز و ورود کامیون‌ها به حدود ۸۰۰ دستگاه در روز رسیده است. همچنین در زمان جنگ، بیش از یک هزار و ۴۰۰ تن دارو صادر و بیش از سه هزار تن محصولات کشاورزی اساسی وارد کشور گردید.
مناطق آزاد باید سهم بیشتری در تولید ناخالص داخلی داشته باشند
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو به عملکرد مناطق آزاد موفق در سطح جهانی اشاره کرد و گفت: جبل‌علی امارات به صورت سالانه بیش از ۹۰ میلیارد دلار صادرات مجدد (ری‌اکسپورت) دارد و مناطق آزاد ایران نیز باید امکان سهم بیشتری در تولید ناخالص داخلی ایجاد کنند.
گروسی تأکید کرد: مدیران مناطق آزاد بایستی مدیریت یکپارچه بر تمامی نهادهای مستقر و فعال در این مناطق را به عهده بگیرند، اما این قانون هنوز به طور کامل پیاده‌سازی نشده است، زیرا برخی از نهادها از پیروی به مدیریت یکپارچه در مناطق آزاد امتناع می‌کنند.
وی گفت: در جریان جنگ اخیر، اهمیت مناطق آزاد مرزی برای بسیاری از مسئولان بیشتر مشخص شده است. در حال حاضر، بیش از یک هزار و ۴۰۰ تن دارو از منطقه آزاد ماکو به سایر کشورها صادر می‌شود و ۱۸ منطقه آزاد در اطراف مرزهای کشور می‌توانند به‌عنوان «شُش‌های تنفس اقتصادی» کشور عمل کنند.
ظرفیت بالای گردشگری تاریخی ماکو
گروسی درباره توانمندی‌های تاریخی و گردشگری منطقه آزاد ماکو گفت: هر ساله حدود پنج تا ۶ هزار گردشگر خارجی از قره‌کلیسا بازدید می‌کنند و گردشگرانی از کشورهای همسایه برای دیدن این اثر تاریخی به منطقه سفر می‌کنند.
وی افزود: با انجام تبلیغات و معرفی بهتری از ظرفیت‌های گردشگری، امکان افزایش تعداد گردشگران خارجی وجود دارد. «کاخ سردار» نیز یکی دیگر از آثار تاریخی ارزشمند منطقه است که در مقطعی در معرض تخریب قرار داشت، اما سازمان منطقه آزاد ماکو اقدام به بازسازی آن کرده است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو به پرسشی در مورد واردات خودرو پاسخ داد و اظهار کرد: پیشتر ۵۷۰ دستگاه خودرو با پلاک منطقه آزاد ماکو در این منطقه موجود بود، اما در هشت ماه گذشته ۸ هزار دستگاه خودرو وارد شده که بیشتر آن‌ها هیبریدی هستند.
گروسی گفت: ورود خودروهای هیبریدی نه تنها به بهبود وضعیت محیط زیست کمک می‌کند، بلکه در افزایش ایمنی مسافران و بهبود منظر شهری نیز تأثیرگذار است. همچنین در این مدت، شرایط تردد خودروهای دارای پلاک منطقه آزاد ماکو در سطح استان آذربایجان غربی نیز فراهم شده است.
ظرفیت افزایش ترانزیت کامیون از مرز بازرگان
وی درباره وضعیت ترانزیت کامیون از منطقه آزاد ماکو نیز اظهار داشت: تقریباً ۸۰ درصد کامیون‌هایی که وارد این منطقه می‌شوند، به منظور ترانزیت فعالیت دارند و روزانه حدود ۶۰۰ دستگاه کامیون وارد کشور می‌شود.
گروسی ادامه داد: ظرفیت افزایش این میزان تا یک هزار دستگاه کامیون در روز نیز وجود دارد، اما تحقق این امر منوط به اعطای مجوز تردد مشابهی از سوی دولت ترکیه برای کامیون‌های ایرانی است.
به گفته وی، رکورد ترانزیت روزانه ۲ هزار و ۴۰۰ دستگاه کامیون نیز در منطقه آزاد ماکو به ثبت رسیده است.
امکان قرارداد برای تولید هزار مگاوات برق خورشیدی
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو در بخش دیگری از صحبت‌های خود به ظرفیت‌های انرژی تجدیدپذیر در این منطقه اشاره کرد و گفت: تأمین برق شهرک صنعتی منطقه آزاد ماکو به‌طور کامل از طریق انرژی خورشیدی انجام می‌شود.
وی افزود: در چند ماه اخیر نیز امکان انعقاد قراردادهای سرمایه‌گذاری برای افزایش ظرفیت تولید برق خورشیدی تا یک هزار مگاوات فراهم آمده است.
گروسی در خاتمه تصریح کرد: مجموعه ظرفیت‌های ترانزیتی، تجاری، صنعتی، گردشگری، کشاورزی و انرژی موجود در منطقه آزاد ماکو می‌تواند این ناحیه را به یکی از کانون‌های مهم توسعه اقتصادی کشور و مسیرهای جایگزین تجارت در شرایط اضطراری تبدیل سازد.

نظرات کاربران

نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین، افترا، لینک، تبلیغات و نوشته‌شده با حروف لاتین معذور است.

هنوز نظری برای این خبر تایید نشده است.